Ez az 5 étel és ital nagyobb valószínűséggel vált ki migrénes fejfájást

Ez az 5 étel és ital nagyobb valószínűséggel vált ki migrénes fejfájást

Ha visszatérő fejgörcseink, migrénünk, táplálkozásunkra is jobban oda kell figyelnünk.

Hazánkban a hosszan tartó fejfájás, vagyis migrén több mint egymillió embert érint. Különösen a 15-40 év közötti nők körében elterjedt a féloldalasan, rohamszerűen jelentkező, rendszeres, görcsös fájdalom, mely sok esetben hányingerrel, fény- és hangérzékenységgel valamint vizuális- és beszédzavarokkal párosul.

A migrén pontos oka azonban máig ismeretlen, a genetikai tényezőktől kezdve a környezeti hatásokon át az életmódig gyakorlatilag bármi szerepet játszhat a probléma kialakulásában, sőt, egyes személyeknél konkrét változások vagy helyzetek is rohamot válthatnak ki.

Ilyenek például a hormonális ingadozások – a panasz ezért is gyakoribb a nők körében –, a stressz, az alvás minősége vagy bizonyos ételek és italok fogyasztása, melyeket a leghatékonyabban a fejfájások naplózásával szűrhetünk ki. A dolgot némileg nehezíti, hogy a legtöbb tiltólistás finomsággal ellentétben a migrént kiváltó ételek nem feltétlenül egészségtelenek, ezért különösen oda kell figyelnünk az alábbi élelmiszerekre, melyek nagyobb valószínűséggel válthatnak ki migrénes fejfájást. 

A migrén kiváltó okai

A migrénnel kapcsolatban napjainkban is sok előítélettel találkozunk, holott ez a típusú fejfájás nem csupán egy ideiglenes panasz, hanem komoly neurobiológiai betegség, mely mögött elsődlegesen genetikai okok húzódnak.

Dr. Thomas Berk neurológus, fejfájás-specialista szerint nem szabadna, hogy bárki is felelősnek érezze magát a rohamok miatt, ugyanis a migréntől szenvedő emberek idegrendszere eredendően reaktívabb, vagyis a különféle stresszorok és kiváltó tényezők érzékenyebben hatnak rájuk.

Noha vannak közös kiváltó tényezők, valójában

mindenkinél egyedi okokra vezethetők vissza a panaszok, de akár azok kombinációja is erősebb reakciót eredményezhet,

mivel maga a betegség is rendkívül összetett. Utóbbi miatt nem elegendő csupán bizonyos ételek elkerülése a megelőzéshez – bár a diéta holisztikus értelemben hozhat jótékony változásokat –, a legtöbb esetben orvosi beavatkozás szükséges a hosszú távú hatékony kezeléshez.

A migrén komplex természete azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne fontos ismernünk a hajlamosító ételeket és italokat, melyek elkerülése részben segíthet a jövőbeli rohamok megelőzésében. 

Ez az 5 étel és ital nagyobb valószínűséggel vált ki migrénes fejfájást

A migrént nem kizárólag a bevitt élelmiszerek okozzák, de sokat tehetünk a megelőzésért, ha kerülünk bizonyos hozzávalókat (Fotó: Canva)

Migrénre hajlamosító ételek és italok

1. Alkohol

Arról már írtunk korábban, miért fájhat a fejünk kifejezetten a vörösbortól, ám az alkoholfélékre általánosságban is igaz, hogy bizonyos összetevőik – például a májban a hatásukra képződő metabolitok – kiváltó tényezők lehetnek a migrén számára. Az alkoholról ezenfelül köztudott, hogy értágulatot és dehidratáltságot is okozhat, melyek szintén kockázatot jelentenek, tehát ha egy mód van rá – és mindenképpen szeretnénk alkoholt fogyasztani –, válasszuk inkább a vodkát, mely az etanolon és a vízen kívül szinte semmilyen más anyagot nem tartalmaz.

2. Csokoládé

Bár úgy tűnhet, szándékosan a legcsábítóbb dolgokat gyűjtöttük össze, sajnos a csokoládé kiválthat migrént – az alkohol után ez a második leggyakoribb tényező az élelmiszerek között. Ez tudományosan bizonyított, és konkrétan a kakaóra vezethető vissza. A kakaó ugyanis befolyásolja a szerotonin felszabadulását, ami nagy valószínűséggel hozzájárul a migrénes roham előidézéséhez, de a csokoládéban található koffein és béta-feniletilamin is válthat ki egyeseknél erős fejfájást. 

3. Koffein

A kávéról, azon belül is a koffeinről hallunk jót is rosszat is, már ami az elfogyasztott mennyiséget illeti, mely migrénre való hajlam esetén szintén fontos tényező lehet. Egyes neurológusok azt javasolják, a roham kezdetekor főzzünk le egy adag eszpresszót, ugyanis a benne található koffein blokkolja a vérerek tágulását kiváltó adenozin nevű molekulát.

Ám a túl sok koffein épp ellenkező hatást ér el és az alkoholhoz hasonlóan a dehidratáltság révén ki is válthatja a migrénes rohamot. A szakemberek általában egy csésze kávét javasolnak a migrénes betegeknek, minden nap ugyanabban az időben, lehetőleg még délelőtt. 

4. Érlelt sajt

Minél tovább érlelnek egy sajtfélét, minél erősebb az aromája, az illata, annál magasabb az úgynevezett tiramintartalma is, mely aminosavat normál esetben lebontja a monoamin-oxidáz enzim, ám így is előfordulhat túltermelődés. Utóbbi a migrénre hajlamos emberek szervezetében fokozottan tapasztalható, mivel a tiramin a vérnyomással és a noradrenalin felszabadulásával – ami szerepet játszhat a fejfájás kialakulásában –, is összefüggésbe hozható. Különösen a cheddar, a manchego sajt, a gorgonzola és a stilton kéksajt hordozhatnak ilyen kockázatot. 

5. Pácolt és feldolgozott húsok

Egy 2016-ban készített tanulmány megállapította, hogy a migrénes emberek szervezetében magasabb a nitrátok lebontását segítő baktériumok előfordulása, tehát a több nitrogén-oxid bizonyítottan összekapcsolható a migrénnel. A baktériumok egyensúlyának felborulását ezért az olyan nitrát és nitrit tartalmú ételek, mint a szalonna, a kolbász, a szalámi és a sonka is fokozhatják.

Mivel a nitrogén-oxid fontos a véráramlás szabályozása során, termelődése hozzájárul annak változásaihoz is, valamint az agyi idegek aktiválásához, túlzott jelenléte ezért összefügg a migrénes fájdalommal. 

Az otthoni gyógymódok önmagukban nem enyhítik a migrénes rohamokat, azonban a kezelőorvos által javasolt terápia kiegészítéseként nagyban megkönnyíthetik a mindennapjainkat.

Kiemelt kép: Getty Images