Átérezni, amit átél a másik. Hogyan lehetünk minél empatikusabbak és ezáltal boldogabbak?

Az empátia olyan képesség, amely az életünk minden területén fontos, éppen ezért nem mindegy, milyen sűrűn és hogyan gyakoroljuk.

Hallgassunk!

Gyakoroljunk és igyekezzünk értőn és ítélkezés nélkül meghallgatni másokat! Figyeljük a beszélgetőpartnerünket és lehetőleg közbevágás nélkül várjuk meg, amíg befejezi a mondanivalóját, majd csak ezután tegyük hozzá a saját véleményünket. Próbáljatok meg minél több alkalommal így tenni!

Lassítsunk!

Legyünk tudatosabbak! Ahelyett, hogy egyik szituációból a másikba ugranánk, lassuljunk, és egyben lazuljunk le! Gondolkodjunk, figyeljünk, amikor kell, maradjunk csendben, lélegezzünk! Jó gyakorlás lehet, ha a buszra várva kicsit megfigyelitek a környezeteteket, ahelyett, hogy a mobilotokba és az online világba merülnétek.

Értsünk meg!

Biztosan mindannyiunk életében vannak olyan személyek, akikkel nehezebben megy a kommunikáció, mint másokkal. Mit tegyünk? Először is azonosítsuk az érzelmeinket, amelyeket velük kapcsolatban tapasztalunk. Figyeljünk, ahelyett, hogy az előítéleteinket helyeznénk előtérbe! Ha kell, vegyetek sorra olyan kérdéseket, amelyek segíthetnek megérteni az adott személyt, annak érdekében, hogy a jövőben jobb kapcsolat alakulhasson ki közöttetek.

Olvassunk mások arcáról!

Érdemes megfigyelni mások arckifejezését és testbeszédét. Ha nem veszitek észre az apró dolgokat automatikusan, akkor koncentráljatok tudatosan! Sokszor többet elárul egy-egy gesztus és a mimika, mint a kimondott szavak.

Figyeljünk a másikra!

Sokan hibásan, az eredményre összpontosítunk az ennek eléréséhez szükséges lépések helyett. Például szeretnénk elmenni a párunkkal a színházba, de ezt és persze a kellemes estét befolyásolja például, hogy hazaérve a munkából hogyan fogadjuk egymást. Ha nincs jó kedvünk, akkor valószínűleg a másikkal is éreztetni fogjuk ezt, ami egyenes út ahhoz, hogy összeszólalkozzunk és elromoljon a közös esténk. Ha ebbe a helyzetbe kerülnétek, próbáljátok megfordítani a dolgot és fókuszáljatok inkább a másikra! Ettől talán jobb lesz a kedvetek és leoldódik rólatok a feszültség, arról nem is beszélve, hogy elmondhatjátok, hogy tettetek azért, hogy jól sikerüljön a randevú.

Még több pszichológiai témájú cikket olvashattok a Nők Lapja Psziché magazinokban.

Szöveg: L. J.

Nyitókép: Getty Images

(redonline.co.uk)