agy és szív összekötve egy grafikán

Teszt: 10 kérdés, ami megmutatja, érzelmileg intelligens ember vagy-e

Egyre több bizonyíték van arra, hogy sikerességünk (legyen az magánéleti vagy épp munkahelyi) záloga nem feltétlenül csak intelligenciánk vagy épp műveltségünk, esetleg magas szintű szakmai tudásunk, hanem az, hogy hogyan kezeljük a személyközi viszonyokat.

„Tanulj édes lányom, mert a végén nem viszed semmire se!” Sokan vagyunk, akik ilyen és ehhez hasonló intelmek közt nőttünk fel, és utólag nem is nehéz belátni, miért forszírozták szüleink, hogy tanuljunk. A legtöbbünk számára magától értetődik az is, hogy milyen óriási jelentőséget tulajdonít a nyugati kultúra az intelligencia számszerűsítésének: belátható, hogy egyes készségek valóban jól mérhetők sztenderdizált feladatok segítségével. Ráadásul az is tény, hogy megfelelő képzettség, pláne tudás nélkül szinte lehetetlen olyan munkakörben elhelyezkedni, ami kihívással, örömmel jár, és még pénzt is lehet vele keresni.

Egyre több jel mutat viszont arra, hogy egy fontos részletről hajlamosak vagyunk megfeledkezni, amikor a siker esélyét latolgatjuk. Abban, hogy az életben, emberi és baráti kapcsolatainkban, esetleg munkahelyünkön mennyire válunk be, nagy szerepe van annak, hogy hogyan kezeljük a saját, és hogyan olvassuk mások érzelmeit, azaz mekkora az érzelmi intelligenciánk.

Az intelligencia 8 típusa

Ma már egyre többet tudunk arról, milyen sokrétű az emberi képességek rendszere, és hogy a hagyományos IQ-tesztek mennyire kis (még ha igen fontos) részét is mérik ennek a sokféleségnek. Ma már megkülönböztetünk nyelvi, logikai, térbeli, mozgásos, zenei, természeti, társas és intraperszonális intelligenciát, és elfogadtuk azt is, hogy ezek egyenrangúak, egyformán fontosak, és hogy ezek kombinációja egyedileg jellemez bennünket. A társas és a személyközi intelligenciát összefoglaló néven érzelmi intelligenciának is szoktuk nevezni, a fogalom pedig nagyjából azt fedi le, hogyan tudjuk felismerni és kezelni saját érzéseinket, hogyan detektáljuk másokét, és összességében mennyire mozgunk ügyesen a szociális térben. Óriási jelentőségű dologról van szó, ami alapjaiban határozza meg azt, mennyire tud konstruktív lenni az életvezetésünk. Ebben a tanulmányban például kimutatták, hogy az érzelmi intelligencia a tudományos pályán elért siker egyik fontos előrejelzője lehet! Ha nem jövünk ki ugyanis embertársainkkal, akármennyire okosak vagy felkészültek lehetünk, nem fogunk messzire jutni. 

Az érzelmileg intelligens ember jellemzői

Az érzelmileg intelligens embert nem nehéz felismerni: általában jól ki lehet vele jönni, viszonylag könnyedén kezeli a mások számára nehezen átlátható személyközi helyzeteket is, és nem ritka, hogy jó megoldással áll elő olyan olyan, emberek között felmerülő problémákra, amikkel az érzelmileg kevésbé intelligens személyeknek meggyűlik a bajuk. Bár sokféle helyzetben és sokféleképp mutatkozhat meg az érzelmi intelligencia, van néhány olyan jel, ami univerzálisan jellemzi az ezzel felvértezett embereket.

Elfogadja a változást

Az érzelmi intelligenciával rendelkező ember nem fél a változástól, és aktívan keresi az új lehetőségeket a fejlődésre. Bár a változás egy kicsit mindig ijesztő is, az érzelmileg intelligens ember igyekszik a lehetőséget látni benne. 

Erős öntudattal rendelkezik

Az érzelmileg intelligens ember jól ismeri magát, felismeri gyengeségeit és erősségeit, és pontosan tudja, mely területeken lehet mások hasznára, ezért a legtöbbször képes megfelelően képviselni saját véleményét, értékeit. 

Az önismeret elengedhetetlen feltétel. (Fotó: Getty Images)

Empatikus

Amikor az emberek kapcsolatban vannak saját érzelmeikkel, jobban tudnak viszonyulni mások érzelmeihez is. Az érzelmileg intelligens ember képes olvasni mások viselkedését, megfigyeli a társas érzelmi helyzeteket, és a szavak mögé lát, sokszor azonnal átlátja, milyen érzések, élmények állhatnak egy másik ember viselkedésének háttérben.

Nem a tökéletességre, hanem a fejlődésre törekszik

Az érzelmileg intelligens ember elfogadja magát olyannak, amilyen, de ez nem azt jelenti, hogy nem törekszik a fejlődésre. Sőt, akkor is menetel előre, ha tudja, a tökéletesség elérhetetlen cél.

Kiegyensúlyozottan él

Az érzelmileg intelligens ember keresi az egyensúlyt. Megérti, hogy az élete egyik aspektusára való kizárólagos összpontosítás más fontos aspektusok elhanyagolásához vezethet. Magára is odafigyel, mert tisztában van azzal, hogy nem tudja elérni a céljait, ha nem egészséges és boldog.

Kíváncsi

Az érzelmileg intelligens ember számára az élet tele van tanulási lehetőségekkel. Természetes módon kíváncsi más emberekre és a körülötte lévő világra, és tesz is azért, hogy kielégítse kíváncsiságát.

Hálás azért, amije van

Az érzelmileg intelligens ember egyik legfontosabb tulajdonsága a hála: időt szán arra, hogy értékelje az életében lévő nagyszerű dolgokat. Bár vannak céljai és álmai, mint bárki másnak, nem kapkod kétségbeesetten a következő nagy dolog után.

Magabiztosan kommunikál

Az asszertív ember képes kiállni magáért, de ezt tisztelettudó módon teszi. Az érzelmi intelligenciával nem rendelkező ugyanakkor a bizonytalansága foglya, és ez a bizonytalanság arra készteti őt, hogy dominánsan, vagy épp túlzottan alárendelt módon viselkedjen.

Bírja a kritikát

Az érzelmileg intelligens ember jól reagál a kritikára, ugyanis nem veszi személyes sértésnek, hanem a fejlődés, az önfejlesztés lehetőségét látja benne.

Magadra ismertél a felsorolt tulajdonságokban? Remek! Ez azt jelenti, hogy minden valószínűség szerint jól bánsz az emberekkel és saját magaddal is. Az állítások csak kisebb része talált rád? Ez arra utal, hogy van még hova fejlődnöd ezen a téren. Ehhez sok beszélgetésen, a hatékony kommunikáció gyakorlásán és legfőképp az önismereted fejlesztésén át vezet az út.

Ahhoz, hogy jobban megismerd magad, és felmérd társas helyzetekre adott reakcióid súlyát, ajánljuk figyelmedbe a következő rövid tesztet, melynek elkészítéséhez az amerikai szerzőpáros, Kathryn és Ross Petras hasonló kérdőívét vettük alapul.

Mennyire vagy érzelmileg intelligens?

Lássuk, mennyire tudod jól használni az érzelmi intelligenciádat a mindennapokban!

Kiemelt kép: Getty Images