hüvelyváladék egészség betegség

Gond a bugyiban – Mi számít normális hüvelyváladéknak?

Mikor jelez bajt a bugyin megjelenő folt?
 • A hüvelyi váladékozás a női reproduktív működés egyik fontos eleme, és női egészség hű tükre.
 • A hüvelyváladék – még ha sokszor tabuként kezeljük is – teljesen természetes dolog.
 • A jelentősen megváltozott küllemű, szagú és mennyiségű váladék bajt jelezhet; ilyenkor irány az orvos. 

A hüvelyi váladékozás (folyás) teljesen természetes jelenség, amit az vált ki, hogy a hüvelyben, a méhben és a méhnyakon található mirigyek folyamatosan nyákot termelnek. A hüvelyváladék segíti a hüvely és a belső nemi szervek folyamatos öntisztuló folyamatait, mert gondoskodik arról, hogy a különféle baktériumok és más kórokozók, illetve az elhalt hámsejtek távozni tudjanak a szervezetből. Ez tisztán tartja a hüvelyt, és segít megelőzni a legkülönfélébb fertőzéseket.

A hüvelyváladék változásai

A hüvelyváladék színe és mennyisége egy egészséges nő esetében is változhat attól függően, hogy menstruációs ciklusának mely részében is tart épp, hogy mennyi idős, milyen életmódot folytat: ez mind módosíthatja a váladék színét és szagát is.

Szintén befolyással lehet hüvelyváladékunkra a nemi érés, a terhesség vagy akár a menopauza is.

Az ilyenkor tapasztalható enyhe mennyiségi vagy minőségi változások teljesen rendben vannak. Ha viszont a váladék színe, szaga vagy állaga egészen másnak tűnik, mint amilyennek megszoktuk, és különösen, ha hüvelyi viszketés vagy égő érzés is társul hozzá, akkor fertőzéssel vagy más betegséggel lehet dolgunk.

Milyen a normális hüvelyváladék? 

A hüvelyváladék a hónap folyamán különbözőképpen nézhet ki. Normális, hogy az állaga változó: az áttetsző és nyúlós, azaz ha a tojásfehérjéhez hasonlító, amit az ember peteéréskor tapasztal, éppen úgy rendben van, mint a fehér és sűrű, vagy akár ragacsos, vagy kissé pasztaszerű is, amit a menstruációt megelőző időpontban láthatsz a bugyidon.

Az is normális, hogy a hüvelyváladék mennyisége minden ember esetében egészen egyedi, napról-napra változik, és hogy nem állandó az egyes életszakaszokban sem.

A tizenéveseknél és a menopauzában lévőknél például általában kevesebb, míg a fogamzóképes korú nők esetében akár napi egy teáskanálnyi is lehet a mennyisége. Más tényezők, például az, hogy van-e peteérésed, szoptatsz-e, vagy szexuálisan izgatott vagy-e, illetve, hogy fogyasztasz-e elegendő folyadékot, szintén befolyásolhatják a mennyiséget és a textúrát is.

Ha például terhesség alatt több hüvelyváladékot veszel észre: nyugodj meg, éppen így a normális: az intenzívebb folyás megnehezíti a fertőzéseknek a hüvelyből a méhbe való bejutását. A szervezeted ilyenkor több progeszteron hormont termel, hogy segítsen megvastagítani a méhnyálkahártyát és ez is több folyást okozhat. A menstruációs időszak vége felé, azaz a menopauzához közeledve pedig éppen, hogy valamivel kevesebb hüvelyváladékod lehet a szokásosnál.

Létezik jó és rossz fehérnemű? A nőgyógyászok szerint igen! A megfelelő bugyival egyes betegségeket is megelőzhetsz!

hüvelyváladék egészség betegség

Betegségek alatt cseréld naponta többször is a bugyidat, ha hüvelyváladék került rá! (Fotó: Getty Images)

Mi okozhatja a hüvelyváladék megváltozását? 

