Ne vedd félvállról! Fontosabbak a nőgyógyászati szűrések, mint gondolnád

Rendszeres nőgyógyászati szűrésekkel komoly betegségeket előzhetsz meg – ne csak akkor menj el, amikor már fáj!

––––– SZPONZORÁLT TARTALOM –––––

Általában akkor jár az ember orvoshoz, ha már valamije fáj, vagy úgy érzi, nem működik megfelelően. A nőgyógyászati vizsgálatok esetében ez a hozzáállás a lehető legrosszabb, sőt, akár még súlyos következményei is lehetnek, hiszen megfelelő szűrésekkel – ahogy a nevükben benne is van – kiszűrhetőek komoly betegségek. Ha az orvosok időben veszik észre, akár még a legdurvább kimenetelű kórságok is visszafordíthatóak. 

Éves program: Méhnyakrákszűrés

Bár sokan úgy tudják, hogy elég 2-3 évente felkeresni az orvost méhnyakrákszűrés céljából, a nőgyógyászok ennél gyakoribb vizitet javasolnak. A szakemberek szerint minden nőnek már 18 éves korától kezdve évente érdemes szűrővizsgálatra időpontot foglalnia. „Aki rendszeresen jár szűrésre, annál kezelhetetlen méhnyakrák nem fordulhat elő. Továbbá egyéb kezdeti betegségeket is időben ki lehet szűrni, mint amilyen a petefészekciszta, és különböző gyulladások” – mondja Dr. Patakfalvi Péter, szülész-nőgyógyász szakorvos.

A vizsgálat nem fájdalmas, sőt, még kellemetlennek sem feltétlenül mondható, ráadásul másodpercek alatt elvégezhető.

Egy fém eszközzel a hüvelyfalat feltárva a méhszájról illetve a méhnyakról egy vékony pálcával kenet mintát vesz az orvos, és ezzel egy időben megvizsgálja, hogy bármilyen elváltozás látható-e. 

A fém kacsával történő feltárás és mintavétel mellett tapintási vizsgálatot is végeznek általában a szakemberek, ugyanis azáltal kizárhatóak az olyan betegségek, mint az endometriózis vagy épp a mióma, ciszta, és egyes gyulladások. Ezt kiegészítve ultrahangos vizsgálat által még pontosabb képet kaphatnak az orvosok a tapintással észlelt esetleges problémákról.

Mellrák szűrés – De mégis mikor?

Sajnos a nőknél kifejezetten gyakori betegség a mellrák, és a statisztikák szerint minden tizedik nő hajlamos lehet rá. Ez egy igazán nagy arány, épp emiatt nem csak az otthoni rendszeres önvizsgálat ajánlott, hanem az orvosi is.

A specialisták szakszerűen áttapogatják a melleket és a hónalj területét, megvizsgálják, hogy nem található-e rendellenesség, például csomó. A vizsgálat teljesen fájdalommentes, és 16-18 év felett minden nőnek javasolt.

Nem szabad elfeledkezni a rendszeres önvizsgálat fontosságáról sem (kép: unsplash)

A kézi vizsgálatokat kiegészítve 40 éves kor felett kétévente ajánlják a nőgyógyászok a kissé kellemetlenebb, de hasznos mammográfiás vizsgálatot, 50 éves kortól kezdve pedig már évente. Ez akár ultrahanggal is kiváltható, de a mammográfia pontosabb eredményt ad.

HPV, a csendes pusztító

Ha rászánod magad az éves szűrésre, feltétlenül kérd, hogy a kenetvizsgálatot HPV vírusra is teszteljék, hiszen egy igazán alattomosan megbújó betegségről van szó. A humán papillóma vírus tünetmentesen jelentkezik, és van, hogy úgy válnak a páciensek hordozóvá, hogy hosszú időn át nem is tudnak a kór jelenlétéről, így pedig továbbadják azt. Előfordul olyan eset is, hogy a méhnyakrák szűrés eredménye nem kedvező, az orvosok HPV tipizálásra küldik azt, ugyanis van összefüggés közte. A kezeletlen HPV vírus méhnyakrákhoz vezethet, épp emiatt fontos évente szűrésre menni, illetve akkor is jó ötlet, ha új szexuális partnered lett.

Sokan ódzkodnak tőle, pedig a rendszeres nőgyógyászati szűrések életet menthetnek. (kép: unsplash)

A HPV-nek több mint 100 fajtája van, ezeket mind ki tudja mutatni a szűrővizsgálat, az orvos lelet elemzése után pedig hamar kiderül, hogy rákot okozó vagy ártalmatlanabb fajtával állsz szemben, ha pozitív lett a teszt. Szerencsére a jóindulatú HPV könnyen és hatékonyan kezelhető.

Mire készülj, ha vizsgálatra mész?

Még a fájdalmat legkevésbé bíróknak sem kell egy cseppet sem izgulniuk az eféle vizsgálatok előtt, hiszen maximum az eszközök kinézete lehet ijesztő, egyik módszer sem kibírhatatlan, sőt, a legtöbbet még csak nem is érzed majd. 

Az orvos általában a kórtörténetedről kérdez, ezzel jó, ha képben vagy, illetve, ha volt korábban nőgyógyászati műtéted, ha teheted, vidd magaddal a leleteidet, zárójelentésedet. A menstruációdról is kérdezhetnek, ezért legyél felkészülve a legutóbbi időpontjával, és azzal, hogy hány napig tart általában, rendszeres-e, van-e bármilyen említésre méltó tényező vele kapcsolatban. Az általad használt jelenlegi és korábbi fogamzásgátlási módszerekről is számolj be az orvosnak, ha kérdez róla.

Nyaralás közben, kényelmesen

Az orvosi vizsgálatnak pedig egyáltalán nem muszáj kellemetlen, hideg környezetben történnie, sőt, akár egy pihentető üdülés közben is elintézheted. A csodaszép környezetben fekvő Caramell Premium Resort****superior hotelben a wellness– és más pihentető kikapcsolódási mellett már nőgyógyászati szakrendelésre is bejelentkezhetsz Dr. Patakfalvi Péterhez, és részt vehetsz a szűrővizsgálaton, aminek eredményét akár már 1-2 munkanapon belül kézhez veheted (nőgyógyászati cytológiai minta esetén 2-3 hét az eredménykiadás.). A szálloda modern Medical Centerében ezen kívül lehetőség van

kardiológia-, gasztroenterológia-, nőgyógyászat-, ortopédia-, magzati 4D ultrahang- és laborvizsgálatokra

is előjegyeztetni. Ha már épp úgyis ráérsz, miért is ne végeztetnéd el gyorsan, szakszerűen és megnyugtató környezetben az éves szűrővizsgálatokat?

Modern és kellemes környezetben, akár nyaralás alatt is áteshetünk a vizsgálatokon – a nyugodt pihenésért (kép: Caramell Premium Resort)

Ráadásul komplex vizsgálatuk nem csak egy-egy területre fókuszál, hanem az összes daganatos betegséget igyekszik kiszűrni, ami a női szervekre lehet veszélyes.

Nincs tehát okod arra, hogy kihagyd a szűréseket: szó szerint életmentő döntés lehet.

Kiemelt kép: Unsplash