Egyre közeleg a tanév kezdete, a diákok és a szülők többsége már visszaszámol. Mi a tudás szentélyeinek, a világ legszebb iskoláinak bemutatásával segítjük a szeptemberre való ráhangolódást.

Stowe School, Buckinghamshire – Anglia

Az 1923-ban alapított intézményt Anglia egyik legszebb vidékére építették. Hatalmas, lenyűgöző növényekkel tarkított kert veszi körül és a 18. századi angol építészek pantheonja is helyet kapott az iskola területén. Ezen a helyen a diákok egy életre megtanulják, mit jelent a szépség.

Druk White Lotus School, Ladakh – India

A gyerekek itt festői környezetben, hatalmas hegyekkel és végeláthatatlan lankákkal a háttérben tanulhatnak.  Az intézmény célja, hogy a tibeti buddhista kultúra elsajátítása mellett a bölcsesség, a szépség és a boldogság központja legyen.

Magdalen College, Oxford – Anglia

A William Orchard által tervezett középkori kolostor és torony a későbbiekben viktoriánus kiegészítéseket kapott, a csodálatos épületegyüttes pedig lenyűgöző parkjával évről évre rengeteg diákot vonz.

Ivy Bound International School, Bangkok – Thaiföld

A modern épület, amit gyönyörű fényjátékkal díszítettek, inkább egy kúriához hasonlít, mintsem a tudás szentélyéhez, ahol a fiatalok a thai kultúráról tanulnak.

Lebegő iskola Makokóban, Makoko – Nigéria

Nigéria egyik legszegényebb részén egy holland építészeti cég hozta létre a világ egyik legegyszerűbb, mégis legszebb és legkülönlegesebb iskoláját, egy vízen lebegő építményt. A benne folyó oktatás számtalan gyerek jövőjét változtathatja meg.

Nanyang Technological University, Szingapúr – Szingapúr

A szingapúri technológiai egyetem nemcsak különleges alakjáról és minőségi oktatásáról híres, hanem környezetkímélő megoldásairól is. Az épület tetején például gyönyörű zöld kertek találhatóak.

Rolex Learning Centre, Lausanne – Svájc

Letisztultság, légies vonalak és időtálló szépség – ezek jellemzik a svájci Rolex Learninc Centre kialakítását, ami egy japán építész, Sanaa nevéhez fűződik. Urbánus és vidéki környezetben is megállja a helyét a csodás épület.

Melbourne School of Design, Melbourne – Ausztrália

A melbourne-i egyetem dizájn iskolája igazán modern, dinamikus kinézetet kapott. A főépületben található aula fából készült szerkezete hihetetlenül monumentális hatást nyújt.

Scripps College, Los Angeles – Amerikai Egyesül Államok

Az Amerikai Egyesült Államok egyik legkedveltebb intézménye a liberális női kollégium, amit 1926-ban alapított az akkor 89 éves Ellen Browning Scripps. A San Gabriel-hegység lábánál elterülő épület spanyol koloniális stílusa tökéletesen belehelyezkedik a nyugodt és elszigetelt környezetbe, amiben az iskola található.

Trinity College, Dublin – Írország

A tudás szentélye – csak így jellemeznénk a Trinity College-ban található könyvtárat, ami egy igazi építészeti csoda. A 65 méter hosszú szoba gyönyörű faburkolattal, fafaragásokkal van díszítve, benne pedig az irodalom és a tudomány legismertebb és legfontosabb műveire bukkanhatnak a diákok.

A Nők Lapja 2017/34. lapszámában az Eton College „kulisszái mögé” engedünk bepillantást Világ rovatunkban. A magazin az előfizetőkhöz augusztus 22-én érkezik, az újságosoknál pedig augusztus 23-tól kapható.

Összeállította: F.R.

Fotók: bbc.com, businessinsider.com

(bbc.com, businessinsider.com)