erzelmi-intelligencia

7 szokás, ami alacsony érzelmi intelligencia jele lehet

Pedig a kutatások szerint a mindennapokban sokkal fontosabb az EQ, mint az IQ.
  • Miért jó a magas érzelmi intelligencia?
  • Ez az alacsony érzelmi intelligencia 7 jele.
  • Így fejleszd az érzelmi intelligenciát.

Egész életünkben azt tanuljuk, milyen új lexikális ismereteket, készségeket sajátítsunk el a nagybetűs életben, miközben arról vajmi keveset tudunk, hogyan kezeljük érzéseinket. Pedig a legújabb kutatások szerint a számok helyett sokkal fontosabb az érzelmi intelligencia (EQ) mértéke, vagyis az olyan képességek, mint az intuíció, a kommunikációs készség vagy az, mennyire tudunk együttműködve, csapatban dolgozni.

Nemrég mi is írtunk arról a 8 típusról, melyet – az ismert intelligenciahányadoson túl –, a további változatok tesznek ki, s melyekben közös, hogy az érzelmek tudatos fejlesztése elengedhetetlen összetevőjük. Ezért akár magánéleti, akár munkahelyi döntéshozatal előtt állunk, mindenképp fontos, hogy tisztában legyünk a saját és mások érzelmi intelligenciájának mértékével – leginkább az utóbbi felismeréséhez gyűjtöttük össze azt a 7 jelet, ami alacsony érzelmi intelligenciára utal. 

Miért jó a magas érzelmi intelligencia?

Gondoltátok volna, hogy az érzelmi intelligencia erősítésével még a demencia ellen is sokat tehetünk? Természetesen nem ez az egyetlen indok, ami amellett szól, hogy fejlesszük ebbéli készségünket, mely definíció szerint olyan adottságok összessége, melyek saját és mások érzelmeinek megértésére és kezelésére irányulnak. Így már sejthető, hogy

életünk számtalan területére pozitív hatással lehet, például a kapcsolatok kialakításában, a stressz–és konfliktuskezelésben, a döntéshozatalok során, az empátiát igénylő helyzetekben,

de az önreflexió és a munkahelyi sikerek elérésében is hasznát vehetjük érzelmi intelligenciánknak. Általa kiegyensúlyozottabb, hatékonyabb és elégedettebb életet élhetünk a mindennapok során, ám ehhez az is kell, hogy önmagunk fejlesztése mellett ideje korán felismerjük, a másik milyen mértékű érzelmi intelligenciával rendelkezik. 

Ez az alacsony érzelmi intelligencia 7 jele

Ha önmagunkon vesszük észre az alacsony érzelmi intelligencia jeleit, akkor sem kell megrémülnünk, mert szerencsére kellő tudatossággal fejleszthető.

Akkor sem kell megijednünk, ha önmagunkon vesszük észre az alacsony érzelmi intelligencia jeleit, mert szerencsére kellő tudatossággal fejleszthető. Fotó: Canva

1. Megpróbálják elnyomni az érzéseidet

Az EQ mértéke jól leszűrhető abból, hogy az illető hogyan reagál mások fájdalmas érzéseire. Az alacsony érzelmi intelligenciával rendelkezők gyakran elutasítók vagy megpróbálják minél hamarabb megoldani a problémát. Ellenben az empatikus és elfogadó reakciók, amikor valaki képes átérezni, megérteni és befogadni mások érzéseit, általában a magas érzelmi intelligencia jelei.

2. Igyekeznek kerülni, hogy beszélniük kelljen érzelmeikről

Az egyik legárulkodóbb jel az, hogy a szóban forgó személy hogyan fejezi ki érzéseit beszéd közben. Az alacsony érzelmi intelligenciával rendelkezők például gyakran kerülik az emocionális kifejezéseket vagy homályosan fogalmaznak, ha érzéseikről van szó. 

3. Kritizálják magukat azért, amit éreznek

Sokan hajlamosak az olyan érzéseket, mint a félelem vagy a szomorúság azonnal negatív előjellel azonosítani. E mögött gyakran olyan gyerekkor húzódik, melyben nem adatott meg a lehetőség az érzelmek kinyilvánítására. Az alacsony érzelmi intelligenciájú emberek ennek okán hajlamosak megróni magukat a felsorolt érzésekért ahelyett, hogy együttérzéssel fordulnának önmagukhoz a nehéz helyzetekben.

4. Megpróbálják kontroll alatt tartani az érzelmeiket

Szorosan kapcsolódik az előbbihez az a szokás, amikor problémaként tekintenek a nehéz érzésekre, ami csak még tovább erősíti a félelmeket. Pedig ha nem fenyegetésként élnék meg érzelmeiket, nem próbálnák meg azonnal kontroll alá vonni őket, sokszor a nehézségek maguktól is megoldódnának. 

5. Csak azokról az érzésekről vesznek tudomást, melyek egyértelműek

Az alacsony érzelmi intelligenciájú személyek gyakran csak a legintenzívebb érzéseket veszik tudomásul, minden mást pedig figyelmen kívül hagynak, beleértve az olyan csendesebb rétegeket is, melyek a legtöbbet árulják el egy ember személyiségéről és problémáiról. 

6. Úgy tesznek, mintha folyton boldogok lennének

Ez az egyik legárulkodóbb jel mind közül, mivel egyértelműen arra utal, hogy az adott személy nem hajlandó elfogadni és kifejezni ennél komolyabb, nehezebb érzéseket, ezért megpróbálja elrejteni vagy tagadni az olykor kellemetlen valóságot még önmaga előtt is. 

7. Vakon követik az érzelmeiket

Az alacsony érzelmi intelligenciával rendelkezők ahelyett, hogy tudatosan elemeznék reakcióikat, hajlamosak minden érzésüket kritikai vizsgálat nélkül, vakon elfogadni és emiatt végletekben gondolkodni. 

Fejleszthető az érzelmi intelligencia

A jó hír az, hogy az érzelmi intelligencia kellő odafigyeléssel és tudatossággal fejleszthető. Kezdetnek például érdemes a mindennapi interakciók során empátiát gyakorolni, megpróbálni betekinteni mások érzései mögé, képzeletben belehelyezkedni perspektívájukba és megérteni álláspontjukat.

A másik hasznos módszer a relaxációs technikák alkalmazása, melyeket érzelmi kihívások, stresszhelyzetek esetén lehet hasznosítani, de konkrétan az önismeret fejlesztésével, az erre irányuló feladatokkal is – például fogadjuk el nyíltan belső válaszainkat, fejezzük ki őket őszintén, pontosan, törekedve az együttműködésre – sokat tehetünk azért, hogy megismerjük önmagunkat és ezáltal fejlesszük érzelmi intelligenciánkat. 

Most 10 kérdéses tesztünkből azonnal megtudhatod, érzelmileg intelligens ember vagy-e. Készen állsz?

Kiemelt kép: Getty Images