buddhista

Induljon jól minden nap! – Íme a buddhista reggeli rutin öt eleme

Manapság sokat olvasunk arról, hogyan határozza meg napunkat annak első 1-2 órája, azaz szokásos reggeli rutinunk. A témát elsősorban produktivitási szempontból közelítjük meg, és úgy véljük, az a jó reggeli rutin, amitől kiemelkedő hatékonysággal dolgozunk és termelékenyek leszünk a munkahelyünkön. A buddhista szerzetesek másképpen gondolják.

Bár kolostori napjaik minden alkalommal ugyanúgy, szigorú rend szerint indulnak, céljuk inkább egyfajta belső harmónia kialakítása, semmint a teljesítmény fokozása. Ha te is úgy érzed, szükséged lenne kicsivel több kiegyensúlyozottságra, nyugalomra és nem is emlékszel, mikor találkoztál utoljára a belső békéddel, állítsd fél órával korábbra az órád és kövesd Nick Keomahavong reggeli rutinját!

Pszichoterapeutából táncos, majd szerzetes

Hogy miért pont Nick rutinját? Nemcsak azért, mert buddhista szerzetesként jó pár lépéssel legtöbbünk előtt jár a kiegyensúlyozottság felé vezető úton, de azért is, mert a szerzetességig is hosszú önismereti munkával jutott el. Nick Keomahavong korábban pszichoterapeutaként, majd táncosként is dolgozott, később pedig egy betegség kapcsán kezdett el az önazonosság legfontosabb kérdéseivel foglalkozni. Évek teltek el, mire addig jutott, hogy 2018-ban szerzetesnek álljon, és vállalja ennek a döntésnek minden következményét. Nick, aki kolostori élete mellett sem vesztette el a kapcsolatát a nyugat világgal, jelenleg is aktívan tevékenykedik: könyveket ír önfejlesztés, tudatosság és buddhista életszemlélet témákban, videocsatornáján pedig mindenki számára könnyen érthetően foglalja össze a mindazt, amit a hétköznapi ember is magával vihet a buddhista szerzetesek mindennapjaiból. Nick tanácsai következnek egy teljesebb, önazonosabb élet felé vezető reggelhez.

1. Fordulj befelé és elmélkedj a halálról!

Elsőre morbid gondolat, közelebbről megnézve viszont bőven van benne ráció: Nick azt javasolja, hogy minden nap adjunk hálát azért, hogy élünk, de gondoljunk arra is, hogy emberek milliói nem ébredtek fel ma reggel. Ő maga hajnali 4:00 és 4:30 között ébred (mi nyugodtan toljuk el ezt két-három órával), majd egy ideig csukott szemmel fekszik az ágyában. Mindfulnessnek is hívhatnánk, amit csinál, mert ilyenkor hosszú percekig csak a légzésére figyel és az adott pillanatra koncentrál. Ezután – ahogy nekünk is javasolja – hálát ad az életéért, és emlékezteti magát az emberi élet törékenységére és tűnékenységére is.  

„Emlékezz a halálra, és szerencsésnek fogod érezni magad, hogy élsz.

Fontos tudnod, hogy az életed egyedülálló ajándék, és minden nap új esély arra, hogy ezzel az ajándékkal valami igazán jót kezdj”– mondja.

2. Mindig vesd be az ágyad!

Buddhista szerzetesként Nicknek mindössze három saját tulajdona van: egy takaró, egy köntös, amit visel, és egy másik, ami a párnájaként szolgál. Felkelés után Nick gondosan összehajtogatja a tárgyait, azaz ha szerény körülmények között is, de beágyaz, ennek pedig – véleménye szerint – kiemelkedő jelentősége van a napi rutin szempontjából. A buddhista szerzetesek ugyanis úgy vélik, hogy az, ahogyan a beágyazáshoz viszonyulunk, többet elárul rólunk, mint gondolnánk. Ha például csak mosdóhasználat, reggeli és fogmosás után látsz neki a feladatnak, elképzelhető, hogy az élet egyéb dolgaiban is hajlamos vagy a halogatásra, ha viszont rögtön felkelés után beveted, akkor könnyen lehet, hogy igazi problémamegoldó típus vagy. Ha pedig egyáltalán nem veted be: nos Nick a hanyag szót használja erre az esetre, mi inkább úgy fogalmazunk, hogy meglehetősen laza vagy. De akármelyik csoportba is tartozol,

ha eddig nem ágyaztál be, viszont holnaptól elkezded, annak – Nick szerint – személyiségformáló hatása lehet. 

„Az ágyazás tulajdonképpen egy tudatossági gyakorlat, mely felkészít az otthonodon kívüli teendőkre. Ha egy kis erőfeszítéssel szokássá teszed, hogy reggel 2 perc alatt beágyazol, az összetettebb feladatokat is ugyanolyan tisztán és koncentráltan tudod majd megközelíteni, és úgy indul a napod, hogy elvégeztél egy nemszeretem feladatot is.”

