trombozis-jelei

Ne hagyd figyelmen kívül! – Ez az 5 tünet trombózist jelezhet

A vér alvadási zavara okán vérrögök képződhetnek az erekben, melyek akadályozhatják vagy teljesen blokkolhatják a véráramlást, ezáltal szívinfarktus, agyvérzés vagy tüdőembólia is bekövetkezhet. Érdemes minél előbb tájékozódni a kockázati tényezőkről, a megelőzésről – és nem utolsó sorban a figyelmeztető jelekről.
  • Magyarországon az uniós átlagnál magasabb a vénás trombózis miatti elhalálozás aránya.
  • Ezt az 5 tünetet érdemes komolyan venni, mert trombózis veszélyére figyelmeztetnek.
  • Néhány óvintézkedéssel sokat tehetünk a trombózis kialakulása ellen.

Egy esetleges trombózis során a keringési rendszer különböző területein vérrögök képződnek az erekben. Típusait attól függően különböztetjük meg, hogy ez az érrendszeren belül hol történik.

Mélyvénás trombózis esetén az alsó végtagokban alakul ki vérrög, artériás trombózis során a vérlemezkék tapadnak össze az érfal belső sejtjeivel.

De trombózis kialakulhat érelmeszesedés miatt vagy egyéb érbetegségek következményeként is. A mélyvénás trombózis nagy veszélye, hogy a vérrög leszakadó darabjai a tüdőbe juthatnak a véráramon keresztül, ahol embóliát okozhatnak. Az artériás trombózis során jellemzően a szívhez vezető artériák elzáródásáról és az agyi erek trombózisáról beszélhetünk.

A vénás trombózis a harmadik leggyakoribb érrendszeri kórkép az iszkémiás szívbetegség és a stroke után, és Magyarországon az uniós átlagnál 3–10-szer magasabb a vénás trombózis miatt bekövetkező elhalálozások aránya. A trombózisos esetek 80%-a az alsó végtagokat érinti. Hajlamosító tényező lehet a genetikai örökség, az elhízás, a dohányzás, a mozgásszegény életmód, bizonyos gyógyszerek alkalmazása és meglévő, egyéb betegségek, de magas vérnyomás vagy cukorbetegség is előidézheti a trombózis bármely típusát.

Nyáron magasabb a trombózis kockázata

Nyáron különösen veszélyeztetettek az ülőmunkát végzők és a passzívabb életmódot folytatók. A láb hosszan tartó mozdulatlansága ugyanis hajlamosíthat a trombózis kialakulására, és a nyári nagy melegben a vénák egyébként is jobban kitágulnak. Mindez kedvez a vérrögök kialakulásának.

Magas hőmérséklet hatására ráadásul a szervezet hajlamosabb a folyadékveszteségre és a kiszáradásra is, ami szintén növelheti a vérrögképződés kockázatát.

A nyári vakációk alatti hosszabb utazások tehát kifejezetten nagy gondot okozhatnak. Figyeljünk rá, hogy ne üljünk egy helyben túl sokáig – akkor sem, ha légkondicionált helyiségben vagy autóban tartózkodunk! Ezen kívül igyekezzünk naponta legalább 30 percet mozogni, sétálni, túrázni, és közben elegendő folyadékot fogyasztani!

5 tünet, ami trombózis jele lehet

A fentiek értelmében különösen fontos, hogy még időben felismerjük az intő jeleket. Minél hamarabb cselekszünk, annál biztosabban kerülhetjük el a trombózis okozta komolyabb szövődményeket. Amennyiben az alábbi tünetek valamelyikét tapasztaljuk, amint lehet, forduljunk szakemberhez!

1. Lábdagadás

A lábdagadás mélyvénás trombózis esetén az egyik legtipikusabb tünet. Ilyenkor ugyanis a vérrögök elzárják a vér szabad áramlásának útját, ami pangást és ödémát eredményezhet. A láb láthatóan megduzzad, a különbség pedig határozottan észrevehetővé válik a másik végtaghoz képest.

