mosas-alsonemu-csere

Meglepő, hogy hányszor kell(ene) fehérneműt cserélni az orvos szerint

Általában naponta szoktunk alsóneműt cserélni – az orvos megmondja, hogy valójában hányszor kellene és miért.

A fehérnemű (bugyi, alsónadrág) cseréje sokak számára kézenfekvő rutinnak tűnik, ám egy friss kutatás és korábbi felmérések azt sugallják, hogy talán nem mindenki követi szigorúan ezt az egyszerűnek tűnő szabályt. A Newsweek  felmérése szerint a mintegy 1500 válaszadó 47 százaléka soha nem hordana ugyanazt a fehérneműt több mint egy napig (jó kérdés, hogy akkor mi a helyzet a maradék 53 százalékkal?).

Észrevehető a nemek közötti különbség ebben a témában is: a nők 53 százaléka, míg a férfiak 41 százaléka cserél naponta fehérneműt. Generációkra lebontva további érdekességeket találunk: a 18 és 24 év közöttiek 36 százaléka bevallotta, hogy néha több mint 24 órán át hordja ugyanazt az alsóneműt, ez az összes korcsoport között a legmagasabb arány. Ugyanakkor a 25 és 34 év közöttiek 24 százaléka rendszeresen hordja ugyanazt a fehérneműt. Az idősebb generációk körében viszont erős támogatottság mutatkozik a mindennapos alsóneműcserének: az 55 és 64 év közöttiek 67 százaléka sosem hordaná ugyanazt a párt több mint egy napig.

Rizikós, ha nem cserélünk alsóneműt 

Korábbi kutatások is feltárták, hogy az alsóneműk nemcsak a kényelmetlenség forrásai lehetnek, hanem különböző mikroorganizmusoknak is otthont adhatnak. A Mosási higiénia és szagtalanítás: A tudomány állása (Laundry Hygiene and Odor Control: State of the Science) című tanulmány rávilágított arra, hogy a legtöbb intim ruhadarab baktériumokat, vírusokat és penészt is tartalmaz. Ráadásul – ha mindez nem lenne még elég, egy 2000-ben végzett kutatás szerint egy átlagos alsónemű 0,1 gramm székletet tartalmaz. Tehát ugyanazt a darabot egy napnál tovább viselni nem tanácsos, ha fontosnak tartjuk a higiéniát

mosas-alsonemu-csere

Az életmódunktól és a hőmérséklettől, sőt a fehérnemű fajtájától is függ, hogy hányszor kell cserélnünk és kimosnunk (Fotó: Canva)

Az alsóneműk kényelmetlenségének és esetleges egészségügyi kockázatainak elkerülése érdekében a szakértők azt javasolják, hogy rendszeresen cseréljük alsóneműinket, különösen a forró és nedves időjárási körülmények között. A bőrgyógyász Dr. Anju Methil szerint a férfi boxeralsókhoz hasonló lazább stílusok esetében a viselési idő kissé hosszabb lehet. Azonban, ha sokat izzadsz vagy tevékeny életmódot folytatunk, akkor gyakrabban ajánlott kimosni az alsóneműt.

A szakértők azt is kiemelik, hogy

az alsóneműk többszörös viselése bőrirritációhoz, kiütésekhez és meglévő problémák, mint például ekcéma vagy pikkelysömör, súlyosbodásához is vezethet.

Emellett, ha valaki szűkebb, női alsóneműt visel, például bugyit, akkor ezeket sem szabad ismételt viselet esetén cserélés nélkül hordani. Dr. Methil azt is hangsúlyozza, hogy az egészség és higiénia szempontjából az alsóneműk rendszeres cseréje és mosása fontos, különösen intenzív fizikai tevékenység, izzadás és meleg éghajlat esetén.

Az alsóneműk tiszta és higiénikus állapotban tartásához fontos megfelelően mosni őket. A kutatások azt mutatják, hogy a ruhák mosását legalább 40 fokos hőmérsékleten kell végezni, mivel ezen a hőmérsékleten nagyobb az esély a baktériumok és más kórokozók elpusztítására. Tehát a következtetés egyértelmű: cseréljük gyakran fehérneműnket, és mossuk meg őket megfelelő hőmérsékleten a higiénia és a komfort érdekében.

Nemcsak a fehérnemű, hanem a törölköző is lehet baktériumtenyészet. Mutatjuk, hogy hogy kell helyesen kimosni, hogy ne így legyen.

Kiemelt kép: Canva