Bella Hadid, állkapocs

A TikTok-on hódít a „mewing”, amivel állítólag az arcformánk is megfiatalodik

Ezzel a szépségtrükkel akár olyan is lehet az állvonalunk, mint Bella Hadidé – állítják a közösségi felületen.

Vége a tokának! Ezzel a gyakorlattal olyan tökéletes lehet az állkapcsod, mint egy szupermodellnek, szépészeti beavatkozások nélkül! Többek közt ezekkel a felkiáltásokkal népszerűsítik a legnagyobb videómegosztó felületen, a „mewing” elnevezés alatt futó beauty hacket. Sőt van, aki egyenesen azt állítja, hogy nem más, mint Bella Hadid is erre esküszik. (Azt nem tudhatjuk, hogy Bella mennyit „mewing”-ol, például esténként, a tükör előtt állva, ám erősek azok a feltételezések, melyek szerint a szupermodell valamikor bukkális zsíreltávolításon, egy olyan, plasztikai beavatkozáson eshetett át, ami az arccsont kiemelését és a körvonal keskenyítését szolgálja.)

@drzmackie All about Mewing! #tiktokpartner #learnontiktok #mewing #tongues #dentist intro vid: @imjustinschmidt ♬ original sound - Your TikTok Dentist

A furcsa, ám különös módszerrel kapcsolatos oktatóanyagok jól láthatóan célt érnek a TikTokon többmilliós megtekintésekben és százezres lájkokban mutatva népszerűségüket.  

Mi az a mewing, és miért esküsznek rá ennyien?

Ez a sajátos, elméletileg állkapocs-formálásra szánt technika egy kétes hírű, brit fogszabályozó orvos; bizonyos Dr. John Mew nevéhez fűződik, mára pedig vírusként terjedő szépségtrenddé vált a közösségi médiában. Bár a doktor egy helyütt azt nyilatkozta, a módszerét nem saját magáról nevezte el: arra valahol, a kommentek között figyelt föl, amikor kezdeti videóit anno feltöltötte a YouTube-ra. Maga a mozdulatsor pedig abból áll, hogy a nyelvünket, zárt száj mellett, a felső szájpadlásunkra tapasztjuk, és ott is hagyjuk egy darabig:

abban a reményben, hogy ennek hatására az állkapcsunk vonala finomodik, megváltozik.

A módszer hívei szerint a nyelv hosszabb ideig történő, megemelt tartása átformálhatja és átstrukturálhatja az állkapcsot. Sőt, mi több, segíthet az állkapocsfájdalom és az alvási apnoe csökkentésében. Mindezen túl a horkolást is javíthatja, a szabálytalan fogsort pedig rendezheti.

Jó, de mit mond a szakértő?

„A mai napig nem állnak rendelkezésünkre olyan, tudományos tanulmányok, amelyek kifejezetten ennek a módszernek a hatékonyságát vizsgálják – idézi Dr. Kam Aulak fogorvost a BBC Science Focus. Sok fogorvos és fogszabályozó szakember szkeptikus e tekintetben. A kritikusok azzal érvelnek, hogy az arcszerkezetet és az arcfejlődést elsősorban a genetika határozza meg, ezeken pedig, pusztán a nyelvtartáson keresztül nem valószínű, hogy jelentős változásokat érhetnénk el” – teszi hozzá.

A dologhoz az is hozzátartozik, hogy John, és a fia Mike Mew ellentmondásos figurák. A cikk megírásának időpontjában Mike Mew az Egyesült Királyság Általános Fogászati Tanácsa által lefolytatott, kötelességszegéssel kapcsolatos meghallgatásának eredményére vár. Apja engedélyét pedig ugyanez a testület vonta vissza, ellentmondásos és megtévesztő reklámozás miatt – jegyzi meg a Science Focus cikkírója.

Kiemelt kép: Getty Images