Kockázatot jelent az élvezet, a motiváció és a memória elvesztése szempontjából is.

A tanulási technika tökéletesítése nehéz dolog, de szerencsére már igen sok módszer közül választhatunk, ha fokozni szeretnénk a koncentrációs képességeinket. A legújabb TikTok-trend viszont úgy tűnik, nem éppen követendő. (Persze ez nem meglepő, legutóbb az volt a dili, hogy menstruációs vért kentek arcukra a felhasználók maszk gyanánt…) Az a lényege, hogy a tanulás addig nem érhet véget, amíg le nem ég egy gyertya. Ez pedig az esetek többségében jó pár óra megszakítás nélküli összpontosítást jelent. Sőt, az egyik TikTokker szerint akár 12 órát is. Csakhogy ez a fajta tanulásmódszertan korántsem egészséges. A szakértők szerint gyorsan el kéne felejteni, mert kiégeti a diákokat.

Bár a tizenévesek egyharmada úgy véli, többet tanul a TikTokon, mint az iskolában, az alkalmazás legújabb tanulást segítő módszerével többet ártunk, mint használunk. A Mirror számolt be az új tanulós trendről, a Candle Studyról (gyertyás tanulás), ami már több mint 16,3 millió megtekintéssel rendelkezik. A videókon azt láthatjuk, hogy a diákok gyertyát gyújtanak, mielőtt elkezdenek tanulni. Ezt azonban nem a hangulat megteremtése miatt teszik. Az ártatlannak tűnő trend valójában arról szól, hogy a tanulás addig tartson, amíg a gyertya el nem alszik, ami persze akár sok órán át is éghet.

@xmelfinx Studying until the candle dies🫡 Failed version because like - … i mean 12 hours a day is too much for me and my back. Also, whenever the clip is changed to a different position, that is when I took breaks as I realised i was exhausted and needed a break! But i blew out the candle when i did take breaks! So if you are doing this trend, please recognise when you are tired and need a break! Breaks are essential for your mind and body! I am aslo so tempted to see how long the candle lasts for - so i might continue with the timer and candle to find out - so if i am not active please understand why ahaha - im in a war with the candle 😂😂😂 #studytok #studywithme #studymotivation #studygram #fypstudents #foryou #candle #candlestudy #studywithme👨‍🎓 #motivation ♬ origineel geluid - SPEDCVSMICS

A kihívás lényege tehát a rendkívül hosszú ideig tartó szüntelen koncentráció és kitartás bizonyítása. A gyertya pedig kézzelfogható jelzőként szolgál. Pontosan úgy működik, mint egy időzítő, csak látványosabb. A folyamatról készült timelapse videók pedig tökéletesen beleillenek a TikTok világába.

A kiégés receptje

Az Atom Learning levő edukációs website tanulásért felelős vezetője, Anna Masterson azonban óva int ettől a módszertől. A Mirrornak nyilatkozó tanárnő szerint a gyertyás tanulás a kiégés receptje. Mivel a gyertyákat úgy tervezték, hogy minél tovább égjenek, a diákok átlagosan négy-hat órán keresztül folyamatosan tanulnak. Ez pedig valós kockázatot jelent az élvezet, a motiváció és a memória elvesztése, valamint a kognitív funkciók csökkenése szempontjából. Nem véletlen, hogy az egészséges tanulásra vonatkozó útmutatások teljesen mást írnak elő; az agyunknak rendszeres szünetekre van szüksége az információk megőrzéséhez.

@stefankc Studying until the candle dies. I wish you all a productive day :) #studywithme #studygram #studymotivation #desksetup #studytimelapse ♬ origineel geluid - SPEDCVSMICS

A szünetek fontosabbak, mint gondolnánk

Ellentmondásosnak tűnhet, de a rendszeres szünetek tartása hosszantartó koncentrálás közben valójában segíthet abban, hogy produktívabbak legyünk. Segíthet csökkenteni a stressz-szintet, így felkészít az újbóli összpontosításra. Ráadásul, még a memóriát is javíthatja! Az Észak-Karolinai Egyetem tanulásmódszertani központja számolt be arról, hogyan érdemes pihenőket tartani a hatékonyság érdekében. A rendszeres, rövid szünetek beépítése segíthet motiváltnak maradni, de az is hasznos lehet, ha időnként megjutalmazzuk magunkat egy-egy hosszabb szünettel. Ha viszont nem tudunk időt szánni a szünetre, próbáljunk meg feladatot váltani. Ezzel is hasonló előnyökre tehetünk szert, mint a szünettel. Például biológia helyett váltsunk matekra.

Inkább a Pomodoro technika

Jóval hasznosabb a Pomodoro technika, amelyet diákok ezrei alkalmaznak világszerte immár több, mint 20 éve.

A módszer alapja az időzített intervallumokban történő tanulás. Gyakorlatilag arról van szó, hogy 25 percenként 5-10 perces pihenőt kell tartani. Mondjuk meginni egy kávét vagy kimenni a friss levegőre. A negyedik 25 perces intervallum után viszont egy hosszabb, 20-30 perces szünet következik – olvashatjuk a College of New Caledonia honlapján. Így a kimerítő koncentráció után mindig „újratölthet” az agyunk, és hosszabb ideig tudunk hatékonyan összpontosítani. Fontos, hogy a tanulási időintervallumban minimalizáljuk a zavaró tényezőket, például ha felhív egy barátunk, mondjuk meg neki, hogy később visszahívjuk, de a telefonra érkező értesítések kikapcsolása is nagy segítség lehet.

Ahány ember, annyiféle tanulási módszer. Az viszont biztos, hogy az intenzív agyi munka után mindenkinek szüksége van pihenésre. Éppúgy, mintha az izmainkat edzenénk.

Kiemelt kép: Getty Images