Merjünk beszélni róla! – Minden, amit a vizelet-inkontinenciáról tudni érdemes

Az alapos orvosi kivizsgálás mellett mi magunk is tehetünk azért, hogy magabiztosan, vidáman teljenek a mindennapok.

—————–SZPONZORÁLT TARTALOM——————

A vizelet-inkontinencia – vagyis az akaratlan vizeletvesztés – gyakori, illetve gyakran kínos probléma. Súlyossága a köhögés vagy tüsszentés közbeni alkalmi vizeletszivárgástól kezdve a hirtelen és erős, már-már visszatarthatatlan vizelési ingerig terjedhet. Sokan a női változókor betegségeként tekintenek rá – és kétségtelen, hogy összefüggésben áll a menopauzával, illetve az alacsony ösztrogénszinttel – de fontos tudni, hogy életkortól és nemtől függetlenül bárki megtapasztalhatja.

De mi okozhat vizeletürítési zavarokat?

A húgyhólyag az alhasban található, üreges szerv, ami a húgyúti rendszer része – ahogyan a vesék és a húgycsővezeték is. Ürítés közben a hólyagban lévő izmok megfeszülnek, a húgycső körüli izmok ezzel egyidejűleg pedig ellazulnak, elősegítve a vizelet távozását a szervezetből. Vizeletszivárgáshoz, illetve inkontinenciához vezethet, ha a hólyag, valamint az azt körülvevő izmok nem úgy működnek ilyenkor, ahogyan kellene. Bár az időskor előrehaladtával jellemzően gyakrabban fordul elő – különösen változókorba lépő nők esetében –, az inkontinencia nem feltétlenül az öregedés egyik elkerülhetetlen velejárója. A panaszok különböző gyógyszeres kezelések mellékhatásaként, szklerózis multiplex, Alzheimer-kór, cukorbetegség, daganatos megbetegedések, túlzásba vitt alkohol- és koffeinfogyasztás, hormonális változások, visszatérő húgyúti fertőzések, illetve várandósság idején is jelentkezhetnek. E szerteágazó hólyagprobléma sajnos a mindennapi tevékenységeket is kellemetlenül érinti, és kifejezetten negatív hatással van az életminőségre, beleértve a mentális egészséget is (az American Journal of Obstetrics & Gynecology tudományos folyóirat által közzétett tanulmány szerint a 40-80 év közötti, vizelet-inkontinenciában szenvedő nők 25%-a még szex közben is tapasztalhat szivárgást). De jó hír, hogy a betegség megelőzhető, és a legtöbb esetben némi életmódbeli változtatással – illetve szakorvosi segítséggel – a tünetek is kordában tarthatók. 

Szervezetünk komplex rendszerében számos olyan probléma adódhat, ami megnehezíti a vizeletürítés egészséges szabályozását. Az inkontinencia kezelési módját a probléma típusa, és kisebb mértékben a tünetek (vizeletszivárgás tapasztalása köhögés, tüsszentés, nevetés vagy edzés közben, hirtelen és gyakran jelentkező vizelési inger, illetve önkéntelen vizelés – akár éjszaka, alvás közben is) különbségei alapján kategorizálja az orvostudomány – nézzük meg, hogy melyek ezek!

