Az emberiség évezredek óta használja a test és lélek bajainak orvoslására az aromaterápiát. Betegség esetén a jól megválasztott illóolaj célzottan hat, sőt segít az immunerősítésben és a megelőzésben is.

aromaterápia

Figyelem! Az illóolajok használata előtt, mindenképpen végezzetek bőrpróbát, hogy elkerüljétek az esetleges allergiás reakciókat!

Nátha ellen

Megfázás ellen kitűnő a teafa, a kakukkfű, az eukaliptusz- és a fenyőfélék illóolaja: levegőbe porlasztva fertőtlenítenek. Még hatásosabb lehet, ha társítunk hozzájuk nyákoldó rozmaringot, vagy rosalina-illóolajat. Influenza esetén az immunrendszer erősítése a cél, ilyenkor adjunk a keverékhez kakukkfüvet is.

Stresszcsökkentés

A szorongás csökkentésére használjunk idegrendszeri nyugtató olajokat. Ilyen például: a levendula, a neroli, a rózsa, a citrusolajok, a majoránna, a római kamilla, a vetiverfű, a pacsuli, a nárdufű, a citromfű, a geránium és a virágos illatok.

A fájdalom megszüntetésére

Csettintésre elmúlik a fájdalom, ha valódi levendulát, hibrid levendulát, széles levelű levendulát vagy fekete borsot párologtatunk. A biológiai fogászatban a szegfűszegrügy illóolaját is alkalmazzák. Az izmok ellazításához
A görcsoldásban olyan természetes eszenciák segíthetnek, mint a rozmaring, a levendula, a majoránna, illetve a mentolban és mentil-acetátban gazdag borsmenta is.

Emésztőszervi panaszokra

Puffadásra és teltségérzetre javasolható a kömény-, a kapor-, a babérlevélolaj, ezeket főzésre is használhatjuk.

Étvágytalanság esetén

Próbáljuk meg az étvágytalanságot természetes úton kezelni, és szerezzünk be citrusfélékből, mandarinból készült illóolajat vagy fahéjolajat.

Álmatlanság ellen

Az elalvásban, illetve a nyugodt alvásban segítenek: a valódi levendula-, a neroli-, a rózsa-, a citrusolajok, a majoránna, a római kamilla, a vetiverfű, a pacsuli, a nárdusfű és a rozmaring.

Az éberség fenntartására

A téli időszakban az élénkítő illóolajokból is érdemes néhányat beszereznünk, ilyen a borsmenta és a rozmaring.

Az agy serkentésére

A munkamemória javításában jó hatású a rozmaring és a bazsalikom.

Az összeállítás eredetileg a Nők Lapja 2017/48. lapszámában jelent meg az Aromaterápia – Egészségvédelem és érzéki csábítás című cikk részeként.

Szöveg: Kolimár Éva

Fotó: Thinkstock