Miért válik sokkal kínzóbbá a migrén a téli időszakban?

Nem véletlenül érezzük még borzasztóbbnak ilyenkor a tüneteket.

A társadalomnak körülbelül 10 százalékát érinti kisebb-nagyobb mértékben a migrén. A panasz a nők körében gyakoribb, az érintettek kétharmada közülük kerül ki, és mivel a probléma sokszor a hormonhatásokhoz kötődik, a nők közül is sokkal inkább érinti a 15 és 50 év közöttieket – írja a HáziPatika oldala.
A migrén gyakran okoz lüktető fájdalmat a fej egyik oldalán, valamint egyéb tüneteket, például fény- és hangérzékenységet, hányingert, valamint vizuális, érzékelési vagy beszédzavarokat. A jellemző tünetekhez hasonlóan a migrén kiváltó okai is egyénenként nagyon eltérőek lehetnek, és bár a tudomány egyelőre nem tudta igazolni, hogy az évszakok befolyásolnák a tünetek súlyosbodását, sokan mégis erre panaszkodnak. 

Néhány szakértő annak járt utána, vajon mi állhat a „migrénszezon” hátterében, de azt is elmondták, mit tehetünk (az empatikus viselkedésen kívül) annak érdekében, hogy a leghidegebb napokon is egy kicsit jobban érezzük magunkat.

A test nem szereti a drámát, a test a kiszámíthatóságot szereti

Sok migréntől szenvedő ember be tudja azonosítani azokat a kiváltó okokat (triggereket), amelyek borzasztó fejfájást okoznak nekik – az viszont kiváltképp meglepő, hogy ezek közül bizony sok a télhez köthető. Ilyen lehet a túlzó alkoholfogyasztás, túl sok vagy túl kevés koffein fogyasztása, az erős vagy villogó fények, az erős szagok (például illatgyertyák) és bizonyos ételek (főleg az érlelt sajtokra és a pácolt húsokra szokás panaszkodni). „Az egyik érdekes dolog, amit klinikailag látunk, hogy az embereknél gyakran megugrik a migrén gyakorisága közvetlenül az ünnepi szezon után” – mondta Dr. Niushen Zhang neurológus a Selfnek. De valójában az is igaz, hogy az időjárással kapcsolatos változások is kiválthatnak migrént az erre hajalmosabbaknál. Trigger lehet a túl száraz levegő, a szélsőséges hideg, valamint a szeles vagy viharos időjárás is, de nyilvánvalóan nem tesz jót nekünk a kevesebb napsütés, és az emiatt egyre csökkenő szerotonin-szint sem.

Dr. Zhang hozzátette, hogy csupán egyetlen kiváltó ok ritkán vezet migrénes rohamhoz, és valójában „a változás itt a kulcsszó. A személy környezetében bekövetkező változások, a napi rutin változása és a stressz szintjének változása mind-mind potenciális kiváltó okai lehetnek a migrénnek” – magyarázta. Tegyük fel, hogy mostanában nem alszunk túl jól, a munkánk kifejezetten stresszes az új év miatt, ugyanakkor épp most kezdtünk életmódváltásba, és a megszokottnál kevesebbet, másfélét eszünk, másfajta időpontokban. Közben odakint hirtelen hideg és sötét lett, így a mindennapi futást heti egyszeri sétává redukáltuk. Ilyenkor a legkönnyebb a dolga a migrénnek.

Az évszakok változása ellen nem tudunk mit tenni, de a saját hozzáállásunkon mindig változtathatunk! Nézzük, mit tehetünk a fejfájás (esélyének) csökkentésére!

Mindennek a kulcsa: az odafigyelés

Szakemberek szerint a legtöbbet azzal tehetjük az ügy érdekében, ha naplót vezetünk a tüneteinkről és a körülményeinkről is. Egy idő után összeállhat a kép, például feltűnhet, hogy bizonyos ételek elfogyasztása után tört ránk a kínzó fejfájás, vagy hogy amelyik napokon kevesebb kávét ittunk, a tünetek mintha enyhébbek lettek volna…

Jegyezzük fel a fejfájások időpontját (a kezdetétől a végéig), valamint azt is írjuk le, hogy pontosan hol és milyen típusú fájdalmat érzünk! Azt is dokumentáljuk, hogy mennyit aludtunk előző éjjel, hogy éppen milyen az időjárás, továbbá hogy mennyi és milyen típusú élelmiszert vittünk be a szervezetünkbe a nap során! Amennyiben ebből a fejfájásnaplóból sikerül meghatározni néhány kiváltó okot, akkor máris nekiállhatunk olyan stratégiákat kidolgozni, amelyek segítségével sikeresen elkerülhetjük a triggereket.

Dr. Natalia Murinova szerint mindennél fontosabb, hogy

a tél folyamán a lehető legkövetkezetesebben tartsuk meg a rendszeres napi rutinunkat:

ha például a melegebb hónapokban gyakran sportolunk a szabadban, folytassuk a testmozgást a téli időszakban is, ha rendszeresen összefutunk a barátainkkal, továbbra is tervezzünk velük találkozókat és így tovább…

Ne feledjük: a megoldás abban rejlik, hogy a napról napra és évszakról évszakra bekövetkező változásokat a lehetséges minimumra csökkentsük! Legyen kiemelten fontos minden olyan program (randevú, kádfürdő, séta a parkban), amely jó érzéssel tölt el bennünket, és korlátozzuk a számunkra terhes tevékenységek mennyiségét!

Kiemelt kép: Aarón Blanco Tejedor/Unsplash