Stressz-inkontinencia

Általában akkor beszélünk stressz-inkontinenciáról, ha testmozgás közben, köhögéskor vagy nevetéskor tapasztalunk vizeletszivárgást. Kétségtelen, hogy a probléma érzelmileg is kimerítő, de ebben az esetben a „stressz” valójában a szivárgással járó fizikai megterhelésre utal – ami növelve a hasi nyomást, a hólyagra is hatással van. Ilyenkor általában csak kis mennyiségű vizelet szivárog, ami akkor is bekövetkezhet, ha a hólyagizmok nem húzódnak össze, és nem érzünk vizelési ingert. Stressz-inkontinenciáról továbbá akkor is beszélhetünk, ha a húgycső- és medencefenék izomsérülései miatt adódnak problémák a vizelet visszatartásával, ami nagyon sok esetben fordul elő hüvelyi szülés következtében. Vajúdás közben nagy esély van arra, hogy megnyúljanak, esetleg károsodjanak a medencefenék izmai és idegei – általában minél nagyobb a baba, minél hosszabb a vajúdás, és minél idősebb a kismama, annál magasabb az inkontinencia valószínűsége. Mindemellett az életkor szintén tényező a stressz-inkontinencia kialakulásában, a kor előrehaladtával – és kifejezetten menopauza idején – ugyanis a medencefenék és a húgycső izmai is gyengülnek. Férfiaknál jellemzően prosztataműtétek után, illetve medencecsonttörés következtében is kialakulhat, a gyakori köhögéssel járó tüdőbetegségek pedig – mint például a tüdőtágulat és a cisztás fibrózis – szintén rizikófaktornak számítanak – férfiak és nők körében egyaránt.

Sürgősségi inkontinencia

Akkor beszélünk sürgősségi inkontinenciáról, ha még nem telt meg a hólyag, és mégis erős, hirtelen ránk törő vizelési ingert tapasztalunk – ami férfiaknál és nőknél egyaránt előfordulhat. Már maga az elnevezés is sejteti, hogy ebben az esetben nagyon kevés idő marad arra, hogy eljussunk a mosdóig. A hólyag túlműködése olyan fizikai problémákból eredhet, amelyek megakadályozzák, hogy a szervezet leállítsa az önkéntelen hólyagizom-összehúzódásokat. Mindezt az agy, a gerinc vagy a gerincből a hólyagba vezető idegek károsodásai – például cukorbetegség, felfázás vagy neurológiai megbetegedések – is okozhatják. Bár pontos oka ismeretlen, az életkor előrehaladtával megnő a valószínűsége.

Kevert inkontinencia

Ha a sürgősségi- és stressz-inkontinencia tüneteit egyidejűleg tapasztaljuk, akkor beszélünk (a mindkét nemet érinthető) kevert inkontinenciáról. Többnyire idős korban jelentkezik (férfiak esetében prosztataeltávolítás, illetve prosztata-megnagyobbodás miatti műtétek után). 

Túlfolyásos inkontinencia

Ha a húgyhólyag soha nem ürül ki teljesen, előfordulhat, hogy folyamatos vizeletszivárgás jelentkezik, akár vizelési ingerrel, akár anélkül. A túlfolyásos inkontinencia akkor fordul elő, ha valami megakadályozza, hogy a vizelet teljesen kiürüljön a hólyagból. Nőknél és férfiaknál szintén előfordulhat (általában idős korban), ha a hólyagizom alulműködik – néha cukorbetegséggel, szív- és érrendszeri betegségekkel, fiatalabb korban pedig hüvelyi szüléssel is összefügg.

Reflex-inkontinencia

Reflex-inkontinencia akkor fordul elő, amikor a hólyagizom összehúzódik, és a vizelet (gyakran nagy mennyiségben) minden figyelmeztetés vagy késztetés nélkül szivárog. Mindez azon idegek károsodása miatt következhet be, amelyek egészséges működés esetén figyelmeztetik az agyat, hogy a hólyag megtelik. A reflex-inkontinencia általában súlyos neurológiai károsodások, szklerózis multiplex, gerincvelő-sérülések, illetve különböző műtétek és sugárkezelés során jelentkezhet.

Funkcionális inkontinencia

A funkcionális inkontinencia olyan idős embereket érint, akiknek alapvetően normális a hólyagszabályozásuk, azonban egyéb, különböző mozgást nehezítő betegségek miatt nehezen jutnak el időben a mellékhelyiségre.

Galéria | 3 kép

Merjünk beszélni róla!

