erzelmi-intelligencia-magas

8 szokás, ami a magas érzelmi intelligencia jele

Az érzelmi intelligencia egyáltalán nem légből kapott fogalom. Az alábbi szokások például egészen egyértelműen árulkodnak róla.

Manapság már egészen elfogadott vélekedésnek számít, hogy a magas érzelmi intelligencia az IQ-nál is fontosabb az egyén életében. De vajon honnan tudhatjuk, hogy elég magas érzelmi intelligenciával rendelkezünk-e? És ha esetleg nem, hogyan tornázhatjuk magasabbra érzelmi intelligenciánkat? 

Dióhéjban az érzelmi intelligenciánk aktuális szintjét az árulja el, mennyire tudjuk jól kezelni saját érzelmeinket, valamint mennyire tudjuk értelmezni mások érzéseit, és azokra mennyire adekvát reakciókat adunk. 

erzelmi-intelligencia-magas

A magas érzelmi intelligencia a párkapcsolatban is jól jön (Fotó forrása: Canva)

Persze ez így elég misztikusan hangzik, ezért az alábbiakban összegyűjtöttünk 8 tényezőt, ami segíthet annak megállapításában, valóban magas érzelmi intelligenciával bírunk-e. Végső soron még az is meglehet, hogy érzelmileg intelligensebbek vagyunk, mint elsőre gondolnánk!

A magas érzelmi intelligencia 8 jele

Ezek a dolgok árulják el, ha te is magas érzelmi intelligenciával bírsz.

1. Magas érzelmi intelligencia jele: Önismeret

Érzelmi fejlődésünk alapja, hogy kellően megismerjük magunkat. Önelemzéssel és azzal, ha nem félünk saját érzéseink megélésétől, máris egy óriási lépést tehetünk ennek irányába. Ráadásul önismeretünk edzésével egyszerre mások viselkedését is jobban megérthetjük (bizonyos mintázatok és hasonlóságok felismerésével). Végeredményben tehát két legyet üthetünk egy csapásra.

A magas érzelmi intelligenciával bíró emberek nem ritkán meditálnak, naplót vezetnek, terjedelmes belső monológban gondolkodnak – és ezeknek eredményeképp jobban ismerik magukat, mint bárki más a világon. Ennek köszönhetően őszintébbek és önazonosabbak is a többieknél. Minekutána pedig önazonosak és tudatosak, a legtöbbször el tudnak számolni cselekedeteikkel, továbbá fel tudják tárni az ezek mögött húzódó motivációkat.

2. Magas érzelmi intelligencia jele: Ritkán lepnek meg mások

Ahogyan azt az előző pontban írtuk: aki önmagát ismeri, az jó eséllyel másokat is könnyebben olvas. A jó emberismerők általában magasabb érzelmi intelligenciával bírnak az átlagnál.

3. Magas érzelmi intelligencia jele: Előbb gondolkozol, csak aztán beszélsz

Bár fentebb azt írtuk, a magas érzelmi intelligenciával bíró egyének általában őszintébbek is, nagyon fontos, hogy ezzel együtt nem bántók, sértők vagy modortalanok. Épp ebben rejlik titkuk kulcsa!

Egy magas érzelmi intelligenciával bíró ember hiába látja át hamar, milyen okok állnak mások viselkedésének hátterében, nem mondja ki az első dolgot, ami ezeknek kapcsán eszébe jut. Előbb mérlegel, majd megpróbálja a béke érdekében szebben becsomagolni éles meglátásait.

4. Magas érzelmi intelligencia jele: Nem vagy sértődékeny

Az előző ponthoz kapcsolódva: az, aki érzelmileg intelligens, bár igyekszik másokat nem megbántani, tudja, hogy mindannyian csak emberből vagyunk, néha hibázunk, és ekkor olyan dolgok hagyhatják el a szánkat, amiket nem gondoltunk komolyan (vagy legalábbis nem nagyon). És

azt is jól tudja, hogy nem minden róla szól ebben az életben – főleg mások életében.

Egyrészt tehát megbocsátó, másrészt pedig eleve nem is veszi magára a kritikát, hanem igyekszik abból tanulni és fejlődni. Mivel a jó önismerettel rendelkező egyént nehéz megingatni a magáról alkotott képében, a magas érzelmi intelligenciával bíró ember önbizalmát és önbecsülését nem fenyegeti, ha valaki esetleg nem ért egyet vele.

Ugyanilyen fontos az is, hogy az érzelmileg intelligens ember képes higgadtan kezelni az élet egyéb kudarcait és a saját negatív érzéseit egyaránt. Nem esik azonnal kétségbe, pánikba, és nem a hisztérikus kifakadás az elsődleges reakciója minden felmerülő kellemetlenségre. Nem rágódik a hibáin (a saját magunk iránt táplált harag sosem visz előre – a szerk.), hanem megvizsgálja azoknak előzményeit, majd, amennyiben lehet, jóváteszi azokat, esetleg csak megfogadja, hogy legközelebb másképp cselekszik. Ígéretét pedig be is tartja.

