Nem ment el az eszünk, ha a kutyánkhoz gügyögünk! Így tehetünk vele jót magunknak (és az állatnak is)

Kedves Állattartó! Ne is foglalkozz azzal, ha a családban vagy a baráti körödben gúnyolódnak azon, hogy gyermeteg hangon beszélsz a kiskutyádhoz. Egy kutatásból nemrég kiderült, hogy jót teszünk ezzel a kedvencünknek, sőt, nemcsak neki, hanem saját magunknak is. De pontosan hogyan?

A York University kutatása szerint a kutyákkal folytatott kommunikáció – nem meglepő módon – segít abban, hogy a gazdi és a kisállat még jobban kötődjön egymáshoz. A vizsgálat során kifejezetten arra voltak kíváncsiak, hogyan hat a gügyögés a kedvencekre. Ehhez egy sor beszédpróbát végeztek 69 felnőtt kutyával, amelyekben a kutyák először magas hangon hallhattak olyan kifejezéseket, mint például „Jó kutya vagy” vagy „Menjünk sétálni?”. Aztán unott hanglejtéssel, nem célzottan a kutyának címzett mondatokat használtak, mint például „Tegnap este elmentem moziba”. A kutatás végén kiderült, hogy a kisállatok szívesebben játszanak azokkal a személyekkel, akik elváltoztatott hangon gügyögnek nekik.

Azt eddig is tudtuk, hogy a kisállattartás nemcsak a lelkiállapotunkra, hanem a szervezetünkre is jó hatással van, de hogy ezen belül pontosan miért érdemes örökbe fogadni egy négylábút, azt talán kevésbé:

A legjobb szíverősítők

A kutyák nemcsak megtöltik a szívünket szeretettel, hanem meg is erősítik azt. A magas vérnyomásban szenvedőknek kifejezetten nagy segítség lehet egy házi kedvenc.

Elűzik a stresszt

Nem véletlenül olyan népszerűek az utóbbi években az állatterápiák. A kisállatok csökkentik az ember szorongását, traumán átesett gyermekeken is segíthet a jelenlétük. Felnőttként kevésbé vagyunk feszültek egy feladat megoldása közben, ha velünk lehet a kedvencünk.

Ösztönzőleg hatnak a teljesítményünkre

Egészségügyi szakértők szerint a felnőtteknek naponta minimum 30 percet ajánlott testmozgással tölteni. A kutyatulajdonosok ezt nagyobb valószínűséggel megteszik.

Segítenek barátkozni

A kutyások könnyebben nyitnak mások felé, többet barátkoznak szomszédaikkal, az emberek lazábban ismerkedhetnek kutyasétáltatás közben.

Huss az allergiának!

A kutyák és a macskák is csökkentik a gyermekeknél az allergia kialakulásának esélyét, akár 33%-kal – állapította meg a Journal of Allergy és a Clinical Immunology 2004-es tanulmánya. Minél több állat van otthon, annál kisebb a valószínűsége annak, hogy a kisgyermek felnőttként allergiás lesz.

Soha többé nem leszünk magányosak

Véget ért a párkapcsolatunk? Elveszítettük az állásunkat? Úgy érezzük, hogy minden összeesküdött ellenünk? Egy dologban akkor is biztosak lehetünk: az ajtón belépve ott fog várni a kedvencünk, akire minden körülmények között számíthatunk, és aki egyetlen pillantásával is képes mosolyt csalni az arcunkra.

Ha fontolgatjátok az örökbe fogadást, az alábbi szervezeteknél is érdeklődhettek:

Szöveg: D. E.

Fotó: Thinkstock

(huffingtonpost.com, huffingtonpost.com)