A migrént sokan hajlamosak vagyunk összetéveszteni, sőt mi több azonosítani a fejfájással. A kettő viszont nem ugyanaz, a fogalmakat pedig nem árt tisztázni, főleg ha arról van szó, hogy segítséget kell nyújtanunk egy migrénnel küzdő, hozzánk közel álló személynek. A feladat egyaránt igényel körültekintést és pszichológiai támogatást.

A migrén a fejfájások speciális változata, jellemzően hosszan tart és erős fájdalmat okoz. A neurológiai probléma egyre több embert érint, és a nőknél háromszor gyakoribb, mint a férfiaknál. Általában visszatérő, lüktető fájdalomról van szó, ami gyakran féloldalasan és rohamszerűen jelentkezik. Súlyosabb esetekben hányinger, fény- illetve hangérzékenység is kísérheti. Ezen tünetek fényében fontos, hogy hogyan kezeljük, ha például a párunk küzd a krónikus fejfájástípussal, illetve fontos, hogy tisztában legyünk azzal is, mit él át ilyenkor az illető:

 1. Extra érzékennyé, frusztrálttá és ingerültté teheti az embereket, mert ebben a helyzetben nem tudnak mit tenni és ezt ők maguk is tudják. Ez ellenkező esetben is igaz, különösen stresszes események is kiválthatják a migrénes állapotot azoknál, akik küzdenek vele.
 2. A migrénben szenvedők hűvös, sötét és csendes szobába vágynak leginkább, amikor felerősödnek a tüneteik. Ilyenkor a szociális életük szinte megszűnik.
 3. Sok esetben párosul a fájdalom látásproblémákkal, ún. „foltokban látással” és szagérzékenységgel, ennek következtében émelygéssel.
 4. Az általános fejfájás csillapító gyógyszerek a legtöbb esetben hatástalanok.
 5. A migrénnel küzdők általában utálják elmagyarázni, mit élnek át, mert akit nem érint a probléma, az nem is tudja igazán elképzelni a fájdalom szintjét. Ez nem egy tipikusan leírható fizikai fájdalom, sokszor inkább „csak” vizuálisan jelenik meg, ezért is nehéz megérteni másoknak az állapotot.
 6. A migrén hangulatingadozásokat is okozhat, és egy lelkileg nagyon megterhelő állapotot hoz létre a betegben.
 7. Szélsőséges esetekben bőrérzékenységet és idegrendszeri problémákat is okozhat.
 8. Előfordul, hogy migrénnel küzd valaki, de huzamosabb ideig nincsenek fájdalmai.
 9. A migrént nem mindig lehet „kezelni” mozdulatlansággal. Néha hiába fekszik ugyanabban a pózban a beteg, az sem szünteti meg a fájdalmat.
 10. Minden migrén egyedi, kezelése pedig nem egyszerű dolog. Segíthetnek a kifejezetten migrénes rohamok megszüntetésére létrehozott gyógyszerek, a fent említett nyugodt környezet megteremtése, a hideg vizes borogatás és a halánték nagyon finom masszírozása. Van, akinél hatásos egy kávé elfogyasztása vagy illóolajos terápia és mindezek mellett persze elengedhetetlen a bőséges folyadékfogyasztás.
 11. A közelállók támogatása nagyon fontos. Sokszor annyi is elég, ha a beteg mellett vagyunk, és ellátjuk például a háztartás dolgait. Számukra ebben a helyzetben a legnagyobb segítség a megértés.

Nyitókép: Unsplash

(huffingtonpost.com)