Az elszíneződött vizelet betegséget is jelzhet! Összeszedtük, hogy melyik szín mire utalhat, és mikor érdemes mindenképpen orvossal konzultálni.
  • Egy egészséges ember naponta 4-5 alkalommal, összesen mintegy 1-1,5 liter vizeletet ürít.
  • A vizelet színe fontos visszajelzés egészségünkkel kapcsolatban.
  • Érdemes figyelni a vizelet színét, és megmagyarázhatatlan elszíneződés esetén hamar orvoshoz fordulni.

Hogy is van ez? A vizeletet a vesék termelik, miközben kiszűrik a vérből a különböző méreganyagokat, a salakanyagokat és a felesleges vizet. A vesékből a vizelet a húgyvezetéken keresztül a húgyhólyagba áramlik, ahol szép lassan annyi gyűlik össze belőle, aminek tartása már enyhe kellemetlenséggel jár: ilyenkor érezzük, ki kell mennünk. Eddig rendben, de mi van utána? Érdemes pisilés után egy pillanatra visszanézni a wc-be, mert ha pontos laboratóriumi elemzést nem is helyettesít a szemrevételezés, egy sor egészségügyi problémára felhathatja a figyelmet.

Az egészséges vizelet

Az egészséges vizelet áttetsző, enyhén sárgás színű; teli érzetet keltő hólyag esetén vizeléskor bőséges, körülbelül 3-3,5 deci vizelet távozik. (Ha erős és/vagy gyakori vizelési inger mellett alig pisilünk, az többnyire valamilyen húgyúti fertőzésre hívja fel a figyelmet.)

Ami pedig a vizelet színét illeti: a halványsárgától a mély aranysárgáig terjedő árnyalatok mind normálisak, a szín mélysége többnyire attól függ, hogy mennyire vagyunk hidratáltak. Vannak viszont olyan eltérések, amelyek esetleg komolyabb rendellenességre hívják fel a figyelmet, ezért ha ilyesmit észlelünk, érdemes figyelni magunkat, és ha a jelenség 1-2 napnál tovább fennáll, irány az orvos!

Íme néhány olyan jel, amit érdemes komolyan venni!

1. Barna vagy borostyán vizelet

Ha a vizeleted barna vagy sötét borostyánszínű, az gyakran komoly dehidratáció jele. Ha túl keveset iszol, a vizeletben lévő salakanyagok koncentráltabbak esznek, így maga a vizelet is sötétebbé válik, és valószínű, hogy erősebb lesz a szaga is. A kiszáradás nemcsak akkor léphet fel, ha nem iszol eleget, de akkor is, ha lázas beteg vagy, ha hánytál, ha hasmenésed van, vagy ha sokat izzadsz.

Ezekben az esetekben kulcsfontosságú a folyadékpótlás, és nagyon fontos demenciával küzdők esetén, mert náluk a kiszáradás erősen súlyosbítja a tüneteket. Ha kiszáradás gyanúja merül fel, a vízfogyasztás növelése általában elég a helyzet jobbításához,

de ha a több folyadék fogyasztása sem világosítja ki a vizeletet néhány órán belül, akkor érdemes időpontot kérned egy orvoshoz, mert a sötét színű vizeletet ritkábban májgyulladás vagy májzsugor is okozhatja.

2. Tiszta vagy színtelen vizelet

Ha a vizeleted teljesen színtelen, akkor valószínűleg túl sok vizet iszol. A vízszerű vizelet alkalomszerűen nem jelent gondot, de a rendszeres túlhidratálás elektrolit-vesztést is okozhat, és egészen szélsőséges esetben akár vízmérgezést is előidézhet. Igyál egyrészt szomjúságodnak megfelelően, másrészt úgy, hogy napi körülbelül nyolc pohárra lövöd be a mennyiséget, amitől felfelé csak erős szomjúság, meleg vagy sporttevékenység kapcsán térsz el.

Ennél többre az esetek többségében nincs szükség, ha viszont speciális, például magas fehérjetartalmú táplálkozást folytatsz, vagy a kórtörténetedben korábban volt vesebetegség, egyeztess orvosoddal, hogy ő mondja meg, neked mennyi az ideális mennyiség. A vízhajtó tabletták szintén színteleníthetik a vizeletet, mert több víz kiválasztására késztetik a szervezetet. Ha a vizeleted annak ellenére rendszeresen víztiszta, hogy nem fogyasztasz extrém sok vizet és nem is szedsz vízhajtót, akkor az mögöttes veseproblémát vagy esetleg cukorbetegséget jelezhet, így irány az orvos. 

A víztiszta vizeletet, csillapíthatatlan szomjúságot is okozó vízmérgezésről korábban is írtunk. 