A magas érzelmi intelligenciával bíró ember képes és hajlandó is bocsánatot kérni – ugyanakkor nem várja el ugyanezt a többiektől, hiszen tudja, mind máshol tartunk épp a jellemfejlődés rögös útján. Az érzelmileg intelligens ember tud semleges nézőpontból reflektálni saját viselkedésére, de azt sem felejti el közben, hogy úgysem tud egyszerre mindenkinek megfelelni. Így számára egyetlen ember van, akinek véleménye felülírja az összes többiét, és ez az ember épp ő maga.

5. Magas érzelmi intelligencia jele: Empátia és kíváncsiság

Lerágott csont, de az érzelmi intelligenciáról szólva megkerülhetetlen az empátiáról is beszélni. Az empátia az a képességünk, hogy felismerjük mások érzelmeit, valamint hogy elképzeljük, mit gondolnak vagy éreznek ők. Magánéletünk és karrierünk sikeressége egyaránt múlhat rajta, mennyire vagyunk képesek együttérezni másokkal.

Ezenkívül az empátiához szorosan kapcsolódik a kíváncsiság is, mint a magas érzelmi intelligencia egyik jele. A világ és a többi ember iránti nyitottság az érzelmileg intelligens emberek sajátja. Ez az érdeklődés segíti őket a folyamatos fejlődésben.

6. Magas érzelmi intelligencia jele: Megbocsátás

Az érzelmileg intelligens emberek nem neheztelnek másokra (vagy legalábbis nem sokáig). Felismerik, hogy a düh olyan, mint a méreg, amit mi magunk veszünk be. Az elengedéshez persze az is kell, hogy hajlandóak legyünk felülvizsgálni saját viselkedésünket és reakcióinkat, és ahogyan arról már fentebb szó volt, felismerni saját felelősségünket egy-egy helyzet kedvezőtlen alakulásában is.

7. Magas érzelmi intelligencia jele: Tudsz beszélni az érzéseidről

Az érzelmileg intelligens emberek, minekutána sok időt töltenek saját érzelmeik vizsgálatával, bővebb szókinccsel rendelkeznek érzelmeik meghatározására. Ennek köszönhetően másokkal is könnyebben értetik meg, hogy egy adott pillanatban éppen hogyan érzik magukat, ez pedig a helyzet közös megoldását, illetve a felesleges konfliktusok elkerülését segíti elő.

Emellett az érzelmileg intelligens ember jobban „elbírja” kellemetlen és fájdalmas érzelmeit, továbbá az életében adódó nehéz helyzeteket. Mindezt nem ritkán annak köszönheti, hogy meglehetősen asszertíven kommunikál és határozottan viselkedik – anélkül, hogy főnökösködne vagy agresszívvá válna.

8. Magas érzelmi intelligencia jele: Tökéletesség helyett fejlődés

Senkinek sem célja, hogy valamit (bármit) rosszul csináljon, így a magas érzelmi intelligenciával bíró embert is nyilvánvalóan zavarja, ha hibázik vagy téved. Abban viszont más, mint a többiek, hogy ennek következtében nem az önsajnálat mocsarában fog dagonyázni, hanem minél előbb a kialakult probléma megoldására összpontosít és megvizsgálja, mit tanulhat az elszúrt helyzetből.

Az érzelmileg intelligens ember tudja: a fejlődés fontosabb annál, hogy mindent már elsőre tökéletesen csináljon. Pláne, hogy utóbbi teljességgel lehetetlen. És az érzelmileg intelligens ember nem tűz ki maga elé elérhetetlen célokat.

Így lehet magas az érzelmi intelligenciád!

Mint szinte bármi, az érzelmi intelligencia is fejleszthető. És szintén, mint szinte bármi más az életben, ez is az utánozással kezdődik. Gondoljunk bele, a gyerekek szintén utánzás útján tanulják el a legalapvetőbb és a legösszetettebb viselkedési formákat is – az evéstől egészen a megbocsátásig.

Kezdetnek jó ötlet lehet, ha olyan emberekkel veszed körül magad, akik szintén magas érzelmi intelligenciával rendelkeznek.

És hogy őket hogyan szúrhatod ki? Például a fentebb foglaltak segítségével és némi odafigyeléssel! Igyekezz több időt tölteni tehát azokkal az ismerőseiddel, akikre a fenti leírásból ráismertél!

De ugyanilyen fontos (már csak a legelső pont, az alapos önismeret érdekében), hogy egyedül is legyél néha, és olyankor magaddal foglalkozz, befelé figyelj! Sok mindent megtudhatsz saját működésedről, ha hajlandó vagy türelemmel és megértéssel szemlélni reakcióidat, érzelmeidet és gondolataidat.

Ha elbizonytalanodtál, itt letesztelheted, mennyire vagy érzelmileg intelligens.

Kiemelt kép: Pexels