Kiderült, melyik országban pisil ülve a legtöbb férfi

Idén májusban hiánypótló tanulmányt tett közzé a brit nemzetközi adatelemzéssel foglalkozó YouGov.

A közvéleménykutató szervezet 13 – köztük 8 európai – országban végzett felmérést a férfiak vizelési szokásairól – vagyis arról, hol szeretnek leginkább ülve pisilni a világban. De mielőtt elárulnánk az eredményeket, nézzük át, miért is jó, ha a férfiak ülve pisilnek. (Magyarország sajnos nem volt az országok között – kíváncsiak lennénk, mégis hol végeztek volna a magyar férfiak.)

A YouGov felmérésére reagálva dr. Gerald Collins, a brit Cheshire megyei Alexandra Kórház urológusa elmondta, hogy az állva vizelés nemhogy berögzült, de kifejezetten rossz szokás is, leülni pedig nemcsak higiénikusabb, de a húgyhólyag egészsége szempontjából is sokkal kedvezőbb.

Az ülés ugyanis biztosítja a medence és a gerinc izmainak ellazulását, ami még a hólyag gyors és teljesebb kiürítését is könnyebbé teszi

– és ami különösen az idősebb férfiak számára lehet előnyös, hiszen így a prosztata-megnagyobbodás (tüneteiről és kezeléséről itt olvashatsz) kialakulásának esélye is csökkenhet.

Dr. Collins nézeteit pedig több korábbi kutatás is igazolja, melyek szintén az ülve végzett vizelés mellett tették le a voksukat. Nem úgy, mint a közösségi média dühös kommentelői, akik körében kifejezetten heves reakciókat váltott ki az állítás: a legtöbben ugyanis úgy gondolják, hogy ülve pisilni nem férfias, az ilyen jellegű felmérések pedig a férfiasság lealacsonyítását hivatottak erősíteni. A legtöbb női hozzászóló Twitteren azonban kifejezetten támogatta a kezdeményezést, és arra buzdították a férfiakat, hogy adjanak egy esélyt a dolognak – ha másért nem, akkor legalább a „célzás sikerességéért”. Ráadásul ülve pisilni nemcsak higiénikusabb, de kényelmesebb is – főleg éjjel, álmosan, esetleg egy-egy jól sikerült buli után.   

Itt pisil ülve a legtöbb férfi

Nagyon úgy fest, hogy a brit férfiakat teljesen hidegen hagyja dr. Collins állítása. Mindössze 24%-uk nyilatkozott arról, hogy nem okoz számukra gondot az ülés, 33%-uk pedig „soha nem tenne ilyet.” Majdhogynem Lengyelország is hasonló véleményen van, itt a megkérdezettek 27%-a rendszeresen végzi ülve a dolgát. Legnagyobb arányban azonban Mexikóban tiltakoztak, itt a férfiak 36%-ának eszébe sem jutna leülni, sőt, kifejezetten férfiatlan viselkedésnek tartják.

Követendő példával Németország szolgál, itt ugyanis nagyobb valószínűséggel ülnek le a pasik, mint bárhol másol a világban: 40%-uk állította, hogy rendszeresen pisilnek ülő helyzetben, 22%-uk ha nem is mindig, de a legtöbb alkalommal tudatosan figyel erre, és mindössze 10%-uk mondta azt, hogy inkább csak állna. A második leglelkesebb országnak Svédország, a harmadiknak Dánia, a negyediknek Kanada, az ötödiknek pedig Ausztrália bizonyult (a grafikont és a további eredményeket itt is megnézheted). Az eredmények egyébként némi generációs különbségről is árulkodnak, hiszen mint kiderült, a legtöbb országban nagyobb valószínűséggel pisilnek ülve az 55 évnél idősebb férfiak – kivétel ez alól Dánia, az Egyesült Királyság, az USA és Ausztrália, ahol inkább a fiatalabb korosztály számít tudatos vizelőnek. 

Fotó: Heath Korvola/Getty Images

Bár van valami ironikus Németország lelkesedésében. Itt ugyanis külön kifejezést (Sitzpinkler) használnak azokra a férfiakra, akik ülve pisilnek. De gúnyosan Sitzpinklernek becézik azokat a pasikat is, akiket valami miatt nőiesnek, nyápicnak tartanak. Holott a legtöbb helyen kifejezetten megkövetelik tőlük az ülve történő pisilést: a német mosdókban ugyanis gyakoriak a falmatricák, amelyek arra hívják fel a figyelmet, hogy miért is jó ülve pisilni, és miért számít antiszociális, udvariatlan viselkedésnek, ha valaki állva vizel. Utóbbit pedig szintén külön szóval illették a németek: a Stehpinklerek azok, akik mindig állva pisilnek, és nincs az a pénz, hogy leüljenek.

Az ülve pisilőket egyébként a japánok is külön szóval illetik (suwari-shon), akik ha szerepeltek volna a kutatásban, tuti, hogy még Németországot is lekörözték volna. Különböző felmérések szerint az elmúlt évtizedekben ugyanis drámaian megugrott az ülve pisilő japán férfiak száma: az 1999-es 15% 2020-ra egészen 60%-ig tornázta magát, ami nagyon szép és becsülendő teljesítmény. A suwari-shon népszerűsége pedig a méltán híres Japán vécék csúcstechnológiájának köszönhető, ahol még azok is kedvet kapnának a közterületi mosdókhoz, akik alapvetően soha nem vetemednének a használatukra – korábban itt írtunk Japán irigylésre méltó nyilvános vécéiről.

No de mégis mitől ennyire lelkesek a németek?

A különös motiváció hátterében minden bizonnyal az úgynevezett Spuk vagy WC-Geist (vagyis WC-szellem) állhat, ami 2004-ben került forgalomba. Az okoskészüléket a vécéülőke oldalára kell erősíteni, ami aztán hangosan emlékezteti használóját az ülve történő pisilés előnyeire. A komolyság érdekében egyes készülékek még Angela Merkel, Helmut Kohlt vagy más korábbi kancellárok hangját is utánozhatják – bizony. 

És hogy most már ezt is tudjuk, nagyon reméljük, hogy mindenkinek nyugodt éjszakája lesz.

Kiemelt kép: Getty Images