3. Vörös vagy rózsaszín vizelet

Néhány élelmiszer, például a cékla, az áfonya vagy a rebarbara, illetve egyes gyógyszerek pirosasra színezhetik a vizeletedet, ami elsőre kifejezetten ijesztő lehet. Ha tudod, hogy fogyasztottál ilyesmit, nincs ok az aggodalomra. Ha viszont a vizeleted pirosnak vagy rózsaszínűnek tűnik, és nem ettél ilyen ételeket, sem olyan orvosságot, aminek ismert ilyen mellékhatása, akkor lehet, hogy vér van a vizeletedben: ez mindenképpen egy olyan tünet, amit érdemes kivizsgáltatni, mert a vizeletben megjelenő vér sosem normális.

A rózsaszínes vizelet vesebetegség, vesekő, húgyúti fertőzés, prosztataproblémák vagy ritka esetben rák jele is lehet; már csak ezért sem érdemes elgabagatellizálni. 

4. Bűzös vagy szokatlan szag

Egyes élelmiszerek és gyógyszerek megváltoztatják a vizelet szagát is. A legismertebb példa erre a spárga, amely határozott, szúrós, de egyébként ártalmatlan bűzt okoz. A kávé, a kelbimbó, a fokhagyma és a hagyma szintén szagosíthatja a vizeletet. A kellemetlen szagot ugyanakkor húgyúti fertőzés is okozhatja.

A húgyúti fertőzés jellemzően más tünetekkel is jár, például égő vagy fájdalmas, illetve gyakori vizeléssel: orvosod egy egyszerű vizeletvizsgálattal gyorsan diagnosztizálhatja a fertőzést, amit (ha az beigazolódik), valószínűleg antibiotikummal kezel majd.

Ha a vizeletednek édeskés szaga van, az annak a jele lehet, hogy vércukorszinted túl magas, és a tested úgy szabadul meg a felesleges cukortól, hogy azt a vizeletbe üríti.

Ez szinte gyümölcsös szagot okozhat, és fontos figyelmeztető jel. 

5. Felhős vagy zavaros vizelet

A normál vizelet áttetsző, és sárgás színe mellett is víztiszta. Ha zavarosnak tűnik, az gyakran a húgyúti fertőzés jele. A felhős-üledékes, vagy akár tejszerű vizelet lehet a kezeletlen cukorbetegség, bakteriális fertőzés vagy vesekő egyik tünete is, így ha pár napnál tovább fennáll a tünet, az mindenképpen megér egy kivizsgást. 

6. Habzó vizelet

A férfiak gyakran láthatják habosnak a vizeletüket, mivel az álló helyzetben történő pisiléskor a magasról érkező vizelet felhabosodik. Ha viszont a hab nem ül el, vagy ülő helyzetben pisilve is jelentkezik, az a vizelet magas fehérjetartalmára utalhat. Ez a vesebetegség korai figyelmeztető jele lehet, és különösen akkor aggasztó, ha olyan olyan egyéb tünetek is kísérik, mint a hányinger, izomgörcsök, gyakoribb vizelés, vagy a kezek, lábak, esetleg arc felpüffedése. Ha ilyesmit tapasztalsz, irány az orvos.

vizelet_színe

Ahányan vagyunk, annyiféle vizeletünk is (Fotó: Getty Images)

7. Élénk vagy neonsárga vizelet

A szinte fluoreszkáló sárgának tűnő vizelet általában ártalmatlan, és legtöbbször vitaminok és étrend-kiegészítők okozzák; különösen a B-vitaminok tréfálhatnak meg. Ha viszont nem szedsz B-vitamint vagy multivitaminokat, mégis szokatlan színű a vizeleted, az jelenthet valamilyen felszívódási zavart, amit szintén érdemes kivizsgáltatni. 

8. Kék vagy zöld vizelet

A zöldnek vagy kéknek tűnő vizelet rendkívül szokatlan, és általában az élelmiszerekben vagy gyógyszerekben lévő mesterséges színezékek okozzák. Vannak viszont olyan súlyos egészségügyi állapotok is, amelyek zöld vagy kék árnyalatúvá tehetik a vizeletet. A hiperkalcémia nevű genetikai betegség például éppen úgy felelős lehet érte, mint bizonyos baktériumok. Mindkettő viszonylag ritka, de ezzel együtt is

érdemes vizsgálatot kérni, ha a vizeleted egy ennyire szokatlan színt vesz fel. 

Az egészséges kiválasztás testünk egyik legfontosabb működése, ami szoros kapcsolatban van a keringéssel és a legkülönfélébb anyagcsere-folyamatokkal is. Ha bármilyen szokatlan tünetet tapasztasz vizeleteddel kapcsolatban, ami nem múlik el 1-2 napon beül, illetve amihez esetleg fájdalom, láz, vagy egyéb tünet is társul, irány az orvos.

Ha szereted a különféle gyógyteákat, egészséges kiválasztásodat azzal is támogathatod, ha a napi körülbelül két liter folyadék egy részét (1-2 csészényit) például zsurlóteával váltod ki. Ez természetesen nem helyettesíti sem a rendszeres önellenőrzést, sem az orvost, pusztán segíthet jó karban tartani a kiválasztást. 

Tudtad, hogy esetleges vizelettartási problémáidon tornával is segíthetsz? 

Kiemelt kép: Getty Images