3. Meditálj (és kántálj) egy keveset!

Mielőtt kapcsolatba lépnének a külvilággal, a buddhista szerzetesek a kolostorban közös kántálással és meditációval csendesítik le az elméjüket, hiszen a földöntúli nyugalom még nekik sem jön magától. A belső béke tudatos figyelem és jó adag fegyelem eredménye, ennek a fegyelmezettségnek pedig a reggeli meditáció és kántálás is fontos része. Nem életszerű persze, hogy a családra reggelente gyanús mormogással hozzunk frászt, a különböző meditációs technikákat azonban nagyon is érdemes elsajátítani, ha azt szeretnéd, hogy jobban induljon a reggeled.

„Mielőtt megküzdesz az előtted álló kihívásokkal, lassíts le, és tisztulj meg, amennyire csak lehet. Ez segíteni fog abban, hogy felkészülj a napra.”

4. Legyél nagylelkű, és kezdd jól a napodat! 

A buddhista szerzetesek nem dolgozhatnak, így civilek felajánlásain és jóindulatán múlik a túlélésük. Minden reggel kimennek a templomból az utcára, itt pedig találkoznak azokkal az emberekkel, akik ételt adnak nekik. De Nick és társai még ezt az interakciót is sajátos felfogásban közelítik meg. Rendben, hogy kapnak, és minden nap gyakorolják is a hálát, de felfogásuk szerint mindeközben ők is adnak: azzal, hogy  ételt fogadnak el az utcán élő emberektől, lehetővé teszik nekik, hogy megszabaduljanak a kapzsiságuktól. A nap elején te is sok mindent megtehetsz, hogy gyakorold a nagylelkűséget, és ehhez nem kell ételt kérned az utca emberétől sem. Készíts reggelit a partnerednek vagy a gyerekeidnek, adj tanácsot valakinek, akinek útmutatásra van szüksége. „Adj figyelmet és áldozz másra az idődből! Tedd mindennapi szokásoddá az adakozást, és úgy fogod érezni, mintha te kaptál volna ajándékot.”

5. Végezz házimunkát, hogy úgy érezhesd, valami nagyobb dolog részese vagy!

Nick még új szerzetesnek számít a kolostorban, ezért az ő mindennapos házimunkája a wc kitakarítása. Hihetetlen, de még hálás is érte; a buddhizmusban ugyanis a házimunka is csak egy újabb lehetőség az odafigyelés gyakorlására, a takarítás pedig a bennünket körülvevő világ iránti tiszteletről tanúskodik.

A buddhista szerzetes ezért örül, hogy valamilyen módon hasznára lehet közösségének és a nagy egésznek.

A buddhista mindfulness segítségével a ház körüli mindennapi munka lehetőséget teremt arra, hogy abbahagyd a rágódást, és jobban rá tudj hangolódni a körülötted lévő világra. Ha szeretnéd jól indítani a napot, végezz el már reggel valamilyen kisebb ház körüli teendőt: pakolj be a mosgatógépbe, vidd le a szemetet vagy locsold meg a virágokat. „Most már készen állsz arra, hogy elindulj a nagyvilágba. De mielőtt elindulnál, van egy bónusz tippem a számodra.” – zárja videóját Nick. 

+1 Korlátozd a vacsorádat

Ha jól akarod kezdeni a reggelt, már előző este készülj fel rá! A thai buddhisták csak kétszer esznek egy nap: reggelit és ebédet, a vacsorát kihagyják, és üres gyomorral fekszenek le. E böjtölés magyarázata egyszerű; amikor nagyon teli a hasunk, szervezetünk pihenés helyett az emésztésre fordítja az energiáit, ennek pedig másnap reggel fáradtság és kialvatlanság lehet az eredménye. Miért kezdenénk fáradtan a következő napot, pláne úgy, hogy volt elég időnk kipihenni magunkat? A napi két étkezés nem minden buddhista számára világszerte általános hagyomány, és nekünk nem is kell ragaszkodni hozzá. Viszont a vacsorát korlátozhatod kisebb mennyiségű ételre (tudod, „mint a koldus”).

„Egyél eleget ahhoz, hogy jóllakott legyél, de ne annyit, hogy másnap reggel fáradtan kelj” – mondja Nick. 

Máshol, máshogyan, más körülmények között élünk, mint a buddhista szerzetesek, mégis érdemes fontolóra venni, hogy rohanós reggeleinkbe az ő módszereikkel csempésszünk kicsivel több nyugalmat. Próbáld ki, mennyivel összeszedettebben és harmonikusabban indul a napod, ha pár perccel korábbra húzod a vekkert, és adsz magadnak néhány plusz percet arra, hogy tudatosabban kezdhesd a napod. 

Kiemelt kép: Getty Images