Előző értekezésben utaltam rá, hogy a gyerekkori fejfájásnak jelentős arányban pszichés oka, okai vannak. Gyermekneurológus kollégáim megállapítása, hogy a számos egyéb ok mellett a gyomorban zajló gasztroesemények a gyerekek migrénes fejfájásának fő okozói. (Pongyola a megfogalmazás, oldalakat venne igénybe mindennek részletezése.) Egy biztos: a gyerekkori migrén másképpen alakul ki, másképp „szerveződik”, mint a „felnőttmigrén”.

Hogy ezekre a bonyolult és nehezen tetten érhető okokra fény derülhessen, összeállítottunk egy fejfájáskérdőívet. Ugyanis a rendelésre érkező fejfájós-migrénes gyerekek szülei felkészületlenek, s ez mérhetetlenül lassítja, olykor félreviszi a vizsgálat menetét, az anamnézis (kórelőzmény) felvételét. Kérdésemre például, mikortól panaszkodik fejfájásra a gyerek, ezt hallom: „Háááát… szóval nem is tudom… Mikor is kezdett el fájni a fejed? Hmmm… régóta!”

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .