Így lehet tökéletes a fehérnemű-gardróbod

Ha kifinomult, minőségi ruhatárat szeretnénk kialakítani, a fehérneműnkre is nagy hangsúlyt kell fektetnünk.

––––– SZPONZORÁLT TARTALOM –––––

Attól még, hogy nem látszik, a fehérnemű nagyon meg tudja határozni a megjelenésünket, és akár el is ronthatja, függetlenül attól, hogy amúgy mennyire csinosan is vagyunk felöltözve. Az alsónemű nemcsak az öltözékünket teheti teljessé, de a megfelelő darabok belülről is csodát tesznek, hiszen növelik az önbizalmunkat és a kényelmünket. Ha a jelenlegi fehérnemű-gardróbunkra ráférne egy kis frissítés, ne essünk kétségbe: a ruháink többi részéhez képest viszonylag könnyen felújítható – feltéve, hogy tudjuk, mire kell koncentrálnunk.

Mennyi fehérneműre van valójában szükségünk?

Akárhányszor kihúzzuk a fehérneműs fiókunkat, csak úgy folyik ki belőle az átláthatatlan mennyiségű bugyi és melltartó? Akkor ideje átgondolnunk, hogy valóban szükségünk van-e ennyire, vagy csak feláldoztuk a mennyiség oltárán a minőséget. Persze, ha fehérnemű-rajongók vagyunk, és imádjuk minden egyes darabját a gyűjteménynek, az egy másik történet, de ha tudjuk, hogy a fehérneműs fiókunkra ráférne egy kis szanálás, akkor ne fogjuk vissza magunkat csak azért, mert úgy gondoljuk, hogy szükségünk van bizonyos számú darabra. ugyanis ez a szám valószínűleg sokkal kisebb, mint gondolnánk.

Hányszor viselhetjük?

Alsónemű esetében alap, hogy minden nap újat húzunk, de az teljesen rendben van, ha két mosás között többször is viselünk melltartót, csak ne egymást követő napokon – hogy ne veszítsék el a formájukat.

De beszéljenek a számok inkább: hacsak nem cserélünk bugyit naponta többször, akkor tényleg nincs szükségünk többre, mint egy-egy darabra a két mosás közötti napokra, plusz egy pár extrára. Ha csak kéthetente mosunk, ez nagyjából 15-17 darabot jelent, de ha hetente indítjuk el a mosógépet, akkor akár 10 darabbal is beérhetjük. Nem azt mondjuk, hogy minél kevesebb darabot kell birtokolnunk, csak azt, hogy nyugodtan megszabadulhatunk az elnyűtt, kopott vagy rossz méretű daraboktól, nem kell aggódni amiatt, hogy nem lesz elég, ami marad. A melltartók esetében az abszolút minimum négy darab, bár attól függően, hogy hányféle felsőt/ruhát birtokolunk, lehet, hogy többre is szükségünk lehet, pl. mély dekoltázsú vagy fényesebb anyagból készült ruhákhoz másmilyen kell, mint egy sima pólóhoz.

Fogadjuk meg, hogy ugyanolyan kíméletlenül szelektálunk a fehérneműk között is, mint a ruhatárunk többi részénél tennénk. Nézzük át, és dobjunk ki mindent, ami kopott, kényelmetlen, rosszul áll, nyúlik vagy szakadt. Legyünk különösen szigorúak, amikor a darabok kényelmi szintjét értékeljük: semmi sem lehet kényelmetlen a fehérnemű-részlegben, még a különleges alkalmakra szánt darabok, tangák vagy csipkés melltartók sem. Nincs értelme tökéletlen darabokat birtokolni csak azért, hogy tele legyen a fiókunk.

Tökéletesítsük a mindennapi viseleteinket

Miután megszabadultunk az összes felesleges darabtól, már jobban átláthatjuk, mire is van szükségünk. Az egyik legfontosabb, hogy a mindennapokban használhatóak képezzék a gardróbunk alapját, hiszen ezekre van leginkább és legtöbbször szükségünk. Ezek jók, ha jó minőségűek, hiszen a többszöri használatot is ki kell bírniuk, és mindenképpen olyanok legyenek, amelyek jól illeszkednek a testünkhöz és kiegészítik a mindennapi stílusunkat.

