pisi-szine

A vizelet ötven árnyalata, avagy ezt jelenti valójában a pisink színe

Ahogy bőrünkre vagy bélrendszerünkre, úgy vizeletünkre is szervezetünk egyfajta indikátoraként tekinthetünk, hiszen számtalan információt kiszűrhetünk belőle egészségi állapotunkat illetően. A vizelet színe ráadásul változhat attól függően, milyen élelmiszereket fogyasztunk, de akkor is sokatmondó lehet, ha valamilyen konkrét belső problémával állunk szemben. Ebből következik, hogy a hétköznapi rohanásban érdemes olykor alaposabban magunk mögé pillantani egy-egy mosdólátogatást követően. De vajon melyik betegség miként változtatja meg vizeletünk színét és illatát?

A vizelet színe, szaga vagy az inger gyakorisága az egyszerűbb problémáktól a súlyos betegségekig szinte bármire utalhat, mégis, a legtöbben nem vonunk le komolyabb következtetéseket szervezetünkről kis dolgunk elvégzése után. Pedig egészségünk hosszú távú megőrzése érdekében nem árt, ha tisztában vagyunk vele, testünk mit próbál üzenni megváltozott vizeletünkkel.

Bár az esetek többségében enyhébb kiszáradásra – esetleg túlzott folyadékfogyasztásra –, bizonyos hormonok jelenlétére, bevitt gyógyszerekre vagy színes élelmiszerekre gyanakodhatunk, a szakértők szerint húgyúti fertőzés, belgyógyászati problémák és májelégtelenség is kiolvasható a vécében hagyott anyagcseretermékből. 

Egyes színárnyalatok természetesek

Nem véletlen, hogy nem rohanunk azonnal orvoshoz, ha pisiléskor enyhe eltérő árnyalatra leszünk figyelmesek, hiszen természetes, hogy a vizelet világosabb, ugyanakkor sötétebb is lehet, és ez még mind a normális tartományon belül értendő. A világos színű vizeletről köztudott, hogy a hidratáltság jele, ugyanis a folyadék felhígítja a pisiben található sárga pigmenteket, míg a sötétebb szín arra figyelmeztet, hogy ideje több vizet fogyasztanunk.

De ugyanígy elfogadható, egészséges színnek minősül a skálán a szalmasárga, a borostyán vagy a világosabb barna vizelet is. 

Előfordulhat azonban, hogy pisink markánsan eltérő árnyalatát észleljük, mely időnként túl sok cékla, spenót vagy répa elfogyasztását – vagy ahogy fentebb említettük, egyes gyógyszerek szedését jelenti –, de hosszú távon arról is árulkodhat, hogy komolyabb ok húzódik  a háttérben.

Amennyiben a színváltozás más kísérőtünetekkel együtt, például fájdalommal jelentkezik, akkor konkrét egészségügyi probléma állhat a háttérben. A rendszeresen mutatkozó különös árnyalat azonban egyúttal a probléma gyökerére is rávezethet bennünket, ha tudjuk, melyik szín pontosan mit jelent vizeletünkben. 

Ezt jelenti, ha a vizelet piros vagy rózsaszín

pisi-szine

Szakértők szerint a vizelet színe leginkább a gyógyszerek, bizonyos élelmiszerek és mögöttes egészségügyi okok miatt lehet a szokásostól eltérő (Fotó: Canva)

A vizelet vörös vagy rózsaszínes árnyalata hematuria, más néven húgyúti vérzés jele lehet, melyet olyan állapotok okoznak, mint a megnagyobbodott prosztata, a vesekő vagy a ciszta. Az említett rendellenességek nyomást gyakorolnak az erekre, melyek így megrepedhetnek, vért juttatva a vizeletbe. A vérzés azonban nem minden esetben jelent komoly egészségügyi proglémát. Ashley Pountney urológiai szakember szerint például a tuberkulózis kezelésére alkalmazott gyógyszerek, a vérhígítók is fokozott vérzést okozhatnak, de a cékla, a szeder és a rebarbara ugyancsak vörösre, rózsaszínesre festheti vizeletünket. 

A narancsszín több dologra is utalhat

Amennyiben a pisink inkább narancssárga, az valószínűleg kiszáradásból vagy gyulladácsökkentő gyógyszerekből adódóan lehet. De a székrekedés, a rákos megbetegedések, a bakteriális fertőzések és gombák okozta tünetek enyhítésére használt készítmények egyaránt kiválthatják ezt a jelenséget.

Ezenfelül a narancssárga pisi a máj vagy az epe problémájára is utalhat, melyre főként akkor gyanakodhatunk, ha székletünk szintén világosabb színű. Egyes vitaminok, különösen az A, C és B-vitamin ugyancsak narancsszínűre festheti vizeletünket. Ha például sok sárgarépát eszünk – vagy nagyobb mennyiségű répalevet iszunk –, a magas béta-karotin pigmentje pisinkben is erőteljesebben megmutatkozik. 

Kék, de akár még zöld is lehet

Bár meglehetősen furcsán hangzik, vizeletünk akkor is kékre vagy zöldre színeződhet, ha előtte nem fogyasztottunk élénk ételfestéket. Orvosi vizsgálatok és műtétek során gyakran használnak ilyen árnyalatú színezékeket a betegségek megállapításakor, például methemoglobin vérvizsgálatokkor – amikor meghatározzák a vérben lévő methemoglobin molekula mennyiségét – bevett szokás ez az eljárás.

Ashley Pountney szerint a fekélyekre és a refluxra felírt gyógyszerek között is akad olyan, mely zöldeskékre színezi a vizeletet, gyermekek esetében pedig egy ritka genetikai rendellenesség, a hiperkalcémia okozhat kékes színelváltozást.

A sötétbarna máj- és vesebetegségeket jelezhet

Mostanában túl sok hüvelyes zöldséget fogyasztottál? Akkor aggodalomra semmi ok, mert a babfélék, de a rebarbara és a nagy mennyiségben bevitt aloe is sötétbarna vizeletet eredményezhet. Ahogy a többi árnyalat esetében, úgy itt is akadnak gyógyszerek, melyek ugyanilyen elváltozást produkálnak: a maláriára, székrekedésre, magas koleszterinre felírt készítmények valamint az antibiotikumok és az izomlazítók is sötétíthetik a vizeletet. 

Egyes máj- és vesebetegségekre, továbbá húgyúti fertőzésekre egyaránt következtethetünk a sötétbarna pisiből, sőt, a belső vérzés is festheti barnásra, kólaszínűre anyagcseretermékünket. Ha túl sokat sportolunk, az izomsérülések esélye megnövekszik, melyek a felhalmozódó salakanyagok okán ugyancsak sötétre színezhetik vizeletünket. 

Leginkább éjszaka jön rád a vizelési inger? Ez az éjjeli pisilés 7 oka és így szüntetheted meg az éjszakai kellemetlen késztetést.

Kiemelt kép: Getty Images