Az éltető fekete: 5+3 érdekesség, amit nem tudtál a kávéról

A kávéfogyasztás kultúrája több évszázadra nyúlik vissza, de időről időre számos újabb érdekesség lát napvilágot vele kapcsolatban. Összeállításunkba most néhány kevésbe ismert tényt szedtünk össze - töltsétek velünk a kávészünetet!

Young smiling woman using smart phone while drinking coffee

Ilyen a tökéletes eszpresszó

50 szem, vagyis körülbelül 7 gramm kávébabból 25 milliliternyi feketét lehet előállítani. A tökéletes eszpresszó tetején egy 2,3 mm vastagságú mogyorószínű krémes réteg, a „crema” terül el – az íz mellett ez az eszpresszó minőségének legfontosabb jelzője. A jó eszpresszónak kiegyensúlyozott, erős aromája van, olyan illatokat is felfedezhetünk benne, mint a virágoké, pirított kenyéré, csokoládéé, vagy gyümölcsöké.

Számos betegség kialakulását csökkenti

A kávé egészségre gyakorolt hatását rengeteg kutatásban vizsgálták már, az utóbbi években pedig nagyon kecsegtető eredmények születtek a témában. A kutatók többek közt arra hívták fel a figyelmet, hogy a rendszeres kávéfogyasztás csökkenti a bél- és májdaganatok, a szklerózis multiplex, valamint az Alzheimer- és a Parkinson-kór kialakulását.

Így született az instant kávé

A kávétúltermelés miatt az 1930-as években a brazil kormány a Nestlét kérte fel, hogy a többlettermelésből származó kávémennyiséget olyan módon hasznosítsa, hogy a kávé hosszú ideig tárolható legyen – a minőségét megőrizve. Így született meg az instant granulátum, mely 100 százalékban kávéból készült, csupán a vizet vonták ki belőle.

A túléléshez szükséges tápanyagokat tartalmaz

Nemcsak a betegségek kialakulásának kockázatát csökkenti, hanem vitaminokban is gazdag: egy csésze kávé ugyanis az ajánlott napi mennyiségű riboflavin (B2-vitamin) 11 százalékát és a pantoténsav (B5-vitamin) 6 százalékát tartalmazza. De 3 százalék mangán és kálium, valamint 2 százalék niacin és magnézium is megtalálható benne. Ezek mind fontos építőanyagai a szervezetnek.

Hamis illattal csábítanak a nagy kávézóláncokba

A világszerte ismert kávézóláncok üzleteit – melyek közül néhány hazánkban is megtalálható – betöltő ellenállhatatlan kávéillat nem valódi, hanem mesterségesen előállított. Az úgynevezett illat marketing részeként olyan technológiát alkalmaznak ugyanis, mellyel minél több embert igyekeznek az üzletbe csábítani. Korábbi cikkünkben 6 kiváló hazai kávézót mutattunk be.

+3

  • A finnek isszák a világon a legtöbb kávét.
  • Brazília a világ legjelentősebb kávétermelője.
  • A kávézacc tökéletes tápanyag a szobanövényeknek.

A Nők Lapja NYÁR különszámában a kávékultúráról olvashattok bővebben, és egy kávékisoskost is találtok a magazinban – keressétek az újságosoknál!

Szerző: F.R.

Fotó: Thinkstock