Két dolgot fontoljunk meg előtte: 1. a funkcionális kritériumokat, amelyeket a fehérneműnek teljesítenie kell (pl. megfelelően tartson), és 2. az egyéni preferenciákat, például a stílus, a szabás, az anyag és a szín.

Jegyezzük fel, hogy a meglévő darabok mely tulajdonságait szeretjük (puhaság, könnyű anyagok, csipkés szegélyek, merevítő nélküli stb.), és melyeket utáljuk, mind funkcionális, mind esztétikai szempontból. Ezután nézzük meg, hogy egy átlagos két hétben milyen ruhákat viselünk a hétköznapokon. Mindezek alapján már könnyebben ki tudjuk találni, hogy milyen alapdarabokra van szükségünk. Ezekből szerezzünk be nagyjából egy hétre elegendő mennyiséget, azaz 10 bugyit és 3-4 melltartót. A legjobb, ha olyan merevítő nélküli, de mégis jól tartó melltartókat szerzünk be, mint amilyeneket a Triumph új kollekciójában is találni, amelyek között ráadásul többféle stílust és színt is fellelhetünk, így biztosan minden öltözékhez – és hangulatunkhoz – megfelelő darabokat találunk. Ez azért fontos, mert a merevítő drótja sokaknak kényelmetlen lehet, viszont gyakran azok a melltartók, amelyek nem tartalmaznak ilyen erősítést, nem tartanak megfelelően, ami szintén diszkomfort érzéssel járhat. Szerencsére a Triumph kollekciójában két legyet üthetünk egy csapásra. 

Alkalmi darabok kiválasztása

Ha mindezeken túl vagyunk, akkor ideje átvennünk azokat a ruháinkat, amelyeket különböző alkalmakra tartogatunk. Ezekhez nagy valószínűséggel nem fognak illeni a mindennapi fehérneműk, mert túlságosan mély a dekoltázsuk, szűkebb fazonúak, vékonyabb/átlátszó anyagból készültek. szánjunk ezekre is némi időt, hogy megnézzük, milyen speciális alsóneműk szükségesek, például pánt nélküli melltartó, nude színű melltartó, alakformáló body, vagy éppen hát nélküli fehérnemű. Ezzel elkerülhetjük, hogy valami csak álljon a szekrényben, és ne tudjuk soha hordani, mert nincs alá mit felvennünk…

Tipp

Minden melltartóhoz vásároljunk 2 bugyit, így mindig lesz egy teljes szett, amit viselni tudunk. Ha a két bugyi eltérő fazonú, akkor pedig több stílushoz is viselni tudjuk.

Próbáljunk meg olyan darabokat találni, amelyek több funkciót is betöltenek: ha például pánt nélküli melltartót kell vennünk, hogy végre viselhessük azt a felsőt, ami a szekrényünk mélyén lapul, fontoljuk meg, hogy nude színben szerezzük be, így az összes áttetsző/fehér pólónkkal és blúzunkkal is hordhatjuk, mint amilyen a Triumph Vivid Spotlight fantázianevű darabja. (Ez a szín amúgy is jolly-joker, hiszen gyakorlatilag az összes ruhánk alatt észrevétlen – igen, még a fehérnél is, ami szinte világít a fehér felső vagy szoknya alatt.) Jó választás a varrás nélküli vagy alakformáló fehérnemű is (pl. a Triumph Velveteen Sensation magas derekú bugyija), mert ezeket is több minden alá tudjuk felvenni, ráadásul úgy, hogy nem ütnek át a finomabb anyagú felsőruházaton sem, így észrevétlenül gondoskodnak a megfelelő tartásról és kényelemről. Nagyszerű módja ez annak, hogy mondjuk az irodai öltözetünket gyorsan alkalmivá cseréljük, ami így a karácsonyi ünnepségek idején rengeteg időt is spórol számunkra. Nem beszélve arról, hogy egy szép fehérnemű viselésétől hamarabb emelkedettebb hangulatba tudunk kerülni. A Tiumph új kollekciójában számtalan olyan kényelmes, szép és kidolgozott darabra lelhetünk, ami minden igényünket kielégíti, így tényleg könnyen tudunk választani – nem lehet velük mellényúlni.

