A migrén a felnőtt lakosság mintegy tíz százalékát érinti, köztük háromszor annyi nőt, mint férfit. Leggyakrabban fiatal felnőttkortól kezdve jelentkezik, ritkábban már gyermekeknél is találkozhatunk vele. Nézzük, mit tudhatunk meg róla holisztikusan!

Business woman stress and headache

A migrén rohamokban jelentkező, heves, lüktető fájdalommal járó fejfájás, amely többnyire egyoldali, csak ritkán jelenik meg mindkét oldalon egyszerre. A rohamnak úgynevezett bevezető tünetei is vannak, amiből a migrénes már tudja, mi következik. Ilyenek a különböző látási, hallási és hangulati zavarok, utóbbiak közül a levertség, az ingerlékenység vagy épp az indokolatlan jókedv. A vérerek görcse, később az agyi véreloszlás megváltozása miatt a látótérben csillámló vonalak, fények jelennek meg, máskor látótérkiesés jelentkezik, amit hamarosan féloldali görcsös, lüktető fejfájás követ. A roham gyakori kísérője a hányinger és hányás, illetve a hang-, fény- és zajérzékenység. A migrénes szinte csak sötét szobában, egyedül tud megmaradni. A roham időtartama fél órától több napig is eltarthat, egyedi, hogy kinél, milyen gyakorisággal ismétlődik.

Túlsúlyos gondolkodás

Fejünket gondolkodásunk székhelyeként tartjuk számon. Gyönyörű magyar nyelvünk azt mondja, töri a fejét, fejjel megy a falnak, zúg a feje, szétrobban a feje. A migrénes feje valóban olyan, mint egy sistergő kukta, amelyben a nyomás akkorára nőtt, hogy majd szétdurran. Amikor a roham lezajlik, a nyomás valóban kiszabadul, a felgyülemlő feszültség szabad utat nyer, leterítve ezzel áldozatát. Mi jellemzi még a migrénre hajlamos embert, azonkívül, hogy a benne uralkodó feszültségtől csak időnkénti migrénes rohamokkal tud megszabadulni? A sok fejtörés, fejben levés, a gondolkodás túlsúlya. Az ilyen személy rendkívül sokat gondolkodik, mindent „túlagyal”, túlbonyolít, állandóan tépelődik valamin. Túlzott gondolkodásával inkább további problémákat teremt, ahelyett, hogy azokat megoldaná. Állandó feszültségben él, aminek időről időre ki kell törnie, fel kell oldódnia valamiben, és jobb híján ez a migrénes roham lesz. Nem véletlenül emlegetik a migrént fejbe tolt orgazmusként: a migrénes roham lezajlása és az orgazmusig való eljutás valóban sok hasonlóságot mutat. Végül mindkettő eléri célját, az érintett megkönnyebbülve ellazul, igaz, migrén esetén nem épp a legkellemesebb módon.

A cikk folytatásáért lapozzátok fel a Nők Lapja Ezotéria 2016/3. számának 55. oldalát.

Szöveg: Dr. Hatalyák Krisztina

Fotó: Thinkstock