iq jele okos ész

10 dolog, amiről csak hisszük, hogy az intelligencia jele

Valójában az ész nem ezeken múlik...

Az intelligencia az egyik olyan emberi tulajdonság, amit sokan nagyra tartanak, ezért a legtöbbünk igyekszik okos(abb)nak mutatni magát. Bár ezt a pszichológiai fogalmat általában még mindig a verbális és logikai készségekre értjük, a Harvard Egyetem pszichológiaprofesszora, Howard Gardner 1993-ban lerántotta a leplet az intelligenciát a logikus gondolkodás képességével azonosító klasszikus felfogásról.

A többrétű intelligencia elméletének alapja, hogy sokféle, egymást különböző mértékben kiegészítő intelligencia létezik.

Gaardner 7 kategóriája a következő

  • verbális/nyelvi intelligencia
  • logikai/matematikai intelligencia
  • vizuális/térbeli intelligencia
  • zenei intelligencia
  • mozgási/testi intelligencia
  • intraperszonális intelligencia
  • interperszonális intelligencia

Míg a hagyományos IQ-tesztek képesek viszonylag jól előre jelezni az iskolai eredményeket, a hosszú távú karrier alakulását és a hétköznapi életben való boldogulást korántsem. Ezért sem szabad nekikeserednünk, ha nem érünk el olyan magas pontszámot az ilyen teszteken, mint vártuk volna. Gardner hét kategóriát alkotott meg, de ezek a kategóriák átfedésben is lehetnek, kiegészítik, illetve ellensúlyozhatják is egymást; nagyon ritka, ha valaki színtisztán csak az egyikbe tartozik. (Részletesebben ebben a korábbi cikkünkben foglalkoztunk az intelligencia változatairól.)

Az talán már a fentiekből is kiderült, hogy az intelligencia tehát nem egy egzakt dolog, sok minden befolyásolja (akár egy adott szituáció is). Azonban van néhány olyasmi, amivel azt a hatást tudjuk kelteni a környezetünkben, hogy okosabbak vagyunk, mint valójában.

Azt hisszük, az intelligencia jele, pedig…

A Redditen egy Indianfattie nevű felhasználó tette fel azt a kérdést, hogy vajon mik azok a dolgok, amik miatt – gyakran tévesen – azt feltételezzük, hogy a másik intelligens, pedig valójában semmi köze egymáshoz. Természetesen rengeteg válasz érkezett, amikből a The Poke szemezgette ki a legfrappánsabbakat, amikkel természetesen simán lehet vitatkozni, hogy valóban így vannak-e.

iq ész okosság intelligencia jelei

Fotó: Getty Images

„Ő a főnök” – Ifyouhav2ask

„A csend. Annyiszor mondták már, hogy figyelmes és mélyen gondolkodó vagyok, pedig valójában csak nem tudom kitalálni, mit is mondjak, lol.” – RecreationalParks

„Arrogancia, amit önbizalomként tüntetnek fel.” – athnme

„Gazdagság.” – richardec

„Gazdag szókincs.” – jinxes_are_pretend

„A jó memóriaképesség. A jó memória mindenképpen hasznos, és gyakran intelligenciáról árulkodik, de az, hogy be tudod magolni az adatokat, még nem jelenti azt, hogy érted is őket, vagy kritikusan tudsz gondolkodni a dolgokról.” – potatoes4chipies

„Életkor.” – mseopswife

„Gyorsan beszélni, még akkor is, ha ostobaságokat beszélsz össze-vissza.” – WorkIsCool

„Ha szó szerint mindenről van véleményed. És különösen az, ha mindenképpen szükségét érzed annak, hogy megoszd ezt mindenkivel, akivel csak találkozol.” – TheMightySweater

„Az osztályzatok.” – AllTheSmoke77

De van négy olyan tulajdonság, ami viszont valóban elárulja az intelligenciánkat, illetve két egyszerű kérdéssel is tesztelhetjük. Te mit tennél még fel a listára?

Kiemelt kép: Getty Images