macska, virág, tavasz

A tavaszi fáradtság leküzdhető és megelőzhető – Íme, mit tehetünk ellene

Úgy érzed, hogy a jó idő ellenére is lomha, bágyadt és kedvtelen vagy? Nem vagy egyedül!

Ahogyan a nappalok egyre hosszabbak és melegebbek lesznek, és ahogyan egyre többet mocorgunk a szabadban, a közelgő kikelet egyúttal egy nemkívánatos vendég, a tavaszi fáradtság és levertség érkezését is előrejelzi. Néha már-már közhelyként tekintünk rá, pedig mások is tapasztalnak kialvatlanságot és némi rosszkedvet a szezonban, és köztudott, hogy a tavaszi fáradtság kifejezetten sokakat érint ebben az évszakban. Bár a tünetek nem összetévesztendők a szezonális depresszióval, a probléma valós, ráadásul bárki megtapasztalhatja. De miért fordulhat elő mégis, hiszen mikor máskor kellene igazán frissnek éreznünk magunkat, ha nem tavasszal? És mit tehetünk ellene?

Mi okozza a tavaszi fáradtságot?

Nos, tavasszal nem csak az anyatermészet, de a testünk is különféle változásokon esik át, ami az őszi óraátállításhoz hasonló módon van hatással a biológiai óránk működésére. Tavasszal a szervezetünk ugyanis újra alkalmazkodik a hosszabb nappalokhoz, ami a cirkadián ritmusunkat is befolyásolja – vagyis nagyobb eséllyel lehetünk fáradtabbak és kialvatlanabbak ebben az időszakban.

De mindemellett a szezonális allergia, vagyis a szénanátha is okozhat kellemetlen tüneteket: tüsszögést, orrdugulást, orrfolyást, viszkető szemeket és fejfájást is, melyek nemhogy együtt, de külön-külön is kimerítőek lehetnek. Ráadásul tavasszal a hosszabb nappalok hatására

a melatonin (alvásért felelő hormon) és a szerotonin (hangulatért és étvágyért felelő hormon) szintje is megemelkedik a szervezetben, amitől szintén fáradtabbak és ingerlékenyebbek lehetünk.

 Végezetül pedig a téli vitaminhiány is ludas lehet – amennyiben kevés D-vitaminhoz, magnéziumhoz és vashoz jutott a szervezetünk az elmúlt hónapokban –, hiszen energiaraktáraink jellemzően a hidegebb időszak végére hajlamosak kiürülni, amikor kevesebb friss és szezonális zöldséghez, gyümölcshöz jut a szervezetünk.

1. Megfelelő táplálkozás

Mindannyian tudjuk, mekkora szerepe van a táplálkozásnak az élettani folyamatok megfelelő működésében – részben tehát ezért is fontos, hogy kiegyensúlyozott étrendet kövessünk. Ugyanakkor, ha normalizálni szeretnénk az energiaszintünket, nem árt tudnunk, hogy a táplálkozás mellett bizony másra is figyelnünk kell (hogy milyen ételek segíthetnek tavaszi fáradtság ellen, arról a linkre kattintva olvashatsz). Mutatunk néhány gyakorlatias és egyszerű módszert, melyekkel könnyedén legyőzhetjük, sőt, meg is előzhetjük a tavaszi fáradtságot!

2. Tartsd be az alvási rutint!

A következetes alvás döntő szerepet játszik a szezonális levertség leküzdésében. Ha nem sajnáljuk az időt a pihenéstől, jelentősen javulhat az energiaszintünk és az általános közérzetünk. Íme, mire érdemes figyelnünk:

  • Törekedjünk az egészséges felnőtt szervezet számára ajánlott 7-9 órás alvásidőre!
  • Minden nap, sőt, hétvégén is ugyanabban az időben feküdjünk és keljünk!
  • Az okoseszközökből áradó kék fény melegágya a kialvatlanságnak, így ha problémánk adódna az elalvással, lefekvés előtt olvassunk inkább könyvet!
  • Kerüljük a magas koffeintartalmú és alkoholos italok fogyasztását a lefekvés előtti órákban! (Hogy milyen italok segítik az elalvást, arról a linkre kattintva olvashatsz.) 

3. Próbáld ki a reggeli hideg zuhanyt!

Tudjuk, nem a legnépszerűbb tanácsok egyike, de mivel bizonyítottan serkenti a vérkeringést, a hideg zuhany kétségkívül felélénkítheti a reggeleket. Ember legyen a talpán, aki nem tekint rá kihívásként, ugyanakkor mégis a legszuperebb módszer, ha gyorsan és hatékonyan szeretnénk növelni az energiaszintünket.

hideg zuhany, jéghideg zuhany

Fotó: Getty Images

Persze nem kell azonnal fejest ugranunk a jégverembe, így ha nagyon nehezünkre esik hideg vízzel indítani a napot, bőven elég, ha a vízhőmérséklet fokozatos csökkentésével próbálkozunk. Balázs Barbi tavaly nem lacafacázott, és gladiátorokat megszégyenítő módon vetette alá magát a jéghideg zuhanynak – hogy miért nem bánta meg a hetekig tartó kihívást, és milyen előnyöket tapasztalt mindeközben, arról a linkre kattintva olvashatsz. 

4. Alakíts ki napi rutint!

Persze, nem kell rögtön ébredés után megváltanunk a világot, de sokat segíthet a hangulatunkon, ha beiktatunk némi tudatosságot a napjainkba. Valahogy így:

  • Egy 10-15 perces reggeli nyújtógyakorlat nem csak növeli a rugalmasságot, de endorfint, vagyis boldogsághormont is felszabadít a szervezetben. Kezd kicsiben, és ha idővel igényt tartasz rá, bátran növeld az edzés intenzitását és időtartamát!
  • Kezd a napot kávé helyett (vagy előtt) egy nagy pohár citromos vízzel, mert nemcsak lendületbe hoz reggel, de egészségmegőrző hatása is lehet. 
  • Fogyassz reggelire fehérjében, rostokban és egészséges zsírokban gazdag ételeket, melyekkel elkerülhető a vércukorszint egész napos ingadozása.
  • A nap folyamán szánj időt a pihenésre is, így ha nehezen megy a munka, és lehetőséged is adódik rá, tarts 5-10 perces mikroszüneteket

Úgy érzed, legyőznek a reggelek? Késő délutántól már csak a pihenésre tudsz gondolni? Ne nyúlj egyből a kávé után, próbáld ki a serkentő hatású gyógyteákat!

Kiemelt kép: Getty Images