Kövekkel nemcsak a külvilágban találkozhatunk, sokszor testünk rejtekeiben is megbújik néhány ezekből a különleges és nem egyszer fájdalmas képződményekből. Nézzük, mit jeleznek a bennünk rejlő kövek holisztikus szemmel!

abstract photograph of hands trying to carefully balance a pile of rocks

A kőről elsőként a keménység juthat eszünkbe. Kőkemény – mondja a magyar nyelv nemcsak a fizikai szilárdság jelzőjeként, de szellemi és lelki hozzáállás jellemzéseként is, gondoljunk csak egy keményfejű vagy egy kőszívű emberre! Semmi sincs kőbe vésve – mondjuk, amikor rugalmasan közelítünk meg valamit, és képesek vagyunk a változtatásra. A megkövült gondolatok, érzések és reagálási módok mázsás teherként nehezítik életünket, sokszor észrevétlenül, hisz már úgy megszoktuk őket.

A félelem szüleményei

A kőképződésre hajlamos embert a keménység, a megkövült hitrendszer, a rugalmatlan reagálás, bizonyos érzések meg nem élése, elfojtása, dédelgetése jellemzi. A kőképződés során az energiák megkövesednek, az élet egyes dolgaival az illetőnek olyan nehéz megbirkóznia, hogy inkább elzárja magát tőle, némelyükkel kapcsolatban akkora félelmet érez, hogy szinte kővé dermed. Elakad benne az élet áramlása, a problémákra nem születik megoldás, helyette iszonyatos, szülési fájdalmakra emlékeztető, hullámokban jelentkező görcsök kíséretében magát a követ próbálja megszülni, ami sokszor csak sebészi úton válik lehetségessé. Nézzük kicsit részletesebben a testben képződő egyes köveket!

EPEKŐ – elégedetlenség, belső düh

Az epe a májban termelődő, sárgás színű, keserű folyadék, amelyet az epehólyag tárol. Amikor zsíros, fűszeres, nehéz falatokat eszünk, az epehólyag összehúzódik, és tartalma, az epe a bélbe ömlik, segítve ezzel az emésztés folyamatát. Ha az epehólyag nem működik rendesen, a benne pangó epe összesűrűsödik, és előbb-utóbb meg- kövesedik, alhasi puffadást, nehéz emésztést, görcsöket okozva. Az epe keserűsége epehányás, felböffenés formájában sokszor a szájízt is keserűvé teszi, jelezve azt a keserűséget, amely az illetőt jellemzi. A puffadás belső puffogást, elfojtott dühöt, ellenérzést, belső elégedetlenséget, meg nem élt agressziót jelez. Az érintett kesereg, gondolatban vagy kimondva is epés megjegyzéseket tesz másokra, sokszor saját magára is.

Az élet egyes helyzeteit igazságtalannak, méltatlannak véli, nem képes őket megemészteni, feldolgozni, élettörténetébe integrálni. Magában dohog, a változtatás útját nem találja. A helyzettel kapcsolatos gondolatai megkövültek, megrögzöttek, nem tud más szemszögből is rátekinteni. Az epegörcsök fájdalmai jelzik azt a belső, lelki fájdalmat, amelyet érez, azt a szenvedést, amelyben él. A kőképződés sokszor évekig tartó folyamata utal az energiák áramlásának régóta tartó elakadására, és arra, hogy a megkeseredett, szenvedő lét hosszú ideje fennáll. Kemény gondolatok, kemény érzések, keserűség, az örömteli, elfogadó élettől való kemény elhatárolódás jellemzi az epeköves embert. A kiutat a múlt fogságából való kiszabadulás, elfogadóbb, szelídebb hozzáállás, a nyitottabb, rugalmasabb gondolkodásmód és cselekvés jelenti. A megbocsátásra való képesség, az örömteli élet áramlásához való visszatérés, a szeretettelibb létezés gyógyír a lélek fájdalmaira.

Cikkünk a vesekő és a hólyagkő témakörével folytatódik. Keressétek a Nők Lapja Ezotéria 2016/4. számának 53. oldalán.

Szöveg: Dr. Hatalyák Krisztina

Fotó: Thinkstock