2. A végtag erős fájdalma

Nem könnyű megkülönböztetni a trombózisos fájdalmat az olyan egyéb kellemetlenségektől, mint például a visszeres vagy ízületi- és izomfájdalom. Ezért, amennyiben megmagyarázhatatlan, mozgásra erősödő fájdalmat érzünk a lábunkban vagy a karunkban, inkább forduljunk orvoshoz! Érdemes tudni, hogy trombózis esetén nem ajánlott mozogni, mert ezzel a vérrög leszakadását kockáztatjuk.

3. Elszíneződés, fényessé vált bőrfelület

trombozis-jelei

Fotó: Getty Images

Bár sérülések miatt is lehetnek rajtunk kék-zöld foltok, trombózis esetén külső behatás nélkül is megfigyelhetünk magunkon hasonló elváltozásokat. Amennyiben az elszíneződött terület meleg, ráadásul a megdagadt részeken még fényessé is válik a bőrfelület, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a véráramlást akadályozza valami. A vérrög miatt a bőrön keresztül kevesebb oxigén juthat a szövetekhez, ez pedig fényes, feszült bőrfelületet eredményezhet.

4. Mellkasi fájdalom

Néma trombózisnak is nevezzük, amikor a vér alvadási zavara még nem jár felismerhető tünetekkel, ám a leszakadt vérrög már továbbjutott az ereken. Ez akár tüdőembóliát is okozhat.

A tüdőembólia egyik legfőbb tünete az erőteljes mellkasi fájdalom, a gyakori köhögési inger, rosszabb esetben vérzéses köhögés.

A mellkasi fájdalom ez esetben szúró érzéshez hasonlít, mely főként lélegzetvételkor jelentkezik. Ilyenkor azonnal orvosi ellátásra van szükség. 

5. Szapora pulzus

Tüdőembólia esetén a mellkasi fájdalom mellett légszomj és megemelkedett pulzus is jelentkezhet. Ilyenkor a vérrög gátolja a vér áramlását, azaz lelassítja az oxigénszállítást, aminek következtében légszomj alakulhat ki. Ezért gyorsabban kezd verni a szív, hogy ellensúlyozza az oxigénhiányt.

Trombózis megelőzése hétköznapi szokásokkal

Noha a nyári időszakban megnövekedett kockázat kapcsán már felsoroltunk néhány alapvető óvintézkedést, van pár további teendő, melyet elővigyázatosság gyanánt megtehetünk, hogy csökkentsük a trombózis kialakulásának esélyét.

  • Kerüljük a hosszan tartó mozdulatlanságot, a lábak lógatását és a kevés folyadékfogyasztást. Mindezek hatására lelassul a keringésünk, ami tökéletes körülményeket biztosít a trombózis kialakulásához.
  • Ha tudjuk, hogy több órán keresztül elkerülhetetlen a mozdulatlanság (például utazás miatt), viseljünk kompressziós harisnyát, fogyasszunk minél több folyadékot (lehetőleg napi 2,5–3 litert)!
  • Ügyeljünk az aktív életmódra! Hogy fenntartsuk az egészséges véráramlást, hetente legalább négy-öt alkalommal végezzünk közepes intenzitású edzést!
  • Próbáljunk meg egészségesen étkezni! A normál testsúly megtartása, a magas zsír- és cukortartalmú ételek fogyasztásának elkerülése csökkentheti a trombózis kockázatát. Fogyasszunk minél több zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát, valamint értékes rost- és fehérjeforrásokat!
  • Nagyon meleg időben kerüljük a kávé, a tea és az alkoholos italok fogyasztását!
  • Mondjuk nemet a dohányzásra! A cigarettázás növeli a vérrögképződés kockázatát azáltal, hogy károsítja az érfalakat és megemeli a vérnyomást.

A trombózis mellett a visszér is gyakori kórkép, tízből négy embert érint Magyarországon. Mutatjuk, hogyan csökkenthetők a tünetek!

Kiemelt kép: Getty Images