Kiderült, ez az 1 reggeli rutin az egész napra rányomhatja a bélyegét

Reggeli rutin: Ez az 1 szokás az egész napodra rányomhatja a bélyegét

A legtöbben gyakoroljuk ezt a rossz szokást, pedig a szakértők szerint nem kellene.

A reggeli ébredést övező rituálék kétségtelenül kihatnak hangulatunkra, teljesítményünkre, és meghatározzák a nap hátralévő részét. Kutatások úgy tartják, még az sem mindegy, milyen gyümölcs kerül a napindító turmixunkba, vagy hogy mikor mosunk fogat. De összegyűjtöttünk korábban olyan élelmiszereket is, melyek nem biztos, hogy ébredést követően jót tesznek a szervezetünknek.

Természetesen vannak olyan reggeli szokások, melyek nagy eséllyel előrevetítik, hogy csodás napunk lesz. Ám ez, úgy tűnik, már az ágyban eldől – legalábbis az alvásszakértők szerint. Ők a most következő szokást például biztosan kihagyják reggeleikből.

Így hatnak reggeli szokásaink a belső biológiai óránkra

A hozzáértők azt mondják, a jó alvás reggel kezdődik, ami így kimondva talán elsőre ellentmondás, de ha megértjük a cirkadián ritmus működését, akkor már nem is tűnik olyan különösnek. A cirkadián ritmus, vagyis a biológiai óránk egy 24 órás intervallum, ami biokémiai, fiziológiai és viselkedésbéli folyamatokat ölel fel. Ezt a ritmust a saját belső időmérő rendszerünk működteti, mely segít alkalmazkodni a környezetünkhöz, épp ezért az egyik legfontosabb befolyásoló tényezője a fény.

A szervezetünk úgynevezett alvás-ébrenlét ciklusa diktálja számunkra, mikor érezzük magunkat ébernek vagy álmosnak. Ebből – és a fény hatásából – következik, hogy bizonyos szokásokkal erősíthetjük vagy ellenkezőleg, gyengíthetjük ezt a természetes ritmust. A rendszertelen alvás, a túl sok mesterséges fény, a mozgásszegény életmód egyaránt felboríthatják a ciklus egyensúlyát.

Sőt, van még egy apróság, aminek bár nem tulajdonítunk nagy jelentőséget, mégsem tesz jót szervezetünknek. 

Ez a káros reggeli szokás tönkreteheti az egész napunkat

Nem, nem az ébresztő szundifunkciójának végtelen kiaknázásáról van szó, hanem egy sokkalta ártalmatlanabbnak tűnő, de valójában igen káros reggeli szokásról:

a csörgés utáni ágyban maradásról, amit ráadásul gyakran képernyőgörgetéssel töltünk.

Ettől később bágyadtak, dekoncentráltak és rossz kedvűek lehetünk, mivel ébredés után természetes fény helyett azonnal mesterséges kék fény ér bennünket.

karos-reggeli-szokas

Nagyon káros reggeli szokás a telefonnyomkodás. (Fotó forrása: Canva)

Dr. Chris Winter neurológus és alvás-egészségügyi szakértő szerint létfontosságú, hogy a sötét hálószobából kiérve természetes fénybe kerüljünk, az kapcsolja ki ugyanis agyunk melatonintermelését, valamint tudatja a szervezettel, hogy a nap elkezdődött.

A túl sok alvással koncentrációs nehézségek, fáradtság, ingerlékenység és fejfájás is társulhat, tehát a legegyszerűbb – és mentálisan is jobb –, ha nem görgetjük a különféle híreket és nem is szundikálunk, lustálkodunk tovább a megszokottnál, hanem egyszerűen csak kikelünk az ágyból, amint az óra felébresztett. 

Szakértők szerint ez a helyes reggeli rutin

Káros reggeli szokásokkal foglalkozó tanulmányok már kimutatták, hogy a napfény hiánya csökkentheti az alvás minőségét, hozzájárulhat az álmatlansághoz és a hangulatot is negatívan befolyásolja. 

Hogyan ébrednek hát azok, akik mesterei a reggeli rutinnak? Az egyik alapvető tényező a természetes fény biztosítása felkelés után 30 perccel – ettől energikusabbak, éberebbek lehetünk napközben –, de a szabad levegő is nagyon fontos a cirkadián ritmus szabályozásához. Másik jó szokás a mozgás: már egy könnyű séta vagy egy gyors beágyazás is jelzi az agynak, hogy itt az ideje megkezdeni a napot.

Csillagjegyed is befolyásolhatja, milyen reggeli rutin illik hozzád leginkább.

Kiemelt kép: Getty Images