A helyes pisilés nem is olyan egyszerű, meg kell tanulni, hogyan, hol és milyen erős ingerre menjünk vécére.

Amióta a klímatudatosság és a környezetvédelem életünk központi témája lett, igyekszünk spórolni az ivóvízzel. Hogy ezt ki hogyan teszi, és milyen új szokásokat vezetett be a háztartásában és az életvitelében, megoszlik, de sokan a fürdésen tudják a legtöbb vizet megspórolni.

Ez nem azt jelenti, hogy nem tisztálkodnak, de igyekeznek a bő vízzel járó fürdést rövid zuhanyozásra cserélni. Sőt, ha már ott vannak a zuhany alatt, akkor ott mosnak fogat vagy pisilnek mosdás közben. Lássuk be, egyik sem gusztusos szokás, ráadásul mindkettő veszélyes is lehet az egészségünkre nézve.

A zuhanyozás alatti fogmosásról már írtunk egy korábbi cikkünkben, amelyben az orvosok elárulták, hogy a tusolás alatt a gőzben sokkal gyorsabban szaporodnak a baktériumok, amelyek a fogkefe sörtéjére kerülve bajt okozhatnak. A zuhany alatt kiköpött csúszós, habos végtermék pedig balesetveszélyessé teszi a zuhanyzót.

Szeretnéd tudni, mi az a hét visszataszító szokás, amit titokban mindenki csinál? 

Ezúttal azonban egy másik rossz szokásra hívják fel az orvosok azok figyelmét, akik szeretnek a tusolás közben pisilni is. 

Kényelmes, de nem hasznos

Mivel sok más európai országhoz hasonlóan tiszta ivóvízzel öblítjük a vécét, sokan környezetvédelmi szempontból (vagy csak kényelemből) tusolás közben pisilnek, amivel persze megspórolnak egy vécélehúzást, de maguknak ártanak vele.

A vizelet ürítésének szabályozási képessége nagyon fontos idegrendszeri feladat, de a korral szervi problémákból adódóan is nehezebben tudjuk visszatartani a pisilést. Ha nem foglalkozunk a kismedence szerveinek egészségével, épségével, akkor már fiatalon szembe kell néznünk a vizeletvisszatartási problémákkal.

Te is elmész hosszú utazás, mozizás, színház vagy vizsga előtt pisilni akkor is, ha nem kell? Ez a sokak szerint hasznos és gyakran bevetett biztonsági pisilés is káros. Ha rászoktatjuk magunkat, hogy akkor is elmegyünk vécére, amikor inger még nincs, akkor túl hamar kiürítjük a húgyhólyagot, a szervben lévő izmok pedig így renyhévé válnak.

pisiles-zuhanyozas-veszely

Új edzés: próbáld zuhanyozás alatt visszatartani a pisilést (Fotó: Getty Images)

Dr. Teresa Irwin urogynekológus a TikTokon próbálta elmagyarázni követőinek, miért nem szabad állandóan fürdés közben pisilni. A doktornő szakterülete az inkontinencia, és szeretné minél több követőjének, páciensének megtanítani, mivel előzhető meg a vizelet-visszatartási probléma.  A kismedence egészségére sokkal jobban kellene figyelnünk, mint amennyit foglalkozunk vele.

Ha rendszeresen pisilünk zuhanyozás közben, akkor testünk reflexszerűen mindig pisilni akar majd, amikor vízcsobogást hallunk.

Tehát víz közelében – legyen az készmosás, strandolás vagy autómosó – mindig pisilési ingerünk lesz akkor is, ha addig nem éreztük a kényszert. Később, amikor a kismedencei izmok már nem lesznek elég erősek, előfordulhat, hogy vízcsobogás hallatán vizeletszivárgást tapasztalunk.

@dr.teresa.irwin I said what I said!  Unless you're struggling with total bladder emptying you need to hear this #bladdertips #pft #obgyn ♬ Pieces (Solo Piano Version) - Danilo Stankovic

Ugye te sem akarod, hogy akárhányszor vizet engedsz a csapnál, pisilési inger legyen a válasz?

Nem jó, ha a még nem teli húgyhólyag jelezni kezd, mert elkényelmesedik. A hólyagban található izmok meggyengülnek, ha sokszor ürítjük anélkül, hogy tele lenne. A női test anatómiája ráadásul olyan, hogy állva nem tudja teljesen kiüríteni a hólyag tartalmát, tehát a zuhany alatt állva mindig marad pár csepp, amit még ki lehet engedni.

Tréningezd magad!

Zuhanyzás előtt mindig menj el pisilni a vécére, tusolás alatt jelentkezni fog így is az inger, de tudni fogod, hogy valójában nem kell pisilned. Kezdd el tréningezni magadat úgy, hogy nem veszel tudomást az ingerről, így talán gyorsabban is fogsz végezni a zuhany alatt, és nem pazarolsz sok, értékes ivóvizet, vagyis a kecske is jól lakik és a káposzta is megmarad.

A vizelet színe sok mindenről árulkodik, egy korábbi cinkben kitértünk arra, egyes árnyalatai mit jeleznek a szervezetünk működéséről.

Kiemelt kép: Getty Images