A hüvely normál baktériumegyensúlyának bármilyen változása erősen befolyásolhatja a hüvelyváladék szagát, színét vagy állagát is. Ha a változás jelentős, vagy kellemetlenséget okoz, érdemes odafigyelni, mert a háttérben akár komoly egészségügyi gond is lehet. Íme néhány dolog, ami felboríthatja ezt az egyensúlyt:

 • Antibiotikum vagy szteroid tartalmú orvosság, kúp, kenőcs használata
 • Bakteriális vaginózis: egy olyan bakteriális fertőzés, amely gyakoribb lehet a terhes nőknél vagy azoknál, akiknek több szexuális partnerük van
 • Fogamzásgátló tabletták szedése
 • Méhnyakrák
 • Chlamydia, gonorrea vagy más szexuális úton terjedő betegségek vagy fertőzések
 • Cukorbetegség
 • Illatosított szappanok vagy testápolók, habfürdő
 • Műtét utáni kismedencei fertőzés
 • Kismedencei gyulladásos betegség
 • Trichomoniasis, egy szexuális úton terjdő parazitafertőzés
 • A hüvely falának elvékonyodása és kiszáradása a menopauza során
 • Gombás fertőzés

Amikor nem normális a folyás

A normális folyás általában víztiszta vagy tejfehér, és amíg ezen a skálán belül változik a miénk, és nem okoz kellemetlenséget, illetve nem társul hozzá valamilyen fájdalom, addig valószínűleg minden rendben. Amennyiben viszont a váladék mély sárga, zöld vagy szürke lesz, ha sokkal több termelődik belőle, mint szokott, az már problémás lehet. Lássuk, mik azok a jelek, amikre érdemes odafigyelni. 

1. Véres vagy barna hüvelyváladék

A véres, esetleg barnás színű hüvelyváladéknak több oka is lehet, többek közt a szabálytalan menstruációs ciklus, a hormonális egyensúly felborulása, vagy (jóval ritkább esetben!) akár méhnyakrák is.

Ha ilyesmit tapasztalsz, pláne, ha alhasi fájdalommal párosul ez a kellemetlen tünet, irány az orvos!

2. Zavaros, erősen sárga hüvelyváladék

Az ilyen, jellemzően nagy mennyiségű váladék gonorrea-fertőzésre is utalhat, főleg akkor, ha mindez fájdalmas vizeletürítéssel, vizelettartási nehézséggel vagy kismedencei fájdalommal jár, esetleg a menstruáció idején kívüli vérzéssel is párosul. Akármi is áll a háttérben, haladéktalanul ki kell vizsgálni ezt a panaszt. 

3. Habos, sárga vagy zöldes, rossz szagú hüvelyváladék

Az ilyen küllemű váladék akár trichomoniasis-fertőzésre is utalhat, aminek a gyanúját tovább erősíti a fájdalmas vizelés is. Ez egyébként a leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzés, már csak ezért se félj vele orvoshoz fordulni. Hidd el, a szakember látott már ilyet.

4. Rózsaszínes hüvelyváladék

Az ilyen hüvelyváladék a szülést megelőző, és a szülést követő időszakban normális lehet, de minden esetben jelezni kell az orvosnak, mert komolyabb betegség, akár rákos elváltozás jele is lehet, ha vér keveredik a hüvelyváladékba.

csipke bugyi, fehérnemű, alsónemű

A rózsaszín váladék néha rossz jel. (Fotó: Getty Images)

5. Sűrű, fehér, sajtos szagú hüvelyváladék

Az ilyen megjelenésű hüvelyváladék gombás fertőzésre utalhat, amire annál is inkább gyanakodhatsz, ha fájdalmas lesz a szeméremtested, vagy ha erős viszketést, duzzanatot tapasztalsz. A gombás fertőzés nagyon gyakori, és többnyire semmilyen összefüggésben nincs a személyes higiénéddel: ne félj beszélni róla az orvosoddal.

6. Fehér, szürke vagy sárga, halszagú hüvelyváladék

Bakteriális vaginózis: ehhez a kórképhez viszketés vagy égő érzés, bőrpír és hüvelyi, vagy a szeméremtesten tapasztalható duzzanat is tartozik. A bakteriális fertőzések kezelése már csak azért is nagyon fontos, mert egy ilyen, kezeletlenül felszálló, azaz a méhet is elérő fertőzés súlyos gondokat, akár vetélést is okozhat.

Nem ciki a hüvelygomba

Bármennyire is kellemetlen, nem szabad szégyellni, ha baj van. Az egyetlen észszerű dolog, amit tehetünk, hogy időpontot kérünk a nőgyógyászhoz. Vagy ha tudjuk, hogy panaszainkat biztosan gombás fertőzés okozza, akkor emelt fővel elmenni a patikába, és kérni ilyen esetekre való készítményt.
Az egyik, hüvelygomba elleni szert gyártó cég nemrég készített egy szégyenfelmérést, amelynek célja az volt, hogy megszüntessék többek között a hüvelyi fertőzések körüli tabut.

