menopauza változókor

Valami újnak a kezdete – Készüljünk fel a változókorra!

Az életszakaszaink közötti átmenet mindig mozgalmas, és ez a változókorra különösen igaz. Hogy hogyan éljük meg ezt az intenzív, testünket és lelkünket átformáló folyamatot, az nem csak a szerencsén múlik. Sokat tehetünk azért, hogy a változások ne valaminek a végét, hanem valami újnak a kezdetét jelentsék.

A változókor, menopauza az élet természetes része: a nő ekkor lép át termékeny életszakaszából a nyugalmi időszakba. A klimax, bár fülünkben sokszor negatívan cseng, eredetileg csúcspontot, egy izgalmas időszakot jelent, és új életfeladatok ígéretét is hordozza. Azonban mint minden változás, ez sem zajlik feltétlenül zökkenőmentesen: sokszor testileg és lelkileg is megterhelő. Érdemes ezért felkészülten várni, majd tudatosan végigélni.

Az egész test átalakul

Menopauzának azt az állapotot nevezzük, amikor valakinek legalább fél éve elmaradt a menstruációja. Ez leggyakrabban az ötvenes évek elején következik be, de negyvenöt és ötvenöt év között élettaninak tekinthető. Bár az átállás időszaka egyeseknél csak pár hétig tart, a hormonális változások okozta tünetek akár öt évvel a tényleges menopauza előtt is jelentkezhetnek, és évekkel utána is fennmaradhatnak – kezdi dr. Várbíró Szabolcs nőgyógyász-endokrinológus. – A nők teljes tüszőkészletükkel jönnek a világra, és ezt használják fel életük során. A tüszőállomány megcsappanásakor jellegzetes hormonális változások indulnak be. Átalakul az agyi szabályozó rendszer, a serkentő hormonok termelődése fokozódik, a peteérés fázisa lerövidül, minősége gyengébb lesz. A progeszteron szintje csökken, majd a peteérés leállásával termelődése gyakorlatilag megszűnik. Ezt a perimenopauzának nevezett időszakot a csökkent progeszteronszint miatti egyensúlyhiányos állapot, ösztrogéndominancia jellemzi. Bár menstruáció még van, sokaknál rendszertelenné válik. Jellemzőek a lerövidült, huszonegy-két napos ciklusok, akár erős vérzéssel, de gyakori a csak két-három havonta jelentkező menzesz és a pecsételő vérzés is. Amikor a petefészkek működése leáll, a menstruáció megszűnik, az ösztrogénszint pedig jelentősen csökken. Ez a változás nem csak a női működést befolyásolja.

Számos szövet tartalmaz ösztrogénrecep- torokat, ezért a változókor tünetei szerteágazóak, a szervezet legkülönbözőbb területeit érinthetik.

A fejfájás, a hangulatingadozások és a hőhullámos tünetegyüttes viszonylag gyorsan jelentkezhet. Utóbbi fokozott verejtékezéssel, bőrpírral, szívdobogásérzéssel és esetenként vérnyomásemelkedéssel jár, és akár napi huszonöt-harmincszor is előfordulhat, komoly alvásproblémákat is okozva.”

Figyelmeztető jelek

A csökkenő ösztrogénszint hatására a bőr vízmegtartásáért felelős kollagén termelése lecsökken, a bőr veszít rugalmasságából, ráncosodik. A melatonintermelés is megváltozik: az arcon, dekoltázson és karon pigmentfoltok jelenhetnek meg. A hormonális változások hatására egyes betegségek kockázata is megnő. „A kötőszöveti sorvadás részeként szárazabbá váló nyálkahártyák szem- és hüvelyszárazságot okozhatnak. Utóbbi amellett, hogy fájdalmassá teheti a szexuális együttlétet, a hüvelyflóra gyengülésével is együttjár, mely fogékonyabbá tesz a hüvelygyulladásra és hólyaghurutra. A hüvelyfal erejének csökkenése a süllyedéses kórképek kialakulásának kedvez – ismerteti dr. Várbíró Szabolcs. – Az ösztrogén szív- és érrendszert védő hatása a menopauzával megszűnik, így a nők ugyanolyan kitetté válnak a szívinfarktus kockázatának, mint a férfiak. A tüszőhormon a csontállomány fenntartásában is jelentős szerepet játszik: csökkenése fokozza a csontritkulás kockázatát. A változások az idegrendszert sem kímélik: ebben az időszakban előfordulhat a rövidtávú memória átmeneti romlása, és figyelni kell az Alzheimer-kór esetleges kezdeti jeleire is. Változókorban az anyagcsere is lelassul, mely emésztési problémákra és súlygyarapodásra hajlamosít.” például terhesség, szoptatás fogamzásgátló szedése miatt) hoszszabb ideig elmarad, a készlet lassabban fogy el, így a menopauza ideje kitolódik – állítja a nőgyógyász. – Ezzel szemben a dohányzás akár évekkel is előrehozhatja a klimaxot.

