Tény, hogy elűzi az álmosságot, de jó néhány mentális folyamatba is bezavarhat a koffein

Pszichoaktív anyag. Amikor ezt a kifejezést halljuk, valószínűleg különböző, illegálisan hozzáférhető drogok jutnak eszünkbe, pedig ebbe a csoportba tartozik egy olyan hatóanyag is, amit a nyugati világban élők jelentős része nap, mint nap, fenntartások, kötöttségek és mindenféle aggodalom nélkül visz be a szervezetébe.

Bizony, a koffeinről – úgy is mondhatnánk, hogy a fehér, keserű ízű, kristályos metilxantin-származékról – van szó. Ha rendszeresen kávézol, bizonyára nem lep meg, ha azt mondjuk, vélhetően egész tekintélyes a koffeinfogyasztásod, de érdemes tudnod, hogy kakaóval, csokival, kólával vagy jeges teával is viszel be belőle. Hogy lesz-e ebből bajod? Nos, az attól függ.

Az élénkítő koffein

Ami engem illet, lelkes, sőt megrögzött kávéfogyasztó vagyok, mert nemcsak az ízét, de a koffeinnek köszönhető élénkítő hatását is nagyon szeretem. Utóbbi okán a reggelt egy masszív kotyogóssal indítom, majd nap közben további 2-4 kávéval tartom magam ébren, sőt – lehet, hogy az alacsony vérnyomás az oka – de az a fajta kávés vagyok, aki este nyolckor is nyugodtan leguríthat egyet, mert alszik, mint a bunda. Legalábbis eddig így volt. Az utóbbi időben viszont egyre többször érzem, hogy a sokadik kávé ingerlékennyé tesz, és nem egyszer történt olyan, hogy egy esti kávézás után az éjszaka közepén felébredtem és jó egy órát malmoztam, mire vissza tudtam aludni. Lehet, hogy a koffein a ludas? Kutatások szerint könnyen elképzelhető, ugyanis ez a hatóanyag nemcsak élénkít, de (pozitív és negatív) hatással lehet mentális egészségünkre is.

A koffein tudományosan bizonyítottan befolyásolja agyműködésünket (izgató hatást fejt ki az agykéregben és a nyúltagyban), a hangulatunkat (befolyásolja a dopamin- szintézist), a megismerő folyamatainkat (segíthet például a koncentrációban), ezáltal pedig nemcsak közérzetünket, de viselkedésünket is jelentősen befolyásolhatja. Amikor egymás után döntögetjük le a kávékat, pusztán azért, hogy valahogy ébren maradjunk, a legtöbbször eszünkbe se jutnak ezek a mellékhatások, pedig – főleg ha valamilyen mentális nehézséggel vagy zavarral küzdünk – érdemes ezekkel is számolni. Nézzük, kutatások szerint milyen hatással kalkulálhatunk az ébresztés mellett!

A koffein pozitív hatásai

Először is, egy jó hír: kutatások kimutatták, hogy

a mérsékelt koffeinfogyasztás (ami napi két-négy csésze kávénak felel meg) élénkítő tulajdonsága miatt pozitív hatással lehet a depresszió egyes tüneteire,

sőt egyes kutatások azt is igazolták, hogy azok a páciensek, akik gyógyszert is szednek depressziójukra, bizonyos esetekben koffein fogyasztása mellett azok nagyobb hatékonyságát tapasztalhatják. A koffein egy másik lehetséges pozitív hatása az ADHD-ban szenvedőkre vonatkozik. Mivel a koffein egyfajta stimuláns (vagyis növeli az agyi aktivitást), és összehúzza az agyi ereket is, úgy tűnik, hogy némileg hasonlóan működik, mint az Adderall nevű (itthon nem forgalmazott) ADHD-gyógyszer, és növeli a koncentrációs és összpontosítási képességet. Ezen kívül az antidepresszánsokat szedőkhöz hasonlóan az ADHD-s személyek is úgy találhatják, hogy a koffein növeli a már szedett gyógyszerek hatékonyságát.

A koffein negatív hatásai

De a koffeint fogyasztók élete sem csak játék és mese. Vannak olyan mentális zavarok, amelyeket a koffeinfogyasztás triggerelhet  vagy súlyosbíthat:

tanulmányok mutatták ki például, hogy a koffein pszichotikus tüneteket válthat ki a skizofréniában szenvedő embereknél.

A hatóanyagról emellett azt is kimutatták, hogy súlyosbítja a szorongásos zavarokat, és potenciálisan mániás epizódot válthat ki a bipoláris zavarban szenvedőknél.

A hatás mértéke, jellege persze nemcsak egyénileg változik, de természetesen szoros összefüggésben van a bevitt koffein mennyiségével is. 300 milligrammnyi koffein egyidejű bevitele (ez körülbelül két igen erős dupla presszónak felel meg – a napi mérsékelt koffeinfogyasztás napi 130-300mg közöttet jelent), kézremegést, vértolulást, idegességet okozhat, és ezek a fizikális tünetek önmagukban fokozhatják a szorongásos tüneteket is.

Akkor mi legyen koffeinnel?

Ha túl soknak érzed jelenlegi fogyasztásodat, abból biztosan nem lesz baj, ha óvatosan csökkented az adagot – érdemes tudni, hogy a kávé hirtelen elhagyása, ha nem is súlyos, de kellemetlen elvonási tünetetek, fejfájást, levertséget okozhat – , és különösen fontos figyelned magad akkor, ha valamilyen mentális nehézséggel küzdesz. Figyelembe véve, hogy a koffeinfogyasztásnak sok kedvező élettani hatása is van (egyre több kutatás utal például arra, hogy egyes ráktípusok esetében megelőző hatással bírhat), érdemes az arany középútra törekedni. Ha szereted, fogyaszd mértékkel. 

Kiemelt kép: Getty Images