Az aktuális Nők Lapja hasábjain a különféle táplálkozási és testképzavarok kialakulásáról és kezeléséről is olvashattok, itt pedig azt mutatjuk meg, hányféle verziójuk létezik valójában. Több, mint elsőre gondolnánk.

egeszseg testkepzavar

ANOREXIA NERVOSA: a beteg éhezteti magát, mert retteg az elhízástól. Csont és bőr, mégis túlsúlyosnak látja a testét. Orvosi segítség nélkül a betegség gyakran halálhoz vezet.

BULIMIA NERVOSA: a falásrohamok után a beteg igyekszik megszabadulni az ételtől hánytatással, testmozgással, koplalással vagy hashajtóval. Súlyos veszélyei: a hánytatástól sérülhet a nyelőcső, a gyomorsav tönkreteszi a fogakat, a hashajtóktól felborulhat az anyagcsere.

FALÁSZAVAR (BINGE EATING DISORDER, BED): hasonlít a bulimiához, de a falási roham után elmarad az ételtől való gyors megszabadulás. Kevésbé feltűnő, bár gyakoribb étkezési zavar, mint az anorexia és a bulimia.

ORTHOREXIA NERVOSA (BIOMÁNIA): túlzott ragaszkodás a bioételekhez. Ha a beteg nem talál a neki tetsző, egészséges élelmet, inkább nem eszik.

IZOMDISZMORFIA: főleg edzőterembe járó férfiakat érinti, a beteg sosem elégedett a testével, önmagát véznának látja, gyakran szteroidokat is szed izomtömege növelésére, nem érzi, hogy a célját már rég elérte.

FATOREXIA: a beteg a tükörben karcsúnak látja magát, pedig túlsúlyos. Az anorexia ellenpontjaként pozitív önértékelés társul a rossz egészségi állapothoz

 

Kép: Thinkstock