intelligencia

Az intelligencia 8 típusa – Neked melyik az erősséged?

Az intelligencia mértékét legtöbben az IQ-val azonosítják, de a legújabb kutatások szerint a számok helyett sokkal többet árulnak el kimagasló képességeink.

A többszörös intelligencia elméletének atyja Howard Gardner, a Harvard Egyetem neves pszichológiaprofesszora, aki szerint sutba dobhatjuk az intelligenciahányados (IQ) túlzott jelentőségét, ugyanis valójában mindenki nyolcféle intelligenciatípussal rendelkezik. A különféle változatok ismerete egészen új megvilágításba helyezi az intelligencia vizsgálatát, melyből ezek alapján kiderül, az IQ értékek összemérése mellett egy másik fontos szempont az, hogy mindannyian többféleképpen lehetünk okosak.

Mind ismerünk olyan személyt, aki remekül bánik a szavakkal, és még a legnehezebb rejtvényeket is képes egy csapásra megoldani, ám a gyakorlati feladatok teljesítésekor már elbizonytalanodik. Howard Gardner elmélete erre a különös jelenségre igyekszik választ adni, miközben abban is segítséget nyúlt, hogy felismerjük, miben lehetünk jobbak vagy merre induljunk egy esetleges karrierváltás esetén. Lássuk hát, melyek ezek a típusok!

Az intelligencia is lehet sokoldalú

A zenei tehetség, aki pocsék a matematikában, a balettművész, aki a sakkbábukkal már rendre elbukik. A fentebbi példán túl Howard Gardnert az ilyen típusú emberek ösztönözték arra, hogy tovább gondolja az intelligencia jelentéstartalmát, és arra jutott, az általános nézőpontnál sokkal hatékonyabban is felmérhetnénk készségeinket.

Miért van az, hogy problémamegoldó képességünket tekintve rendkívül eltérő profillal rendelkezhetünk, és bizonyos területeken sokkal jobbak lehetünk másoknál?

A válasz idegrendszerünk sajátos szerkezetében rejlik, ám ha az adott típus szerint felismerjük, miben vagyunk kiemelkedőek, azokat a területeket is azonosíthatjuk, ahol nem rendelkezünk ilyen természetes hajlammal.

Tehát úgy vélte, a kidolgozott elmélet mindenképp a javunkra válik, bár kritikusai azzal vádolták, szinte lehetetlen így bekategorizálni az embereket, hacsak nem áll rendelkezésre a kutatásra több idő és kellően változatos környezet. Howard Gardner azonban ahelyett, hogy kritikusaira hallgatott volna, és hozzájuk hasonlóan egyféleképpen összpontosított volna az intelligenciára, egyes problémamegoldó készségeket vizsgálva kritériumokat dolgozott ki arra vonatkozóan, melyek lehetnek az intelligencia beazonosítható típusai.

Melyik az erősséged a 8 közül?

Nyelvi intelligencia

A nyelvi intelligencia azt jelenti, hogy jól bánsz a szavakkal, kiválóan írsz, egyedülállóak a retorikai képességeid, és különösebb gond nélkül élvezed az olvasás, a könyvek nyújtotta előnyöket. Erősségeid közé tartozik még a szövegértés, az információk elemzése, a kitűnő kommunikáció szóban és írásban is, ezért a legjobb karrierlehetőségek közé tartozik számodra például az újságíró, a televíziós műsorvezető, a szerkesztő, de a regényíró és a költő is a választható opciók között van. 

intelligencia

Fotó: Canva

Logikai-matematikai intelligencia

Ha te vagy a számok embere, remekül teljesítesz a bonyolult feladványokban, és a logikádon sem lehet fogást találni, akkor ez lesz a megfelelő kategória a számodra. Az ilyen típusú intelligenciával rendelkező személyek képesek aprólékos elemzésekre, számítógépes kódok értelmezésére, de az egyenletek, a tudományos kérdések és az elvont problémák sem foghatnak ki rajtuk. Gardner szerint ez az a fajta intelligencia, melyre a legtöbb iskolában is igyekeznek hangsúlyt fejtetni, és olyan szakterületek felé terelni a tanulókat, mint a matematikus, a programozó, a könyvelő vagy a tudományos szakember. 

