Újabb jótékony hatását fedezték fel a rendszeres kávéfogyasztásnak

A Global Centre for Asian Women's Health (GloW) és a Szingapúri Nemzeti Egyetem (NUS) kutatói azt találták, hogy azoknál a nőknél, akik terhességi cukorbetegséggel küzdöttek, a terhesség utáni rendszeres kávéfogyasztás csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

Mérések és előrejelzések szerint a 2-es típusú cukorbetegség egyre gyakoribbá válik világszerte, és a magas kockázatú csoportok közé tartoznak azok a nők is, akiknél a terhességük alatt cukorbetegség alakult ki – azaz akik közismert nevén terhességi cukorbetegséggel vagy gesztációs diabétesszel küzdöttek. Az általános, egészséges női populációhoz képest ezeknél a nőknél tízszer nagyobb lehet a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata.

Azt már korábban bizonyították, hogy ha (mesterségesen vagy cukorral) édesített italok helyett inkább napi két-öt csésze koffeines vagy koffeinmentes kávét fogyasztunk, az potenciálisan késleltetheti vagy megelőzheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását. Ez valószínűleg a kávéban található bioaktív összetevőknek, például a polifenoloknak köszönhető, amelyek a természetben előforduló növényi mikrotápanyagok. A bioaktív komponensek olyan kémiai anyagok, amelyek kis mennyiségben megtalálhatók a növényekben és bizonyos élelmiszerekben (például a gyümölcsökben, zöldségekben, diófélékben, olajokban és teljes kiőrlésű gabonákban), és elfogyasztva javítják az egészségünket. Konkrétan a kávé jótékony hatásairól itt írtunk részletesen.

25 éven át tartott a kutatás

Cuilin Zhang professzor, a már említett Ázsiai Nők Egészségével Foglalkozó Globális Központ (GloW) igazgatója, a Szingapúri Nemzeti Egyetem (NUS Medicine) Yong Loo Lin Orvosi Iskolájának szülészeti és nőgyógyászati tanszékének professzora a GloW csapatával, a Harvard T.H. Chan School of Public Health és a National Institutes of Health (NIH) intézetekkel együttműködve vizsgálta a hosszú távú kávéfogyasztás szerepét a komplikált terhességeket követő időszakban, valamint a későbbi 2-es típusú cukorbetegség kockázatát a terhességi cukorbetegséggel küzdő nők körében. A csoport a kávéfogyasztást a 2-es típusú cukorbetegséggel összefüggésben vizsgálta, úgy, hogy a gyakran fogyasztott cukros italokat kávéval helyettesítették. Eredményeiket az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban publikálták. (Figyelem! A terhesség alatti kávézás a jelenlegi tudásunk szerint káros lehet, ebben a cikkben kizárólag a terhesség utáni kávéfogyasztásról van szó.)

A kutatás során a tudósok 25 éven keresztül több mint 4500, túlnyomórészt fehér bőrű nőt vizsgáltak, akiknek a kórtörténetében szerepelt terhességi cukorbetegség, és azt figyelték, hogy ők hosszú távú kávéfogyasztók-e, valamint hogy később kialakult-e náluk 2-es típusú cukorbetegség. Azt találták, hogy

a nők terhesség utáni (koffeintartalmú!) kávéfogyasztása csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség későbbi kialakulásának kockázatát.

Azokhoz képest, akik egyáltalán nem fogyasztottak koffeines kávét, a kávéfogyasztók esetében 10%-kal (azoknál, akik napi 1 csésze kávét ittak), 17%-kal (2 vagy 3 csésze), illetve 53%-kal (4 vagy több csésze kávé fogyasztása esetén) volt alacsonyabb a 2-es típusú cukorbetegség kockázata.

További fontos megállapítása volt az is a kutatóknak, hogy az eredményeik szerint a mesterségesen édesített és a cukorral édesített italok koffeines kávéval való helyettesítése szintén csökkentheti a kockázatot: egy csésze mesterségesen édesített ital esetében 10%-kal, egy csésze cukorral édesített ital esetében pedig nem kevesebb mint 17%-kal. „Eddig az összes eredmény arra utal, hogy a koffeintartalmú kávé megfelelő fogyasztás esetén (napi két-öt csésze, cukor és magas zsírtartalmú tejtermékek nélkül), bizonyos népességcsoportok esetében viszonylag egészséges életmódba illeszthető. A kávé jótékony szerepét következetesen kimutatták már különböző populációkban, beleértve az ázsiaiakat is. Szingapúrban a kávé népszerű ital, de a helyi kávéfogyasztási kultúra egyénenként eltérő lehet: például a kávéfőzés módja, a fogyasztás gyakorisága és a kávéban található egyéb ízesítők tekintetében egyaránt. Ezért több kutatásra van szükség” – összegezte Zhang professzor.

Dr. Jiaxi Yang, a tanulmány vezető szerzője, a GloW és a NUS Medicine Szülészeti és Nőgyógyászati Tanszékének posztdoktori munkatársa Zhang professzor szavait kiegészítve elmondta: „Bár az édesített italok potenciálisan egészségesebb alternatívájának tűnhet, a kávé egészségügyi előnyei egyénenként eltérőek lehetnek, valamint nagyban függnek attól, hogy milyen típusú és mennyiségű cukrot és tejet adunk az italunkhoz”.

A kutatók ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy kávét semmiképpen sem érdemes túlzott mennyiségben fogyasztani (főleg nem a késői órákban), bizonyos csoportoknak pedig kifejezetten óvatosan kell bánniuk a kávéivással: az ital terhességre, magzatokra vagy például gyermekekre gyakorolt hatásairól ugyanis egyelőre igen keveset tudunk.

Kiemelt kép: Rekha Garton/Getty Images