intelligens

Ez a két egyszerű kérdés megmutatja, mennyire vagy intelligens

Az alábbi pszichológiai IQ-teszt bonyolult kérdések nélkül fedi fel intelligenciánkat.

Amikor intelligenciatesztre gondolunk, akaratlanul is az iskolai kompetenciamérések, a trükkös, becsapós feladványok vagy a bonyolult kérdésekkel teli hosszas feladatsorok jutnak eszünkbe, pedig a neves pszichológus, Ben Ambridge szerint ennél jóval kevesebb is elég, hogy felmérjük kvalitásainkat (például már ebből a 11 jelből is tudhatjuk, hogy intelligensebbek vagyunk, mint az átlag). A professzor ezt az elméletet alátámasztva dolgozott ki egy, két rövid kérdésből álló pszichológiai IQ-tesztet, melyből a feladványok egyszerűsége ellenére azonnal kiderül, a válaszadó mennyire okos.

IQ-teszt lusta zseniknek 

Az IQ-tesztek nagy része több tucat kérdést vagy feladatot tartalmaz, melyek olyan kognitív képességeket mérnek, mint például a logikai gondolkodás, a matematikai tudás, a szókincs és a számolási készségek, de a feladatok hosszúsága és jellege az adott teszt típusától is függhet. Az egyik leggyakrabban alkalmazott felmérés a 20 kérdésből álló Wechsler Adult Intelligence Scale, pontosabban a WAIS, melyet egyúttal a legpontosabb tesztként is szokás emlegetni, ugyanis a tapasztalatok alapján ez adja a leghitelesebb információt kitöltője intelligenciájáról. Úgy tűnik azonban, hogy ezúttal kihívója akadt, már ami a teszt hosszúságát illeti, ugyanis Ben Ambridge Psy-Q pszichológiai tesztje mindössze két alapkérdéssel felméri agyi készségeinket, így azoknak is hatékony visszajelzés lehet, akik egyébként nem ülnének le szívesen egy kifejtős kérdőív megválaszolásához. 

Mennyire vagy intelligens? Most kiderül

A British Journal of Psychology nevezetű, negyedévente megjelenő pszichológiai folyóirat tanulmánya szerint – melyben az egyén elégedettségét, az ősi és a modern élet különbségeit, a barátokkal való szocializációt hozták összefüggésbe az intelligenciával – a népsűrűség negatívan, a barátokkal való időtöltés pedig pozitívan kapcsolódik az elégedettséghez. De hogy jön ide az intelligencia? Hamarosan azt is eláruljuk, ám előtte jöjjenek a kérdések. 

1. Nyomasztónak érzed, ha zsúfolt helyen kell tartózkodnod?

a) sokszor igen; b) csak néha; c) egyáltalán nem

2. A heti találkozások helyett jobban szeretnél minden napot a baráti társaságoddal tölteni?

a) igen; b) talán egy kicsit; c) nem

Ha az első kérdésnél b vagy c választ, a másodiknál pedig a c választ jelölted be gondolatban, akkor a rendkívül intelligens emberekre jellemző válaszmintát követted. Általánosságban elmondható, hogy a nagy népsűrűségű, zsúfolt területen való élet alacsonyabb elégedettséget eredményez és itt jön képbe az intelligencia. Az említett tanulmányt jegyző Norman P. Li és Satoshi Kanazawa szerzők szerint ugyanis az elégedettség kölcsönhatásban van az intelligenciával, vagyis

a rendkívül intelligens személyek alacsonyabb elégedettséget tapasztalnak a szocializáció vagy a barátokkal való találkozások során.

intelligens

Fotó: Getty Images

Bár a tanulmány szerint az intelligensebb emberek hajlamosak többet beszélni másokkal, úgy tűnik, kevésbé élvezik ezeket a társalgásokat, míg a heti többszöri barátokkal való időtöltés az alacsonyabb IQ-csoportok körében nagyobb elégedettséget váltott ki. Ezt az alátámasztott elméletet figyelembe véve dolgozta ki Ben Ambridge két kérdéses IQ-tesztjét, melyben maguk a feltevések is – mint azt láthattuk – a szocializációhoz kapcsolódnak, bár egyes kutatók szerint továbbra sem tekinthetők átfogónak. A tanulmány ugyanis arra is rámutatott, hogy noha az intelligens emberek gyakrabban válnak ingerültté a társas kapcsolatok során, mégis gyakrabban szocializálódnak kevésbé intelligens embertársaiknál, tehát bár érdekes belegondolni, nem minden esetben támaszkodhatunk erre a félperces IQ-tesztre – mindenesetre egy kis ünneplést megengedhetünk magunknak a barátokkal. 

Kiemelt kép: Getty Images, nőklapja.hu