Térbeli intelligencia

Miután meg sem kottyan a táblázatok, térképek és grafikonok értelmezése, ahogy a különféle képek és mintázatok is pontosan rajzolódnak ki a fejedben, akkor a térbeli intelligencia típusába tartozol. A szakértő szerint a legtöbb művész, építész vagy grafikai szakember ebbe a kategóriába sorolható, de a sakkozók, akik fejben már több lépéssel partnerük előtt járnak, szintén térbeli intelligenciával rendelkeznek. A tengeren és az űrben való navigáció során is jól jön a háromdimenziós vizualizáció képessége, a diagramok értelmezése, ezért a karrierlehetőségek között nem véletlenül kapott helyet a művész mellett a pilóta, valamint a hajóskapitány. 

Zenei intelligencia

Ezek után már nem olyan nehéz kitalálni, mit képvisel ez a kategória. A magas zenei intelligenciával megáldott személyek azonban nem kizárólag énekesek vagy muzsikusok lehetnek, hanem karmesterek dalszerzők, hangtechnikusok vagy hangmérnökök, tehát hasonló munkakörben dolgozó emberek is. Ha úgy érezzük, zenei készségeinket könnyedén tudjuk fejleszteni, és már rövid idő alatt sikerélményt tapasztalunk, akkor biztosan jó helyen járunk, de Howard Gardner úgy véli, kemény munkával ugyan, de ez az intelligenciatípus fejleszthető mind közül a legnagyobb hatékonysággal. 

Testi-kinesztetikus intelligencia

Testünk kontrollálásának is megvan a maga logikája, és ha ügyesen aknázzuk ki a benne rejlő lehetőségeket, kiváló az izommemóriánk, a szem-kéz koordinációnk, a motorikus képességeink, akkor minden bizonnyal ebbe a típusba tartozunk. Akár a kezünket, akár egész testünket használjuk az alkotásra, problémák megoldására, bizonyos tárgyak előállítására, ez az erő természetes adottságunk és szinte zsigeri ösztönből ered, mit hogyan kell csinálnunk. Attól függően, milyen kvalitásokkal párosul, lehet belőlünk sebész, professzionális táncos vagy sportoló, de asztalos is, a kulcs az intelligenciatípusok kombinációjában rejlik. 

intelligencia

Fotó: Canva

Interperszonális intelligencia

És ha már ösztönösség, a testünk mellett elménk is ugyanúgy brillírozhat az intuíció terén, ám az interperszonális intelligencia esetében ez a tehetség inkább az emberi viselkedésre összpontosul. Ha önkéntelenül is olvasol az emberekben, hatékonyan tudsz együttműködni másokkal, azonosítod vágyaikat, hangulataikat és felismered motivációikat, akkor ez a típus a te erősséged. Napjainkban szinte nincs olyan terület, ahol ne profitálnánk a magas interperszonális intelligenciából, ezért különösen szerencsés az, akinek ez a képesség a birtokában van, akár vezetői területen, akár terapeutaként vagy pedagógusként, akár egy adott szakmában aknázza ki a szociális érzékenységet. 

Intraperszonális intelligencia

Amennyiben ugyanez a megértés saját magad felé irányul, és teljes mértékben ki tudsz békülni azzal, aki vagy, akkor magas intraperszonális intelligenciával rendelkezel. Saját hangulataink, vágyaink, motivációink és szándékaink felismerése, megértése a személyes életünkben és a karrierünk során is jó szolgálatot tehet, utóbbiban főleg akkor, ha szabadúszók, esetleg vállalkozók vagyunk, és önállóan kell választ keresnünk a felmerülő problémákra. Az önreflexió ugyanakkor remek mentális segítővé is tehet, de teológiai és filozófiai területen egyaránt meríthetsz ebből a típusú intelligenciából. 

Természetes intelligencia

A naturalista intelligencia az a képesség, amikor felismerjük és meg is különböztetjük a természet sajátosságait, legyenek azok növények, állatok vagy időjárási viszonyok. Azok az emberek, akik a természet aspektusait tanulmányozzák, kiváló érzékkel különböztetik meg például az ehető és mérgező gombákat, de az időjárás előrejelzésekhez is jó érzékük van, általában ebbe a kategóriába sorolhatók. A környezethez való könnyed viszonyulás a kertészek, botanikusok, zoológusok és állatorvosok sajátja, de a meteorológusok és a természetvédelemmel foglalkozó szakemberek szintén bátran támaszkodhatnak erre a különleges képességükre. 

Akkor is felmérhetjük intelligenciánkat, ha nem hiszünk az imént felsorolt kategóriákban, sőt, egy pszichológiai magazin tanulmánya szerint mindössze két kérdésből kiderül, mennyire vagyunk okosak.

Kiemelt kép: Getty Images