Menstruációs vérből készült arcmaszk a legújabb őrületes szépségtrend

A módszer egyes alkalmazói szerint szebb lesz tőle a bőr, mint bármilyen kozmetikumtól...

Úgy tűnik, az 1500-as évek végén élt Báthori Erzsébet olyan nagy hatású női alakja a történelemnek, aki a neki tulajdonított hátborzongató szépségtrükkjeivel még a 2020-as évek átlagembereit is képes megihletni… Legalábbis a legutóbbi őrületes TikTok-szépségtrendet elnézve (volt már ilyenből néhány), valami ilyesmi történhet mostanság az internet középsekély bugyraiban. 

Arról van szó, hogy az utóbbi hónapokban egyre több említést kap a felületen a #bloodmask és a #periodbloodfacemask jelölés: ezzel a hashtaggel olyan videókat látnak el, amelyekben fiatalok menstruációs vérrel kenegetik az arcbőrüket a szépülés érdekében. Egy a fiókja szerint Michaela nevű „health coach” is az ilyen felvételeket posztolók táborát erősíti, ráadásul a vérmaszkos videóját ő azzal a kommentárral látta el, hogy még soha nem nézett ki olyan jól a bőre, mint a vérmaszkos „kezelés” után… Aki nem hiszi el, hogy ez valóban megtörtént, íme, itt a videó:

@mikay.fer no filter? 🫣 #bloodmask ♬ som original - Young 若い

A rövid felvételt eddig több mint 1,3 millióan látták, és ahogyan az lenni szokott, csak úgy özönlenek rá a hozzászólások: van, aki nemes egyszerűséggel őrültnek kiáltja ki a nőt, van azonban olyan felhasználó is, aki kedvet kapott tőle a trükkhöz. Beszólások ide vagy oda, a nőnek ez a videója bír ezidáig a legtöbb megtekintéssel…

Jó móka?

Néhány humoros kedvű tiktokker a The Ordinary nevű márka megfizethető áráról és vérvörös formulájáról ismert AHA 30% + BHA 2%-os hámlasztójával készített „kamu vérmaszkos” videókat. De vajon megéri-e ilyen módon még nagyobb eléréshez juttatni az eredeti, egészségi kockázatokat is rejtő trendet?

Egy másik vérmaszkhívő felhasználó szerint a friss menstruációs vér nemcsak pattanások ellen jó, hanem a tetovált bőrnek is segít a gyógyulásban. A 29 éves Michela Ferullo a folyamat pontos mikéntjeiről is tájékoztatta a világot: elmondta, hogy a szépségrutinja részeként, mikor menstruál, zuhanyzás után beledugja az ujjait a hüvelyébe, majd az így az ujjbegyére került vért bedörzsöli a tiszta bőrébe. A vért nagyjából húsz percig hagyja a bőrén mielőtt lemosná. 

Azonban a módszer kipróbálói közül nem mindenki volt teljesen elragadtatva az élménytől: volt, aki arra panaszkodott, hogy a maszk égő érzést okozott a bőrén.

@darthtittieus 🌙🩸 #ladies #girlythings #justgirlythings #bloodmask #moonblood #facemask #blood #periodhacks #lifehacks #DoTheScottsSlide #ItWasntMe #fyp ♬ Oh No - Kreepa

Mit mondanak a szakértők?

Vannak egészségügyi dolgozók, akik a trend terjedésének helyszínén, azaz magán a TikTokon vették fel a harcot a menstruációsvér-maszkok ellen. Ezekben általában azt hangsúlyozzák, hogy bármit is látni az interneten, egyáltalán nem ajánlott menstruációs vért kenni a bőrünkre, hiszen egyrészt semmiféle bizonyíték sem létezik arra vonatkozóan, hogy az csökkentené a pattanások kialakulását, megszüntetné az aknét, vagy bármilyen más előnnyel járna a bőr számára; ellenben nagy kockázattal járhat ez a „szépségtrükk”, hiszen a vér olyan anyagokat is tartalmazhat, amelyek kifejezetten ártanak bőrünknek.

@alirodmd It’s not about the dancing but the content #periodblood #period #bloodmask #derm ♬ sonido original - JORAV_AV

„A menstruációs vér három dologból áll: vérből, hüvelyváladékból és a méhnyálkahártya sejtjeiből és váladékából”– ezt már Dr. Stephanie Hack szülész-nőgyógyász-sebész magyarázta a Huffington Postnak a trend kapcsán. Ő azt is elmondta, hogy a menstruációs vér valóban tartalmaz bizonyos ásványi anyagokat, tápanyagokat és őssejteket, hangsúlyozta azonban, hogy ezek semmilyen bizonyított bőrápolási előnnyel sem bírnak. Hack azt is hozzátette, hogy a vér bármilyen betegsége vagy fertőzése a menstruációs vért is érinti, emiatt pedig a menstruációs vér bőrre kenése komoly egészségi kockázatokat is rejthet.

„Úgy tűnik, a (menstruációs vér) előnyeiről élnek bizonyos anekdoták, amelyekben emberek azt állítják, hogy a bőrük javulását észlelik tőle, ugyanakkor

nincs klinikai bizonyíték erre, és az általunk ismert orvosi információk szerint ilyesmi nem is valószínű

– vélekedik Dr. Ava Shamban bőrgyógyász. – Szerintem a trendet azok népszerűsítik, akik a szépség nevében tényleg bármit képesek megtenni a közösségi médiában. (…) A menstruációs vér tele van hüvelyváladékkal, méhnyálkahártyával, valamint olyan baktériumokkal, gombákkal és mikrobákkal, amelyek az odalenti »ökoszisztémánkról« gondoskodnak”.

Dr. Hadley King bőrgyógyász egyetért kollégáival. „A menstruációs vér a méh nyálkahártyájáról leváló hámsejtek, valamint vörös és fehér vérsejtek keveréke. Nincsenek olyan adatok, amelyek azt mutatnák, hogy a teljes vér helyi alkalmazásának bármilyen előnye lenne, sőt a vörös vérsejtek akár gyulladáskeltőek is lehetnek” – foglalta össze (utalva azokra az ismert bőrgyógyászati eljárásokra, amelyeknek során vérből kinyert vérlemezkékben gazdag plazmát vagy fibrint használnak a bőr kezelésére – ezeknek a kezeléseknek vajmi kevés köze van a menstruációs vér magunkba dörzsölgetéséhez).

A bőrgyógyászok tehát egyértelműen azt tanácsolják, hogy lehetőleg ne kenegessük a bőrünket menstruációs vérrel (se a sajátunkkal, és Bátori Erzsébet legendájához visszatérve másokéval se).

„Olyan baktériumokat vagy más mikrobákat vihetünk át ezekkel az arcbőrünkre, amelyek többet árthatnak, mint használhatnak a bőrnek”

– hangsúlyozta Shamban. 

Kiemelt kép: uniquely india/Getty Images