hüvelyváladék egészség betegség

Létezik jó és rossz fehérnemű? – A nőgyógyászok szerint igen!

Mit helyezzünk előtérbe: kényelem, esztétikum vagy intim higiénia? Nem mindig a komfortos bugyi lesz a jó megoldás, és a szép csipkefehérnemű sem feltétlenül egészségtelen. Mégis melyiket viseljük inkább?
  • A fehérnemű akár a termékenységet is befolyásolhatja.
  • A kényelem az első, de vannak más fontos szempontok is a bugyi kiválasztásánál.
  • A vacak minőségű fehérnemű betegségeket okozhat.

Egyáltalán nem mindegy, milyen a bugyi szabása, az anyaga és a szorossága, sőt az sem mellékes, mit csinálunk benne. A jól megválasztott fehérnemű nemcsak a nemi szervek egészsége szempontjából fontos, hanem a bőr és a húgyutak épsége is ezen múlhat.

Szakértők szerint a kényelmes és egészséges fehérnemű minél hosszabb szárú, nem túl szűk és jól szellőző anyagból van. A tangától például a nőgyógyászok tapasztalata szerint sok nő kap bakteriális fertőzést, a túl szűk bugyik pedig nemcsak a vérkeringést gátolják, de kidörzsölhetik a bőrt, begyulladhatnak tőle a szőrtüszők. Ezen kívül a nem jól szellőző anyagok párás közeget teremtenek, ami gombás fertőzéshez vezethet.

A fehérnemű kiválasztásakor az anyag legyen a fő szempont!

Általánosságban elmondható, hogy a természetes anyagokból készült fehérneműk a legegészségesebbek, hiszen azok szellőznek. Ez az egyik legfontosabb tényező a nemi szervek egészségének szempontjából. A pamuton kívül jó lehet még a lenből, bambuszból és kenderből készült bugyi is.

Ugyanakkor sportolás, kirándulás, túrázás esetén – amikor az aktív mozgástól megizzadunk –, sokkal jobb választás egy nedvességelvezető pamut és szintetikus textilkeverékből készült bugyi.

A szatén és a nejlon anyagokat mindenképp kerüljük

és a vastag, túl meleg alsóneműket is érdemes a fehérneműüzletek polcain hagyni.

„Fokozott izzadás esetén a pamut túl sok nedvességet tarthat vissza, ami baktériumok és gombák elszaporodásához vezethet”– magyarázta korábban Dr. Scott Miller urológus a Huffington Postnak. Az orvos azt ajánlja, tapintsuk meg vásárláskor a bugyi anyagát: az a jó, ha puha és könnyű a textil. Ha azonban csúszós, fényes, semmiképp se vegyük meg! Viszlát, szexi szaténpizsama!

Az ideális fehérnemű mindig kényelmes

Abban a szakértők mind egyetértenek, hogy a legfontosabb, hogy kényelmes legyen az alsónemű. Ne legyen se túl szoros, se túl laza, ne dörzsöljön (mint mondjuk a rossz minőségű csipke). A tanácsuk, hogy a bugyi mindig mozogjon a testünkkel, ne mozduljon el, vagyis tökéletes illeszkedjen.

fehernemu-bugyi-egeszseg

Fotó: Canva

A férfiaknál azonban nem mellékes a fazon sem: egy 2018-as Harvard-kutatás megállapította, hogy a túl szoros (például fecskefazonú) fehérnemű negatívan hat a termékenységükre. A megkérdezett 700 férfi közül 25%-kal alacsonyabb volt a spermakoncentrációja (adott mennyiségű váladékban a spermiumszám) azoknak, akik fecskefazont hordtak, mint azoknak, akik rendszeresen boxeralsót viseltek.

Tangát csak különleges alkalmakra!

Az orvosok szerint, ha hajlamosak vagyunk nőgyógyászati és húgyúti fertőzésekre, akkor sem kell teljesen lemondanunk a tangáról – de csak ritkán viseljünk ilyen fazonú bugyit! A tanga hátsó pántja a ludas, hiszen elmozoghat, így baktériumokat „szállíthat” a hüvely felé, ez pedig bakteriális vaginózishoz vezethet.

Érdemes azt is meggondolni, hogy fehérnemű nélkül aludjunk, hiszen így egész éjjel jól szellőzhet, nem párásodik, izzad és dörzsölődik ki az alsó tájék, és hosszú távon sokkal könnyebb így a nemi szervek egészségét fenntartani.

Akár bugyi okozza, akár más, fertőzés tünetei esetén azonnal forduljunk orvoshoz!

Kiemelt kép: Getty Images