Fogyókúrázó hírességek miatt nem jut gyógyszer cukorbetegeknek?

Az utóbbi hetekben szinte végigsöpört a hazai közösségi oldalakon egy bizonyos injekció, amit főként cukorbetegek számára írnak fel az orvosok, és amit állítólag annyian elkezdtek használni fogyókúrás szerként, hogy országos hiány alakult ki belőle a patikákban, így nem jutnak hozzá azok, akiknek muszáj használniuk.

Egyre többet hallani egy bizonyos injekcióról, amivel a világsztárok fogynak, és amit az elmúlt időszakban állítólag a hazai celebvilág is felfedezett magának, hogy hamar bombaformába kerüljenek. A gond ezzel annyi, hogy vényköteles gyógyszerről van szó, amit leginkább diabétesszel küzdőknek írnak fel (és bizonyos esetekben túlsúlyosoknak is, erről később még írunk), viszont annyian használják már fogyasztószerként, hogy az elmúlt hetekben országos hiány alakult ki belőle, és akiknek tényleg kellene, azok nem jutnak hozzá.

De valóban fogyasztana ez az injekció, egyáltalán: mi a hatása? Kiknek és mire szokták felírni az orvosok? Tényleg a vékonyságra vágyó celebek (és követőik) miatt alakult volna ki ez a hiány?

Az általunk megkérdezett patikákban elmondták, hogy az elmúlt hónapokban valóban ugrásszerűen megnőtt az igény a fenti injekciókra, de ennek nem tudni a pontos okát, tehát az csak valószínűsíthető, hogy a nemzetközi és hazai celebvilágból leszivárgott a fogyni vágyó átlagemberekhez is. Több olyan poszt is megjelent a közösségi médiában (nem egyszer ismert emberektől), hogy a hozzátartozójuk számára nem tudták beszerezni a gyógyszereket, pedig nekik elengedhetetlen, és emiatt azokat hibáztatták, akik csupán alternatív fogyasztószerként alkalmazzák, pedig nincs is rá szükségük, mert a súlyuk a normál tartományban mozog. Cikkünk készítésének időpontjában a találomra felhívott tíz fővárosi gyógyszertárból egyikben sem lehetett hozzájutni a vényköteles injekciókhoz, hiánycikké váltak, új szállítmány érkezésére január végi időpontot jelöltek meg.

Mit tartalmaznak?

Az egyik szóban forgó injekció hatóanyaga a liraglutid, a másiké pedig a semaglutid. Mindkettő úgynevezett GLP-1 fehérje, azaz glukagonszerű fehérjék, melyek a  nekik megfelelő GLP-1 receptoron hatnak, annak működését serkentik. Az előbbit napi 1-szer bőr alatti injekció formájában, az utóbbit pedig heti 1-szer bőr alatti injekció formájában javasolt alkalmazni. A nemzetközi javaslatok szerint a heti egyszer használható semaglutid hatóanyagú injekció főként azon páciensek számára jelenthet előnyt, akiknek nem csak 2-es típusú cukorbetegsége és súlyfeleslege, hanem szív- és érrendszeri megbetegedése is van.

Hogyan hatnak?

„Mindkét szóban forgó gyógyszer úgy hat, hogy befolyásolják a vércukorszintet, főleg úgy hogy fokozzák az inzulin elválasztását, valamint lassítják a gyomor kiürülését, ezzel hozzájárulhatnak a súlycsökkenéshez – magyarázza dr. Szakács Krisztina endokrinológus, anyagcsere-betegségek szakorvosa. – Azonban nagyon fontos: 1-es típusú cukorbetegség esetén nem javasolt a használatuk, az inzulint ezek a gyógyszerek nem helyettesítik, a gyógyszerek kizárólag 2-es típusú cukorbetegség esetén használhatók. A gyógyszer használata megfontolható akkor is, ha a páciens ugyan nem szenved 2-es típusú cukorbetegségben, de nagyon nagy a súlyfeleslege, ekkor főként a liraglutid hatóanyagot tartalmazó injekció jöhet szóba alkalmazásra.”