Galéria | 25 kép

Az alábbi alapdarabok (szinte) elengedhetetlen tartozékok:

Hétköznapokra:

  • Testszínű (nude), esetleg fekete, sötétkék vagy fehér bugyi, lehetőleg lézervágott vagy varrás nélküli: 3-3 darab 
  • (Pl. Triumph True Shape és Triumph Velveteen Sensation darabjai)
  • Testszínű (nude), esetleg fekete, sötétkék vagy fehér melltartó, sima felületű, amin nincs csipke: 1-1 darab (Pl. Triumph True Shape és Triumph Velveteen Sensation darabjai)

Alkalmakra:

  • Alakformáló fehérneműk, bugyik, bodyk (pl. Triumph Velveteen-Sensation magas derekú bugyi, Triumph Lavish Spotligh body)
  • Színes és csipkés bugyik, melltartók (mint amilyen a Triumph Amourette 300 Rococo darabjai)
  • Push up melltartó (pl. a Triumph Vivid Spotlight kényelmes és mégis szexi darabja)
  • Sportmelltartó (ebből jó, ha van legalább 2 darabunk)
  • Harisnyatartó (de ez el is hagyható, ha inkább a harisnyanadrágokat szeretjük)
  • Pánt nélküli melltartó (lehetőleg egy testszínű és egy fekete)
  • Melltartó, amit kivágott felsőkhöz is viselni tudunk (pl. a Triumph Vivid Spotlight mélyen dekoltált melltartó)

Óvjuk meg sokáig

Miután sikerült kiszelektálnunk a nem megfelelő darabokat, és beszereznünk az újakat, ideje átrendezni magát a szekrényt vagy fiókot is, amiben tároljuk. Érdemes nemcsak szín alapján variálni, hanem aszerint (is), hogy milyen gyakran viseljük az adott alsóruházatot. Legyenek a minden nap használtak könnyen hozzáférhető helyen, míg az alkalmi darabok a hátsó részen. Az is jó ötlet, ha külön dobozt/rekeszt biztosítunk a bugyiknak és melltartóknak, így nemcsak kevesebb ideig kell kereskednünk közöttük, hanem az élettartalmukat is meghosszabítjuk azzal, hogy nem egy kupacba vannak szórva.

Végül, de nem utolsó sorban figyeljünk oda, hogy megfelelően ápoljuk a fehérneműinket. Ennek első lépése, bármilyen alapvetően hangzik is, az, hogy tartsuk be a címkén szereplő utasításokat, azaz ne mossunk valamit 40 fokon, ha a címkén 30 a határérték, és kézzel mossuk, ha úgy kell. Ezen túlmenően egyszerűen tartsuk magunkat néhány bevált gyakorlathoz: soha ne szárítsuk szárítógépben az alsóneműt, és ne felejtsük a radiátoron, inkább hagyjuk természetes úton megszáradni. Ügyeljünk arra, hogy a melltartókat kiterítsük, vagy a kosarakat összekötő középső résznél akasszuk fel őket, soha ne a pántoknál. A csipkés, kényes darabokat pedig mindig kézzel mossuk, és kerüljük a forró hőmérsékletet. Azokat a ruhadarabokat, amelyek mosógépben moshatók, érdemes hálós zsákba tenni, ami megakadályozza, hogy más ruhadarabok belegabalyodjanak a melltartó horgaiba vagy a pántokba, és ami még fontosabb ez megakadályozza azt is, hogy elveszítsék alakjukat, és kibolyhosodjanak.

Felhasznált fotók és kiemelt kép: Triumph