Becslések szerint Magyarországon közel 800 000 ember szenved a betegségben, és a népesség közel harmadát is érintheti idős korban – annak ellenére, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) népbetegségnek nyilvánította,a legtöbben mégis hajlamosak vagyunk tabuként tekinteni rá. A szégyenérzet miatt sokan nem mernek orvoshoz fordulni a problémával – még annak ellenére sem, hogy mentálisan, illetve szociálisan is megnehezíti a mindennapokat. A korai felismerés pedig nagyon fontos, hiszen

a vizelet-inkontinencia gyakran megállítható vagy kontrollálható, amennyiben időben tájékozódunk a tünetekről, illetve a terápiás lehetőségekről.

És azt sem árt tudni, hogy az alapos orvosi kivizsgálás mellett mi magunk is tehetünk azért, hogy könnyebben teljenek a mindennapok.

Életmódváltással a vizelet-inkontinencia ellen 

A megelőzés érdekében elengedhetetlen a kellő mennyiségű folyadékbevitel (átlagosan napi 30 ml/testtömeg-kg tiszta vízre van szükség, bár ez személyenként több és kevesebb is lehet), a rendszeres fizikai aktivitás és intim torna, a rostban, vitaminban gazdag étrend, a helyes tisztálkodási szokások, illetve a káros szokások kiiktatása.

Teendők már meglévő betegség esetén:

  • Sokan tartanak ilyenkor a vízivástól, pedig a folyadékbevitel csökkentése csak fokozza a betegség tüneteit. Ha módunkban áll, tartsuk az orvosunk által ajánlott napi folyadékbevitel mennyiségét, és kerüljük a vizelethajtó italok (például kávé és alkohol) fogyasztását.
  • A dohányzásról történő leszokás enyhítheti a hólyagra nehezedő nyomást, hiszen a köhögési rohamok megszűnésével a medencefenék igénybe vett izmai is fellélegezhetnek.
  • A medenceizom-gyakorlatok (más néven a Kegel-gyakorlatok) erősítik a húgyhólyagot tartó izmokat, ami segíthet elkerülni a szivárgást (kiváltképp stressz-inkontinencia esetén hatásos).
  • Kerüld a nehéz súlyok emelését!
  • Az inkontinencia tüneteit a túlsúly, illetve a zsíros étrend is erősíthetik, így érdemes táplálkozási szakemberrel is konzultálni a számunkra legmegfelelőbb étrend kialakításáról.   
  • Kerüld a vízhajtó hatású ételeket; ilyen lehet például a spárga, zeller, savanyú káposzta, kivi és görögdinnye.
  • Vezess vizelési naplót! A vizelési napló egy hasznos eszköz: rögzíthető benne a napi vizeletürítések száma, a vizeletvesztés gyakorisága és minden egyéb információ, amely segíthet a háziorvosnak, a szakorvosnak abban, hogy meghatározza az inkontinencia szintjét és típusát. 

A természetes módszerek mellett a Seni Lady Slim termékeivel is tehetünk a kellemetlenségek ellen, egy jól megválasztott inkontinencia termék ugyanis nagyban hozzájárul a magabiztossághoz, higiéniához és kényelemhez. Az elcseppenő vizelet többé nem lehet akadály a mindennapi teendők elvégzésében, a közérzet javításával pedig fokozza a mentális egészséget is, hiszen használatával nem kell lemondani programokat, vagy kimaradni bármiből. A Seni Lady Slim női inkontinencia betétek a vizelet-inkontinencia szintjéhez mérten garantálják a kényelmet és a diszkréciót: igazodnak a test vonalához, semlegesítik a kellemetlen szagokat, légáteresztő kivitelükkel lehetővé teszik a bőr szellőzését, egyszerűen és biztosan rögzíthetők a fehérneműhöz, és megbízható védelmet nyújtanak a kiszivárgással szemben.

A Seni Lady Slim segítségével szenvedéllyel élheted a mindennapokat!

Kiemelt kép: PR