betiltott legging legs trend tiktok

Legging legs: veszélyes trend terjed, a TikTok már le is tiltotta

A TikTokon már nem lehet rákeresni a túlságosan is veszélyesnek ítélt #legging legs hashtagre. De mi a gond a túlzóan vékony lábakat éltető trenddel?

A közösségi média gyors tempójú világában a TikTokon gyakran robbannak be új trendek, de néha ezek a hullámok veszélyes és káros hatásokkal járhatnak. Az egyik ilyen aggasztó jelenség a közösségi oldalakon futótűzként terjedő legging legs, azaz legging lábak trend, amely népszerűségét széles körben kritizálták. 

A legging legs hashtag kezdetben ártatlannak indult el a TikTokon, de hamarosan aggasztó irányt vett. A trend lényege az volt, hogy nők és lányok olyan videókat osztottak meg magukról, amelyeken leggingsben voltak láthatóak, miközben elemzéseket folytattak a lábuk megjelenéséről. A problémát az jelentette, hogy

a trend elősegítette annak az elképzelésnek a terjedését, miszerint csak azoknak van „joguk” a tapadós sztreccsnadrág, azaz leggings viselésére, akiknek nem ér össze a combjuk,

hanem a thigh gap-ként ismert rés található közöttük, és ezen kívül olyanoknak sem „engedik” meg a leggings viselését, akik esetleg eltértek a társadalmilag előírt szépségideáltól.

Miért lett betiltva legging legs?

A legging legs trend hamarosan széleskörű tiltakozást váltott ki a TikTokon. Többen aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a trend súlyos testképzavart és evészavarokat okoz, különösen a fiatalabb generációk körében. A TikTok meglepően gyorsan reagált a felháborodásokra, és betiltotta a #legginglegs hashtag használatát, és azt táplálkozási zavarokkal és rendellenes étkezéssel kapcsolatos információkkal helyettesítették, hogy segítsenek az érintett felhasználóknak és elejét vegyék az ilyen típusú káros trendeknek.

betiltott legging legs trend tiktok

A már betiltott legging legs trend felidézte azt az időszakot, amikor a nők azon versenyeztek, kinek van nagyobb rés a combja között. Akinek nincs, az nem „érdemli meg”, hogy sztreccsnadrágot viseljen (Fotó: Canva)

A legging lábak káros hatásai nemcsak azokra korlátozódnak, akik közvetlenül érintettek, hanem az egész társadalomra is kiterjednek.

Az ilyen típusú divattrendek szorongást, testképzavart és alacsony önbecsülést eredményezhetnek, különösen a fiatalabbak körében.

Kutatások szerint az étkezési zavarok, az anorexia és a túlzott soványságra való törekvés egyre inkább kapcsolódik a közösségi média használatához.

Az elmúlt években a fogyasztó gyógyszerek megjelenése és az olyan influencerek, mint a Kardashian-Jenner testvérek egyre karcsúbb alakja miatt sokan tartanak attól, hogy ismét visszatér a kórosan vékony szépségideál, ami a 90′-es években és az ezredfordulókor egyszer már divat volt, és rengeteg ma már felnőtt nőnek okozott maradandó önértékelési gondokat.

Néhány beszédes adat: az étkezési rendellenességek a harmadik leggyakoribb krónikus betegség a kamasz nők között az Egyesült Államokban, a globális étkezési rendellenesség prevalenciája 3,4% -ról 7,8% -ra nőtt 2000 és 2018 között. A vizsgálatok azt mutatják, hogy az evési zavarok fő megjelenése 10-20 év közé tehető.

Mit tehetünk?

A TikTok döntéséhez hasonló lépések segíthetnek abban, hogy a közösségi média pozitívabb és támogatóbb környezetté váljon. A legging legs trend betiltása egyben figyelmeztetés arra, hogy a káros és toxikus trendeknek nincs helyük a közösségi médiában sem. Emellett azonban nem hagyhatjuk figyelmen kívül a saját illetve a társadalom felelősségét: szakértők szerint továbbra is fontos az önértékelésről, a test elfogadásáról és a szépség változatosságáról folyó párbeszéd és edukáció. 

Kiemelt kép: Canva / nőklapja.hu