Lehet szeretni, lehet utálni, de egy biztos, a kocogás számos egészségügyi előnnyel jár – ezeket gyűjtöttük csokorba.

Fitten tart

Futás közben rengeteg kalóriát elégethetünk, sőt, tanulmányok bizonyítják, hogy a rendszeres testmozgás az „utóégetést” is fokozza, vagyis még sportolás után is tehetünk valamit az alakunkért. Ha szeretnénk magunkat formában tartani, ez jó kezdet lehet.

Boldoggá tesz

Nem titok, hogy a mozgás endorfint, azaz boldogsághormont szabadít fel a szervezetben, sőt, egy kutatás szerint a sport ugyanolyan neurokémiai folyamatokat eredményez az agyban, amilyet például a hangulatjavító szerek is. Lehet, hogy nincs kedvünk magunkra ölteni a futócipőt és kilépni a lakásból a csípős őszi időben, de a testmozgás segít a szorongás és a stressz kezelésében, illetve a depresszió leküzdésében is. Mentális betegséggel küzdőknek például gyakran ajánlják, hogy végezzenek több edzést a fenti hatások miatt.

Javítja a memóriát

Az aktív edzés segít a mentális hanyatlás leküzdésében, ugyanis javítja a koncentrációt és a memóriára is hatással van. Egy kutatás szerint akár 50 százalékkal is növelhetjük az agyműködést a figyelem, a tervezés és a szervezés, illetve a tanulási képességek terén, ha eleget mozgunk. Minél idősebbek leszünk, ez annál fontosabb lesz.

Akadályozza a rákot

A futás csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát, akárcsak bármely más rendszeresen végzett gyakorlat, hiszen serkenti a vérellátást és sokkal ellenállóbbá teszi az immunrendszerünket. Egy régebbi elemzés szerint azok, akik hetente ötször 30 percet mozognak, sokkal tovább élnek, mint kevésbé aktív társaik.

Hatással van a reprodukcióra

A Cambridge-i Egyetem kutatói rájöttek, hogy a jó futók sokkal erősebb génekkel ruházzák fel utódaikat és szexuális értelemben is vonzóbbak a nők számára. A szakemberek szerint ez annak köszönhető, hogy az őskorban az a férfi volt sikeres a hölgyek körében, akik jó vadászként és gyors futóként a hierarchia csúcsán állt, vagyis a legerősebb volt a kolóniában.

Kihat a hallásra

A kocogás a hallásunkra is kihat: hála a véráramlás fokozódásának az oxigénellátás a fülben gyorsabbá válik, ami javítja a hallás minőségét. Egy újabb indok, ami miatt érdemes a reggeleket testmozgással kezdeni.

Fotó: Thinkstock

(runnersworld.com, telegraph.co.uk)