A sok vízivás okai

4 meglepő ok, ami miatt állandóan szomjúságot érezhetsz

Ha normális külső hőmérséklet és testhő mellett, nyugalmi állapotban is állandóan szomjúságot érzel, akkor a szervezeted valamit jelez. Amennyiben a normális mennyiségű, napi 2-3 liter folyadék elfogysztása után is még epekedsz az innivaló után, akkor ez a négy meglepő ok állhat a háttérben.

Kevés olyan egészségügyi tanács van, amit annyiszor hallanánk, minthogy igyunk elegendő vizet. Napi 2-3 liter víz elkortyolása szükséges a testünk normális működéséhez. Persze, ha sportolunk, lázasak vagyunk vagy nagyon meleg van, akkor ennél is többet kell inni naponta. Az orvosok szerint az az optimális vízfogyasztás, ha akkor is iszunk folyadékot, amikor még nem jelez a szervezetünk szomjúsággal.

A szakembereknek van még pár praktikus tipp a tarsolyában, azt is el szokták mondani, hogy akkor ideális a folyadékbevitelünk, és egészséges a szervezetünk, ha a vizeletünk halvány sárga és áttetsző, minden más szín és állag betegséget vagy kiszáradást jelezhet. Érdekes módon a kiszáradásnak a túlhidratáltságnak nagyon hasonlóak a tünetei: fejfájás, szédülés, hányinger, hányás és izomgörcsök is felléphetnek. Ez utóbbi azért történik, mert a sok víz túl gyorsan üríti ki a tápanyagokat és az olyan fontos elemek, mint a magnézium sem szívódik fel, ez pedig rendellenes izomműködéshez vezet.

Tudtad, hogy a vízmérgezés halálos is lehet? Ilyen extrém eset ritkán fordul elő, de tavaly egy fiatal anyukával is megesett.

Erről a vízmérgezéses tragédiáról mi is írtunk. Tehát nagyon fontos, hogy éppen annyi vizet igyál, ami az anyagcseréhez szükséges, ha ennél többet kíván a szervezeted, akkor valamit jelez. Ha a túlzott szomjúságot folyamatosan tapasztalod, az már krónikus szomjúságnak számít, és lehet, hogy orvosi segítségre van szükséged.

1. A cukorbetegség első jele

Amikor a vércukorszint túl magas, a szervezet arra készteti a veséket, hogy több vizeletet termeljenek, emiatt gyakrabban járunk a mosdóba és több folyadékot veszítünk. A szervezet úgy jelzi, hogy túl sok folyadékot veszít, hogy állandó szomjúságot érez a cukorbeteg.

2. A menstruáció kellemetlen tünete

Az ösztrogén és a progeszteron hormonok szintje befolyásolja a szervezet folyadékháztartását, ezért különösen erős vérzés esetén gyakori, hogy a nők az átlagnál szomjasabbnak érzik magukat. Érdekes módon a menstruáció alatt a vízvisszatartás is gyakori, ilyenkor érdemes felpolcolt lábbal ülni, különben nagyon bedagadhat a lábfejünk, bokánk – a sok vízivás pedig ronthat ezen is.

https://www.noklapja.hu/aktualis/2024/02/08/4-ok-szomjusag/

A túl sok ivás sem egészséges. (Fotó: Pexels)

3. A vérnyomás „gombja”

A szervezetünk a folyadékháztartás segítségével a vérnyomást is igyekszik szabályozni. Ha túl alacsony a vérnyomásunk, akkor a testünk fokozott szomjúságot jelez, hogy a vér mennyiségének növelésével a vérnyomás is emelkedjen. tehát, ha reggel úgy ébredsz, hogy szédelegsz és extrém szomjúságot érzel, akkor egy pohár hideg víz biztosan segíteni fog.

4. Meglepő jelzés

Amikor a nyálmirigyek nem termelnek elég folyadékot, a szánk kiszárad, és állandóan innunk kell. Emellett rossz lehelet, rágási nehézségek és a nyál besűrűsödése is tapasztalható. A rendellenes szájszárazság felléphet gyógyszerektől (főleg antihisztaminok, allergiagyógyszerek szedésénél jelentkezik) és hormonváltozáskor is, emellett a cukorbetegség egyik tünete is.

Kiemelt kép: Getty Images