vécé pisilés

Az éjjeli pisilés 7 oka – Így szüntesd meg az ingert!

Ha nincs fertőzés vagy szervi elváltozás, akkor ki kellene bírnunk reggelig.
  • A többszöri éjszakai pisilést noktúriának nevezik, és bárkivel előfordulhat, bármilyen életkorban.
  • Ez az egyik leggyakoribb panasz, amivel az emberek (nők, férfiak egyaránt) urológushoz fordulnak.
  • Az esetek többségében nem szervi elváltozás van a probléma hátterében.

Írtunk már arról, hogy a biztonsági pisilés (amikor csak úgy elmegyünk pisilni inger nélkül) nem éppen egészséges szokás, és jobb tréningezni a húgyhólyagot, de a másik végletről, a vizelet-visszatartási problémákról (inkontinencia) is már többször olvashattál nálunk. Szerencsés esetben nincsen a sűrű vizelési inger mögött nincs szervi elváltozás, és csak néhány rossz rutinon kell változtatni.

Hányszor normális éjszaka pisilni?

Egy felnőttnek 6-8 órát éjjel ki kellene bírnia pisilés nélkül, hiszen a veseműködés, a vizelettermelés lelassul éjjel. Ha 1-2 alkalomnál többször megyünk ki a mosdóba éjszaka, akkor már érdemes orvoshoz fordulni, mert egészségügyi problémákat jelezhet. Az éjjeli, többszöri vizelési ingert noktúriának nevezi az orvostudomány.

A kettőnél több éjjeli vizelés már az alvásminőséget is rontja, hosszú távon pedig kimerüléshez vezethet.

A lehetséges okok a megszokásoktól kezdve a krónikus betegségeken át az öregedésig vagy a terhességig terjednek. De nézzük, még mik vezethetnek a fokozott piselési ingerhez!

1. Éjjeli pisilés oka: Sok folyadék és egyebek

A vesének néhány óra kell a bevitt folyadék feldolgozásához, tehát ha lefekvés előtt 1-2 órával sokat iszol, egészen biztosan tele lesz a hólyagod az éjszaka közepén. „Az alkohol irritálja a hólyagot, így éjszakai vizelési ingert okozhat, és ugyanez igaz a koffeintartalmú italokra is, amelyek vízhajtó hatásúak” – mondta  Lloyd-Harris, alvásgyógyászatra szakosodott klinikai szakpszichológus a Today-nek.

2. Éjjeli pisilés oka: Túlműködés

A túlműködő hólyag is lehet a gyakori vizelési inger oka, de ez nem feltétlenül társul vizeletvisszatartási problémával is. A túlműködő hólyag izomzata akkor is összehúzódik, ha a szerv nincs teljesen tele, és így hamisan jelez, hogy üríteni kellene. Az orvosi meghatározás szerint, aki nappal 8-nál, éjjel pedig 2-nél többször pisil, annak valószínűleg túl aktív a hólyagja. A túlműködő hólyag rendellenes működését okozhatják gyógyszerek, hormonális változások és neurológiai problémák is.

 https://www.noklapja.hu/aktualis/2024/02/26/ejszakai-pisiles/ ‎

Illusztráció: Getty Images

3. Éjjeli pisilés oka: Betegségek a láthatáron

A húgyutakat vagy a vesét érintő fertőzések első jele a gyakori vizelés. Ha a kórokozók túlságosan elszaporodnak, akkor viszont fájdalmassá, szúróvá válhat az ürítés, a vizeletben pedig vér is lehet. Az első kellemetlen vagy gyanús tünetek megjelenésekor menjünk el a háziorvosunkhoz, aki nagy valószínűséggel tud egy gyors vizelettesztet végezni.

Húgyúti fertőzés vagy hólyaghurut esetén mindig nagyon sokat kell inni, hogy többet pisiljünk, mert a baktériumok így folyamatosan ürülnek a szervezetből. Ilyenkor jó és teljesen indokolt az éjjeli pisilés. Súlyos fertőzés esetén antbiotikumkúrára lehet szükség. A nőknél gyakoriak a húgyúti fertőzések, férfiaknál viszont jellemzően a prosztata megnagyobbodása okozhat gyakori vizelési ingert, ami éjjel is jelentkezik.

4. Éjjeli pisilés oka: A diabétesz jellegzetes jele

Cukorbetegség esetén a vér magas glükózszintje miatt a vesék túlóráznak éjjel is, hogy kiürítsék a felesleges cukrot szervezetből. Ha a gyakori pisilés mellett állandó szomjúság is jelentkezik, és rendkívül vizesedik a lábad, akkor feltétlen keress fel orvost.

A cukorbetegség mellett magas vérnyomást, vese-, szívbetegséget is jelezhet a vizesedés és az éjjeli vizelési inger.

5. Éjjeli pisilés oka: Olvasd el a betegtájékoztatót!

Lloyd-Harris alváskutató szerint egyes gyógyszerek is növelik az éjszakai pisilés gyakoriságát. Ezek közé tartoznak a vízhajtók, a béta-blokkolók, az antikolinergikumok és egyes antidepresszánsok. Ha ilyen tablettákat szedsz orvosi javaslatra, akkor nézd meg a betegtájékoztatót és számolj be az orvosodonak a kellemetlen mellékhatásról.

6. Éjjeli pisilés oka: A tyúk és a tojás este

Egyes alvászavarok is okozhatnak éjjeli pisilési ingert, persze ez egy kicsit olyan, mint a tyúk és a tojás este: melyik lehetett előbb? „Néha nehéz megkülönböztetni, hogy valaki azért ébred-e fel éjszaka, hogy vizeljen, vagy azért vizel, mert felébredt valamire. Az alvási apnoe és az inszomnia miatt például az ember éjszaka sokat van fent, és ez gyakran együtt jár az éjszakai vizeletürítéssel” – mondja Lloyd-Harris.

7. Éjjeli pisilés oka: Képernyőidő és az éjjeli pisilés

Tudjuk, hogy a túl sok képernyőidő nem tesz jót az alvásnak, de a Neurology and Urodynamics című szaklapban megjelent új tanulmány szerint ez is fokozhatja az éjszakai pisilési ingert.

Amerikai kutatók 2011-2016 között 13 294 felnőtt alvási szokásait vizsgálták, és azt találták, hogy 32%-uk tapasztalt noktúriát. A vizsgáltak közül, azok, akik öt vagy több órát töltöttek napközben képernyő előtt, 48%-kal nagyobb valószínűséggel mentek éjjel pisilni, mint azok, akik napi egy óránál kevesebbet néztek.

Így telhet el pisilés nélkül az éjjel:

  • Lefekvés előtt 3-4 órával fogd vissza a folyadékbevitelt.
  • Csökkents az alkohol- és a koffeinfogyasztást esténként.
  • Pisilj közvetlenül lefekvés előtt.
  • Vízhajtókat napközben vegyél be.
  • Ha vizesedsz, viselj kompressziós zoknit vagy harisnyát és napközben polcold fel a lábadat.
  • Vezess naplót az éjszakai pisilésről.
  • Ha a probléma tartóssá válik, vagy a fenti változtatások ellenére is fennáll, beszélj urológussal, hogy kizárja a háttérben meghúzódó egészségügyi állapotokat!

Komoly problémákat jelezhet, ha megváltozik a vizeletünk, olvasd el, mi okozhat ilyen tünetet!

Kiemelt kép: Getty Images