Az elhanyagolt anyagcsere betegségek szintén negatívan hatnak a reproduktív egészségre: a kezeletlen pajzsmirigybetegség egy-két évvel, a nem karbantartott diabétesz akár két-három évvel is lerövidítheti a termékeny időszakot.

Egészséges életmód

A női egészség megőrzésében az egyik kulcstényező a mesterséges anyagok kerülése, a petefészek ugyanis igen érzékeny a kemikáliákra. A növényvédőszerekben, kozmetikumokban, öblítőkben és palackokban olyan lassan lebomló kémiai vegyületek, xenoösztrogének találhatók, melyek az emberi szervezetbe jutva az ösztrogént utánozzák, ám hatásuk agresszívebb, így megzavarják a hormonműködést, és kihatnak a klimax tüneteire is. „Ezzel szemben számos növényi élelmiszer tartalmaz a hormonműködésre jótékonyan ható összetevőket. A menopauzát megelőző és követő években is jótékony hatásúak a fitoösztrogének. Ezek a szervezet ösztrogénjéhez hasonló, ám gyengébb hatást kiváltó természetes vegyületek az aktuális hormonszint függvényében fejtik ki hatásukat – ismerteti a szakértő. – Ösztrogéndominancia esetén a receptorok lefoglalásával az ösztrogénnel ellentétes, hormonhiány esetén az ösztrogénhez hasonló hatást váltanak ki, és ellentétben a xenoösztrogénekkel, nem halmozódnak fel a szervezetben. Legjobb forrásuk a GMO-mentes szója és a lenmag: utóbbi omega-3-tartalma miatt is ajánlott. Amenynyiben étkezésünkkel nem tudjuk fedezni a szükségletet, táplálékkiegészítő formájában is pótolhatjuk. Számos gyógynövény hatása is áldásos a változókor tüneteire: a poloskavész, vöröshere, orbáncfű, orvosi zsálya, barátcserje és angyalgyökér a leghatékonyabbak. Csontállományunk megőrzésében a rendszeres sportolásnak és a kalciumban és D-vitaminban gazdag étrendnek van döntő jelentősége. Kollagéntartalmú ételek fogyasztásával lassíthatjuk az ízületi problémák, a bőrmegereszkedés és a hüvely gyengülésének kialakulását.

Gazdag kollagénforrás a csontleves, a zselatin és a tojás, a szervezet kollagéntermelése pedig zöld levelesek, olajos magvak és bogyós gyümölcsök fogyasztásával serkenthető.

Az E-vitaminban gazdag ételek, úgy mint a napraforgómag, a mogyoró és a mandula is hasonló hatást váltanak ki. A bőr öregedését az éjszakázások, alkoholfogyasztás, dohányzás mellőzésével és fényvédő használatával lassíthatjuk.”
Lelkünket sem hanyagolhatjuk el: a stressz károsan hat a hormonális folyamatokra. Tudatos jelenlét technikák, illetve stresszkezelő módszerek elsajátításával jótékonyan befolyásolhatjuk női működésünket. Tudatos jelenléttel minden életszakaszban az aktuális életfeladatoknak tudunk szentelődni. A következő korszakba lépve így nem marad bennünk hiányérzet, nem hajszoljuk korábbi éveink céljait.

Cikkünk a Nők Lapja Egészségben megjelent korábbi írás szerkesztett változata. Kiemelt kép: Canva