Az már a fentiekből is kiderült, hogy (jelentős, 30 BMI feletti) súlyfelesleg esetén lehet – és itt a leheten van a hangsúly, amit természetesen mindig a kezelőorvos dönt el – alkalmazni, hiszen valóban mindkét hatóanyagú gyógyszernek ismert a súlycsökkentő mellékhatása. A liraglutid tartalmú injekció esetében a tanulmányok akkor is jelentős súlycsökkenésről számoltak be, ha nem áll fent a 2-es típusú cukorbetegség.

Tehát az nem (teljesen) igaz, hogy csakis cukorbetegek vagy inzulinrezisztensek alkalmazhatják ezeket a gyógyszereket, hanem akár a túlsúly ellen is be lehet vetni. Nagy-Britanniában például 2022 óta ingyenesen juthatnak hozzá a jelentősen elhízott páciensek, természetesen szigorú orvosi felügyelet mellett és orvosi javaslatra. Itthon is szakorvosok írhatják fel, viszont ezt mindenképpen meg kell előznie alapos kivizsgálásnak, illetve megfelelő indikációnak (például jelentős túlsúlynak). A diéta és a mozgás azonban ebben az esetben sem elhanyagolható, sőt, érdemes tehát csak egy segédeszközként tekinteni a gyógyszerre.

Fotó: Getty Images

Mennyire veszélyesek?

Ezek alkalmazása során is fedeztek fel mellékhatásokat, mint például a hányinger, hányás, alacsony vércukorszint. Súlyos mellékhatások bár ritkábban, de sajnos itt is előfordulhatnak, ilyenek a hasnyálmirigy gyulladás, epehólyaggyulladás és a vesekeringés lassulása. Rágcsálókon végzett kísérletek során előfordult a pajzsmirigy tumoros elváltozása, humán vizsgálatok során ez – még – nem igazolódott.

Dr. Szakács Krisztina szeretné felhívni a figyelmet arra is, hogy közvetlenül a gyermekvállalás előtt sem javasolt a gyógyszerek használata, bár erre külön nem hívja fel a nemzetközi javaslat a figyelmet, de a gyakorlati tapasztalat ezt mutatja. „Ezek a gyógyszerek nem játékszerek – magyarázza Szakács doktornő. – Nem cukorkák. Alkalmazásuk szoros kontrollt igényel.

Bizonyára van olyan súlyos állapotban, komoly súlyfelesleggel bíró beteg, aki profitálhat alkalmazásukból, de önmagában a túlsúly kezelésre biztosan nem javasolnám pácienseimnek.

Holisztikus szemléletű endokrinológusként munkám során jelenleg egyáltalán nem használom ezeket a gyógyszereket, jobban hiszek a megfelelő diéta, az elhízás mögötti valós okok (gyulladások, fertőzések, a mikrobiom eltérései, pajzsmirigybetegségek, mozgáshiány) felderítésében és kezelésében.”

Van, amikor segíthet

A cikk készítse során több olyan nővel is beszéltem, akik ezeket a bizonyos injekciókat alkalmazzák. Jellemzően több éves összetett endokrinológiai kezeléseket követően jutottak el oda, hogy az orvosuk felírta számukra ezeket a gyógyszereket, mert valami miatt a többi kevésbé volt hatásos. Ők mindannyian arról számoltak be, hogy valóban elkezdtek fogyni, de ami még ennél is fontosabb, egyéb egészségi mutatóik, eredményeik is elkezdtek javulni, illetve volt, akinél megszűntek a korábban tapasztalt falásrohamok is. A közös bennük az volt, hogy nem csupán néhány kiló „ledobása” miatt és a konditerem helyett szedik, hanem a szigorú diéta és életmódváltás kiegészítéseként, mintegy mankóként. Az, hogy Hollywoodban vagy akár itthon is többen fogyókúrás csodaszerként használják, sokat elárul a diétakultúránkról, amikor a vékonyság mindenek felett áll. Érdemes feltenni a kérdést magunknak, mi a fontosabb: az egészségünk vagy az elérhetetlen szépségideálok kergetése?

Kiemelt kép: Getty Images