Mit tehetünk, ha úgy tűnik, hogy elvesztettük az irányítást az érzelmeink felett?

Mindannyian kerültünk már olyan érzelmi állapotba, amikor azt hittük, nincs kiút, egyszerűen nem tudtuk, hogyan mászhatnánk ki a lehangoló helyzetből. Pedig van megoldás! Ha éppen elakadtatok vagy beragadtatok egy negatív spirálba, akkor alkalmazzátok az alábbi módszerek közül azt, ami a legjobban beválik nálatok.

Ég veled negatív gondolkodás!

Amikor rossz dolgok történnek az életünkben, jó esetben elgondolkozunk azon, hogy miért akadtunk el, esetleg miért ismétlődött meg újra egy-egy életesemény. A következő, amin elmélázunk, hogy mi lett volna, ha másképp cselekszünk… Ahelyett, hogy feleslegesen ostorozzátok magatokat, inkább nézzetek előre! Hagyjatok fel a romboló gondolatok gyártásával, és keressetek új impulzusokat: menjetek el sétálni vagy biciklizni, szellőztessétek ki a fejeteket, és tereljétek más irányba a gondolkodásotokat! Ami megtörtént az megtörtént, a legfontosabb, hogy ne hibáztassátok mindenért magatokat.

Mély levegő!

Lehet, hogy furcsán hangzik a legfeszültebb és legelkeseredettebb pillanatokban légzési gyakorlatokba kezdeni, de higgyétek el, segíteni fog! A nyugtalanságot, a haragot, a szorongást és a negatív érzelmek szintjét is csökkenthetitek általa. Hirtelen felindulásból nehéz jól határozni, ezért azt javasoljuk, hogy mielőtt elhamarkodnátok egy fontos érzelmi döntést, vonuljatok el egy csendes helyre, és összpontosítsatok a testetekre! Egy 5-10 perces meditáció csodákra képes, tapasztalatból írjuk.

Csak pozitívan!

Ha a légzésgyakorlatok során sikerült egy kicsit megnyugodnotok, akkor kezdjetek el fókuszálni valamilyen pozitív érzésre vagy egy korábbi jó élményre. Igyekezzetek kellemes emlékeket felidézni, és olyan gondolatokkal foglalkozni, amik motiválnak, jobb kedvre derítenek titeket. Ha ez a fajta belső munka nem, vagy csak nagyon nehezen megy, akkor próbáljatok ki egy másik módszert: keressetek vicces videókat vagy inspiráló fotókat a neten, játsszatok a háziállatotokkal vagy nézzétek újra a kedvenc vígjátékotokat! Csináljatok valami olyat, ami boldogságot generál bennetek!

Helló, önelfogadás!

Nehéz feladat elfogadni mindazt, ami alaphelyzetben zavar minket, pedig nincs jobb megoldás azokra a dolgokra, amiket nem tudunk megváltoztatni. Az érzelmeket nehéz irányítani, ebben talán mindannyian egyetértünk, és a már megtörtént életeseményeken sem igazán lehet módosítani, ezért a legjobb, ha megkérdezitek magatoktól, hogy van-e értelme őrlődni a megmásíthatatlan dolgokon. Jobb lesz attól, hogy folyton ugyanazon a problémán tépelődök? Ugye, hogy nem!

Koffein? Inkább ne!

A koffein energiát ad, élénkít és felébreszt. Kétségtelenül megvannak az előnyei, arra viszont nagyon figyeljetek, hogy milyen mennyiségben fogyasztjátok. Mivel „felturbózza” a szervezetet, szorongásos és a pánikhoz hasonlító érzéseket idézhet elő. A koffein az alvást, ezáltal pedig a napközbeni érzelmi állapototokat is negatívan befolyásolhatja, így ha nyugtalannak, fáradtnak és ingerültnek érzitek magatokat még este is, és sokáig forgolódtok az ágyban, akkor mindenképpen csökkentsétek le a napi fekete mennyiségét!

Testmozgás? Igen, igen és igen

Ha huzamosabb ideig azt érzitek, hogy nem tudjátok uralni az érzelmeiteket, akkor próbáljátok meg mozgással levezetni a feszültséget. A sport nemcsak energizál, de jó tesz a hangulatunknak is. Menjetek el futni, végezzetek el pár súlyzós gyakorlatot otthon, vagy iratkozzatok be egy jóga tanfolyamra! A testetekben végbemenő élettani változások a lelkivilágotokra is hatással lesznek.

Még több életvezetési és sok más érdekes pszichológiai témáról olvashattok a Nők Lapja Psziché 2018/6. számában.

Szöveg: L. J.

Nyitókép: Thinkstock

(psychologytoday.com)