A szégyenfelmérésből az is kiderült, hogy még ma is rengeteg a tévhit a gombás eredetű intimfertőzésekkel kapcsolatban. A válaszadók csaknem 60%-a jelölte okként a rossz higiéniát, de minden második ember szerint a szexpartnerek sűrű cseréje is vezető ok a gombás eredetű intimfertőzések tekintetében, illetve ugyanennyien gondolják, hogy a nyilvános mellékhelységek használata is ilyen megbetegedéshez vezethet. Pedig valójában

egy olyan betegségről beszélünk, ami a nők 75%-ának életében legalább egy alkalommal előfordul.

Egy olyan jelenségről, ami, mint említettük, kialakulhat stressztől, antibiotikumok szedésétől, vagy éppen kényes anyagú alsóneműk hordásától is. Ráadásul a férfiakat is ugyanúgy érintheti. Nagyon sokan fiatalon élik át az első intimfertőzésünket, emiatt pedig még inkább drámának, törésnek élhetik azt meg. Szégyen, stigma kapcsolódik hozzá, nem mernek beszélni róla, és nem mernek segítséget sem kérni.

Mire számítsak, ha orvoshoz megyek? 

Ha megváltozott hüvelyváladékod, és elhatározod, hogy orvoshoz fordulsz, fontos, hogy készülj fel a leginkább valószínű kérdésekre. Ezek megválaszolása segíthet, hogy orvosod a lehető legjobb kezelést adhassa neked a lehető legrövidebb idő alatt.

Gondold át például, mikor kezdődött a rendellenes folyás, milyen színű, milyen jellegű a szaga, kapcsolódik-e hozzá fájdalom vagy viszketés, illetve, hogy megváltoztak-e az utóbbi időben a szexuális szokásaid is. Orvosod egy rövid beszélgetés után mintát vesz a hüvelyváladékodból, illetve rákszűrést is végez, hogy a lehető legkomplexebb képet kapja az állapotodról.

A hüvelyi folyás kezelése attól függ, hogy mi okozza a problémát. A gombás fertőzés okozta rendellenes hüvelyi folyást receptköteles vagy vény nélküli gombaellenes gyógyszerekkel kezelik: ezek a szerek tabletták, közvetlenül a hüvelybe juttatható krémek vagy gélek formájában kaphatók.

Bakteriális vaginózis eseten antibiotikus tablettát illetve helyi hatású készítményt ír majd fel az orvosod, fontos, hogy nagyon szigorúan tartsd be a az orvosi javaslatokat. A trichomoniasis fertőzésekre orvosod általában metronidazol vagy tinidazol hatóanyagú gyógyszert ír fel, ami jó esetben rövid úton visszaállítja a rendet. 

Mit tehetek az egészséges hüvelyért?

Ha azt szeretnéd, hogy hüvelyed és hüvelyváladékod a lehető legegészségesebb legyen, elég néhány alapvető szabályt betartanod.

 • Szeméremtestedet csak kívülről, kímélő, esetleg kifejezetten az intim tájékra kifejlesztett szerekkel mosd le.
 • Ne használj erősen illatosított fürdőszereket.
 • Ne használj intim zuhanyt vagy bármilyen hasonló eszközt, mert ezek rövid úton tönkre tudják tenni a hüvely flóráját.
 • A mosdóhasználat után mindig elölről hátrafelé törölj.
 • Viselj 100% pamut alsóneműt, kerüld a túl szoros ruházatot és cseréld fehérneműdet naponta. 

Teljesen normális, ha rendszeres hüvelyi váladékozást tapasztalsz és nagyon jó, ha pontosan követed szervezeted működését. A különböző, a menstruációs ciklust naplózó appokba érdemes azt is feljegyezned, hogy ciklusod melyik napján milyen jellegű váladékozást tapasztaltál, mert ez segíthet eldönteni, hogy amit éppen látsz, normálisnak számít-e vagy sem. Ha a szokásostól nagyon eltérő hüvelyváladékot figyelsz meg, ha fájdalmat, viszketést vagy más kellemetlen kísérő tünetet tapasztalsz, ideje orvoshoz menni

Tudtad, hogy a hüvelyváladék rendszeres ellenőrzése akkor is fontos, ha nincs akut tüneted?

Kiemelt kép: Getty Images