A nagy kérdés: kávé előtt vagy után kell reggel fogat mosni?

Annyit elöljáróban elárulhatunk, hogy nem egyéni szokás kérdése.

A reggeli rutinod elengedhetetlen része egy csésze kávé elfogyasztása, akárcsak a legtöbb ébredező embernek a világon? Mindegy, hogy forrón, langyosan, hidegen, cukorral vagy édesítővel, esetleg habosan iszod, a fogmosás ugyanúgy a készülődés része, mint a koffeines ébresztő. Na, de mikor kell a fogápolási rutint bevetni: előtte vagy utána? Gyors kutatást végeztem az ismeretségi körömben, és azt kell, hogy mondjam: fifti-fifti eredmény született. Pedig a fogápolási szakemberek egyértelműen állítják, egyáltalán nem mindegy az előtte-utána kérdés.

Savban a megoldás

Christina Meiners, a CommuniCare Health Centers fogorvosa is azt mondja, mindenképp az első kávé előtt kell beiktatni a fogmosást, mert akkor sokkal hatékonyabban eltávolíthatóak a foltok. „Ha szép és tiszta fogakra vágyunk, akkor ezt a szabályt be kell tartani” – mondta a Huffington Postnak. Miért is? Az ital savassága sebezhetőbbé teszi a zománcot (a fogak védő külső rétegét), ezért nem teszünk jót azzal, ha kávéfogyasztás után mosunk fogat.

A szakértő azt javasolja, hogy ébredés után alaposan sikáld át a fogakat, utána idd meg a kávét (reggelizz meg), majd utána csak egyszerűen öblítsd át a szádat vízzel.

Amennyiben ragaszkodsz az „utána” elvhez, akkor jusson eszedbe, hogy azzal még több sav hatásának teszed ki a fogaidat, ami gyorsabb romláshoz és nagyobb érzékenységhez vezethet.

Azért ne ijedj meg, ha néha felcseréled a sorrendet, és mégis kávé után nyúlsz a fogkefe után. „Ha egyszer-egyszer előfordul, akkor valószínűleg csak mikrosérülést okozunk, de amennyiben ez rendszeressé válik, könnyebben elkophat a fogzománc” – mondja Siama Muhammad, a Brooklyn Oak Dental Care fogorvosa.  

Fotó: Getty Images

30 perc várakozási idő

Azok számára, akik a reggeli kávé befejezése után is szeretnének fogat mosni, a szakértők 30 perc várakozási időt javasolnak. „A nyál semlegesíti a savas étel, vagy ital pH-értékét, így a fogmosás akkor már teljesen biztonságos” – világosít fel a szakember. Ellenkező esetben a fogselyem használata, a fogak alapos átöblítése vízzel és még a cukormentes rágógumi (lehetőleg xilites, a baktériumok felhalmozódásának elkerülése érdekében) is friss érzetet, leheletet adhatnak.

Fotó: Getty Images

Ha pedig már a fogkefénél tartunk, az sem mindegy, hol tárolod. A Staphylococcustól az E. Coli baktériumokig ugyanis sok minden elszaporodhat a fogkefén.

Főleg, ha a fürdőben van a vécé is, ugyanis – a nyitott tetőnél való öblítés során – a részecskék bekerülnek a levegőbe, amelyek könnyen a sörtéken landolhatnak.

Nem is gondolnád, de az is ugyanilyen „veszélyes”, ha a kézmosó mellett tartod. A fogkefén lévő baktériumok pedig kellemetlen leheletet, ínybetegséget és fogszuvasodást okozhatnak. 

Hol van a legbiztonságosabb helye a fogkefének? A szakértők szerint az a lényeg, hogy tisztes távolságra helyezd el az illemhelytől, a mosdótáltól és a tisztítószerektől, de a gyógyszeres szekrény is tiltólistás. Sőt, az sem jó, ha zárt fiókba rejted, hiszen a nedves sörte a baktériumok és a penész táptalaja lehet, ezért mindenképp olyan helyet találj neki, ahol kellőképpen szellőzik a kefefej.

Mikor dobd ki?

A fogápolási szakemberek azt is elárulták, hogy bár a fogkefe soha nem lesz teljesen steril, és mindig lesznek rajta mikroorganizmusok, sokat segíthetünk a tudatos elhelyezésével a fürdőszobán belül.

Ám attól függetlenül, hogyan tárolod, szárítod a kefét, háromhavonta cseréld le, vagy még annál is előbb, ha a sörték minősége már nem a régi.

„Amennyiben a sörték elhajlanak, elkopnak, nem képesek megfelelő módon megtisztítani a fogakat” – mondja Dr. Jeffery Sulitzer fogorvos, az amerikai SmileDirectClub klinika főigazgatója, aki még azt is hozzátette, rendszeresen fertőtlenítheted a fogkefét antibakteriális szájvízben vagy desztillált fehér ecetben, de még annál is jobb megoldás, ha forrásban lévő vízbe helyezed 10 perce – ez elegendő a teljes fertőtlenítéshez. Ha ezeket a fogápolási szabályokat betartod, sokat tehetsz azért, hogy szép és egészséges fogakkal mosolyogj a világra, és minél kevesebb problémával keljen felkeresned a fogorvost.

Kiemelt kép: Getty Images