Könnyen előfordulhat, hogy felborul az egyensúly a szervezetünkben és eddig ismeretlen tünetek jelentkeznek a testünkben. A legtöbben ilyenkor megijedünk, és sokszor igyekszünk tudomást sem venni a problémáról. Pedig nagyon fontos lenne megbizonyosodni arról, hogy a tünetek elváltozásra utalnak-e.

Elváltozások a mellben

Sokan megijedünk, ha valamiféle dudort vagy csomót tapintunk ki a mellünkben, ezek azonban a legtöbb esetben csupán kötőszövetek, amelyek összetömörültek, netán jóindulatú ciszták vagy zsírcsomók. Ha aggódunk, és azt érezzük, hogy ennél nagyobb lehet a baj, akkor mindenképpen keressünk fel egy szakembert.

Gyakori az is, hogy a menstruáció előtti napokban megduzzadnak a mellek, ekkor több elváltozást (feszülés, fájdalom, megduzzadt tejmirigyek) is tapasztalunk. Ezek hormonális tünetek, amik miatt nem kell aggódnunk. Ne gondoljunk azonnal a legrosszabbra, hiszen a rosszindulatú daganatok általában kemények és kellemetlen érzés társul hozzájuk, érintésre pedig nem mozognak olyan könnyedén, mint például egy zsírcsomó. Emellett szemmel látható jelek is megfigyelhetők, például a mellbimbó környékén. Fontos, hogy tudjunk különbséget tenni a normális és a kóros tünetek között.

Lehetnek még nyirokcsomók is a kellemetlenségek okozói, például a hónaljban vagy a mellkas közelében. Azt viszont nem szabad elfelejtenünk, hogy a mellrák egyetlen tünete a csomó, ezért mindenféle apró változás esetén érdemes orvoshoz fordulni.

Rendellenes vérzés

Sok tényező befolyásolja a ciklusunkat, például a fogyás, a sportolás mértéke vagy éppen a stressz. Szerencsére a legtöbb esetben nem szükséges kezeltetni magunkat, hiszen idővel magától realizálódik a helyzet. A baj akkor kezdődik, ha huzamosabb ideig fennáll valamiféle rendellenesség (havi vérzés elmaradása, túl sokáig tartó menstruáció, rendszertelen, pecsételő vérzés). Az is intő jel lehet, ha a szexuális együttlétek után vérzést tapasztalunk, vagy éppen két menstruáció között jelentkezik vérzés. Nem hagyhatjuk ezeket figyelmen kívül, mert a tünetek akár a méhnyak, a méh vagy a petefészek betegségeinek a jelei is lehetnek. Ha menopauza idején tapasztalunk szokatlan tüneteket, akkor is fontos egy szakemberrel konzultálnunk.

Puffadás

Akár daganatos megbetegedés (petefészekrák) tünete is lehet a hastáji puffadás. Mivel a panaszt elsősorban emésztési gondokkal kapcsoljuk össze, nehezebben jöhetünk rá a valódi okokra. Figyeljük a testünket, hiszen jelentkezhetnek kapcsolódó tünetek, például fájdalom a medence környékén, telítettségérzet vagy éppen étvágytalanság, gyakori vizelési inger, hirtelen fogyás. Ne dugjuk a fejünket a homokba! Ha több hétig fennáll a probléma, akkor mindenképpen keressünk fel egy orvost, továbbá csináltassunk vérvizsgálatot és ultrahang felvételt is!

Szokatlan folyás

A hüvelyi folyás teljesen normális, de nem mindegy, hogy milyen formában. Ha világos színű és a mennyisége sem zavaró, akkor nincsen probléma. A folyás mértéke függ attól, hogy a ciklusunk mely szakaszában járunk, ha viszont ez megváltozik, szokatlan színű, állagú és szagú lesz, akkor az bajt jelezhet. Az okok között szerepelhet fertőzés (bakteriális vaginózis), amely könnyen kezelhető, de lehet szexuális úton terjedő fertőzés (chlamydia, gonorrhea, herpesz, trichomoniasis) is. Ezeket fontos megfelelően gyógyítani, mert könnyen kismedencei gyulladáshoz, a reproduktív szervek megfertőződéséhez, végső esetben meddőséghez is vezethetnek. Ha fennáll a fertőzés veszélye, nem árt, ha minél hamarabb megvizsgáltatjuk magunkat.

Nyitókép: Getty Images

(redonline.co.uk)