Mikor érdemes edzeni? Hallgass a biológiai órádra!

Rengeteg kutatás foglalkozik azzal, hogy mikor a leghatékonyabb edzeni, a tudósok eredményei pedig határozottan egy irányba mutatnak.

——————————SZPONZORÁLT TARTALOM————————————

 

A „mikor érdemes edzeni” kérdésre adott válasz kulcsa az úgynevezett cirkadián ritmus: ez tulajdonképpen a biológiai órádat jelenti. A cirkadián ritmust a genetikád és az életmódod is befolyásolja: nem csak közmondásosan vannak rigó típusok és bagoly típusok, tényleg különbözünk abban, hogy mikor vagyunk aktívak, mikor képes a legjobb teljesítményre a szervezetünk.
Azt viszont már az elején szögezzük le, hogy a „nincs időm edzeni” kifogás mindig üres kifogás marad. Ha őszintén végig gondoljuk, hogy mi mindenre szánunk időt, ami elveszi az időt attól, hogy a saját testünket és egészségünket karban tartsuk, arcpirító következtetésekre juthatunk. Vagy legalábbis arra, hogy pusztán lusták vagyunk. Érdemes átvilágítani, hogy hol is állunk a saját prioritási listánkon. Szuper, ha a lakás mindig tiszta, ha a gyereket is időre leszállítjuk suliba, oviba, de amíg ezeket szerencsésebb esetben életünk párja is meg tudja tenni helyettünk, vagy velünk felváltva, a testünket csak saját magunk tarthatjuk rendben. Szóval fordítsuk meg a kérdést: mit teszünk azért, hogy formában legyünk? Ha akarunk tenni érte, akkor az időt is megtaláljuk rá. És akkor most jöhet a kérdés: mikor is legyen ez?

Mikor és mit? Tesztünk segít eldönteni!

Tik-tak, ketyeg a cirkadián ritmus

A cirkadián ritmus a hormonháztartástól kezdve az idegrendszer működésén át az alvási szokásokig minden fontosabb életfunkciót befolyásol, így nem meglepő, hogy arra is nagy hatással van, hogy mikor érdemes edzeni.
A sportolás szempontjából az egyik legfontosabb két hormonnak, a tesztoszteronnak és a kortizolnak az aránya. A tesztoszteron segíti az anabolizmust (a környezetből felvett anyagok a szervezetbe épülését, egyszerűbben: így építhetsz izomzatot), a kortizol viszont a lebontásban segít.
Ha „normális” a bioritmusod (körülbelül éjféltől nyolcig alszol, és napközben dolgozol), akkor a két hormon aránya délután, kora este ideális a mozgáshoz. Ekkor lesz a legnagyobb teljesítményre képes a szervezeted, nem véletlenül ebben az idősávban születnek leggyakrabban a sportrekordok is. Szintén a cirkadián ritmustól függ a testhőmérséklet és a pulzus is: minél melegebb a szervezet és minél magasabb a nyugalmi pulzus, annál jobban fog menni a sport. Ezek után lehet, hogy nem okoz meglepetést, ha eláruljuk, hogy ezek ugyanabban a sávban vannak optimális szinten, mint a hormonok aránya.

Késő délután: az optimális időpont

Nem csak erőnk, hanem a hajlékonyságunk, és a kitartásunk is délután van a topon. Az esti edzés mellett szóló további érv, hogy utána tud pihenni a test, ami fontos regenerációs szempontból. Az esti mozgás hátránya, hogy egy hosszú nap után nehezebb rávenni magunkat, valamint elaludni is nehezebb egy intenzív edzés után.
Jó hír, hogy a cirkadián ritmus képes alkalmazkodni valamennyire, így ha következetesen mindig ugyanabban az időben edzünk, akkor a teljesítmény sem fog egy idő után elmaradni a délutánitól. A bemelegítés és a koffein szintén segít ebben, azonban utóbbival csak csínján, mert könnyű hozzászokni, és az alvási szokásokat is felboríthatja.

Reggel: csak okosan!

A reggeli edzésben az a legjobb, hogy ha egyszer ráveszi magát az ember, akkor utána garantáltan jó napja lesz. A mozgás feltölt energiával, és az edzés közben termelődő hormonok az ember hangulatát is javítják. Bár most ez távolinak tűnhet, de reggel az edzőtermek is üresebbek, így nyugisabb, kényelmesebb akkor edzeni.
A reggeli edzés előtt nagyon fontos a bemelegítés, mert az ízületek és az izmok felkelés után még nagyon merevek. Aki hajnali jógaórákra jár, az tudja, miről van szó. És azt is, hogy a szervezet milyen gyorsan át tud állni a szokásainkhoz igazodva.
A korai edzéshez nem árt az alvási szokásokon is változtatni: muszáj korábban ágyba kerülni, mert ha nem pihenjük ki magunkat, akkor több kárt okozunk, mint amennyit nyerünk egy-egy reggeli edzéssel.

A napközbeni edzést se vessük el!

A kutatásokban említenek egy kivételt: akinek nagyon fárasztó, vagy stresszes a munkája, annak érdemes a nap közepén edzenie. Meglepő lehet, és elsőre szokatlan is, de érdemes megfontolni, hogy az ebédszünetbe iktassunk be egy kis edzést.
A napközepi edzés csökkenti a stressz szintet, újult erőre kap tőle az ember, és a motivációra is jó hatással van. Arról nem is beszélve, hogy akár kollégákkal közös programnak is be lehet tudni az ebédidei mozgást.
A legnagyobb gátja ennek az időfaktor lehet: ha nem laza a munkahelyünk időbeosztása, akkor nehéz lehet ebédre és edzésre is időt szorítani. A másik ellenérv az szokott lenni ezzel szemben, hogy napközben van a legmelegebb, ami nyáron nem a éppen ieális.

Összefoglalva tehát késő délután, kora este a legérdemesebb edzeni, ha a legjobb eredményt szeretnénk elérni, de a napszakok közötti különbségek nem ordítóak. Arról nem is beszélve, hogy bármikor edzeni jobb, mint soha. Sokat segít, ha tudjuk, melyik sport passzol hozzánk leginkább.
Nem vagy benne biztos? Töltsd ki tesztünket, hogy egyszerűbb legyen a választás!