Egy új kutatás szerint ez a lendületesség kulcsa.

Még javában siratjuk a nyarat, a gyerekkel együtt próbálunk belerázódni a tanévbe, és közben napról napra egyre közelebb kerülünk az év végi hajtáshoz – csoda, ha úgy érezzük, hogy nem úgy haladunk a munkánkkal, ahogy kellene? Vagy hogy már most teljesen kimerültek vagyunk?

Még szerencse, hogy a PLOS One tudományos folyóirat épp a napokban publikálta egy olyan kutatás eredményeit, amely megoldhatja ezt a gondunkat. A megoldás ráadásul egyetlen egy szó: mikroszünet. Vagyis elég tízperces vagy még annál is rövidebb, pár perces pihenőket beiktatnunk munka közben ahhoz, hogy könnyebben és jobban tudjunk haladni, kevésbé érezzük magunkat fáradtnak és stresszesnek, állítja a tanulmány. Patricia Albulescu és Coralia Sulea, a Temesvári Nyugati Tudományegyetem kutatói, a tanulmány társszerzői 22 korábban közzétett (az elmúlt harminc évben, összesen 2335 résztvevővel készített) kutatás eredményeit vetették össze, amely alapján úgy találták, hogy

azok, akik mikroszüneteket tartottak munka közben, nagyjából hatvan százalékkal érezték magukat energikusabbnak.

Mert persze ott vannak az esték, a hétvégék, a szabadságok, amikor pihenhetünk és feltöltődhetünk, ám a hosszú munkanapokon is szükségünk van a lélegzetvételnél valamivel hosszabb szünetekre. „A munkával kapcsolatos feladatok és célok eléréséhez energiára van szükség és erőfeszítéseket kell tenni – áll az új tanulmányban. – A munkahelyi követelmények kimeríthetik a mentális erőforrásokat, és ez szoros összefüggést mutat a kimerültséggel és a fáradtsággal. Ha elfogyott az energiánk, akkor időt kell szánnunk a feltöltődésre.” A kutatók továbbá megjegyezték, hogy az is számít, milyen típusú munka közben tartunk mikroszünetet: az ilyen típusú rövid pihenő leginkább az irodai munkát és a kreatív tevékenységet végzők esetében növeli jelentősen a teljesítményt.

Fotó: Getty Images

Mivel töltsük a mikroszünetet?

Oké, a tanulmány eredményei elég meggyőzőek, de mégis mit kezdjünk a mikroszüneteinkkel? Rengetegféle módon eltölthetjük ezt a néhány percet, és ezek közül minden bizonnyal a telefonunk nyomkodása és a közösségi oldalak görgetése a legcsábítóbb, de ne így tegyünk, mert ezek a tevékenységek csak még jobban merítik az energiakészleteinket! Nem számít pihenésnek az sem, ha félretesszük az aktuálisan végzett feladatunkat, és helyette tíz percet e-mailezésre vagy telefonálgatásra szánunk, esetleg egy kollégánkkal beszélgetünk a munkáról.

Ha szellemi munkát végzünk, akkor igazán frissítően fog hatni egy rövid séta, néhány nyújtógyakorlat elvégzése vagy pár finom falat elfogyasztása. Ne csak fejben, hanem fizikai értelemen is távolodjunk el a munkától, álljunk fel az asztalunktól, az a pár perc szóljon saját magunkról. Készíthetünk egy csésze kávét, és közben semmi másra ne koncentráljunk, csak a kávékészítésre: élvezzük az illatát, a látványát, az első kortyokat. Ez a felfogás a mindfulness, vagyis a tudatos jelenlét alapja is.

Milyen gyakran tartsunk mikroszünetet?

A tanulmány nem tért ki arra, milyen gyakran kellene ilyen rövidke pihenőket tartanunk, hiszen ez teljesen egyénfüggő, sőt attól is függ, hogy éppen milyen állapotban vagyunk – lehet, hogy a hétfőt gond nélkül lehúzzuk mikroszünet nélkül, a hét második felében azonban már kétóránként újra kell töltenünk az energiakészleteinket. Figyeljünk a testünk jelzéseire, és ha úgy érezzük, pihenőre van szüksége, tartsunk pár perc szünetet.  

Kiemelt kép: Getty Images

Legyen sikeres az életmódváltásod, csatlakozz hozzánk! Kapcsolódj be a Nők Lapja Életmódváltó kihívásaiba, szerezz magadnak plusz egészséges éveket, és szállj versenybe a nyereményekért is!