nő sötétzöld színű lepedőt tereget

Fontosabb a téli nagytakarítás, mint a tavaszi – Egészségünk is meghálálja

Nem a tavasz az egyetlen évszak, mikor hasznát vehetjük a nagytakarításnak.

Tudjuk, az ünnepek előtti rohanásban talán a nagytakarítás az utolsó, amire gondolunk. A hangsúly ilyenkor a lakás ünnepi dekorációin, a karácsonyi menün, az ajándékok beszerzésén, végezetül pedig a jól megérdemelt pihenésen van, a mindent átfogó suvickolás pedig ráér majd tavasszal is, nem igaz?

Mivel ilyenkor töltjük odabent a legtöbb időt, a tél valójában tökéletes alkalom arra, hogy leporoljuk a lakást, illetve megszabaduljunk az elmúlt 12 hónap felhalmozott dolgaitól, melyekre már nincs szükségünk. Hagyományosan a tavasz tekinthető takarítós, lomtalanítós időszaknak (szellőztetni mindenképp ilyenkor kellemesebb, az elmozgatott bútorok kertbe történő kipakolása pedig nagyban megkönnyíti a munkafolyamatokat), a környezet téli felfrissítését viszont testi-lelki egészségünk többszörösen is meghálálja.

Szakértők szerint sem mindegy, hogy káosszal vagy rendezettséggel indul-e az újév: a rend a téli hangulatromlás és szezonális affektív zavar (SAD) ellen is szuper orvosság lehet. Egy korábbi tanulmány szerint például sokkal stresszesebbek, illetve depresszióra hajlamosabbak azok az emberek, akik rendetlenségben élnek, egy 2021-es kínai tanulmány pedig az egészségi állapot és az otthon rendezettsége között is talált összefüggéseket – tehát télen sem érdemes megspórolni a lakás körüli teendőket.

Igaz, hogy ilyenkor kevesebb por van a levegőben, viszont több a baktérium,

a nedvesség és az eső is, ami előbb vagy utóbb, de a lakáson is meglátszódik majd. Az ördög a részletekben rejlik, és sajnos téli álmot sem alszik.

A téli nagytakarítás tehát nemcsak a karácsonyi vendégvárás miatt fontos – összegyűjtöttük, miért nem érdemes megvárni vele a tavaszi kikeletet.

Takarítással a szezonális betegségek ellen

Mivel a fűtési szezonban kevesebbet szellőztetünk, a beltéri levegő minősége romlik (vagyis sokkal szárazabb lesz), ami növelheti a légúti fertőzések és a penész (amitől egyébként egyszerűbb megszabadulni, mint gondolnád) vagy por okozta allergiás panaszok kockázatát. Otthonunk rendszeres takarítása és fertőtlenítése segíthet megelőzni a megfázás és az influenza kórokozóinak terjedését, különösen az ünnepi sürgés-forgás és rokonlátogatások idején.

A baktériumok leginkább a porózus, kemény felületeken szeretnek időzni, ezért a kilincseket, konyhai munkalapokat, fogantyúkat, lefolyókat, mosogatótálcákat, zuhanyfülkéket, mellékhelyiségeket hetente többször érdemes fertőtleníteni, a szivacsokat és mosogatórongyokat pedig 2-3 naponta cserélni.

Ha a levegő minőségén javítanánk, és időnk is engedi, porszívózzunk és mossunk fel gyakrabban (a bútorok és rejtett zugok alatt is), töröljük át páramentesítő ablaktisztítóval az üvegfelületeket, a lepedőket hetente cseréljük, és távolítsuk el a szellőzőnyílásokon, radiátorcsövek között, lámpatestek tetején felgyülemlett porcicákat is!

takarítás illusztráció: gumikesztyűs kéz tisztítószert permetez egy flakonból

Fotó: Unsplash

Ha időszűkében vagy, bőven elég kicsiben gondolkodni és apránként, saját fontossági sorrended szerint haladni: ha például azt szeretnéd, hogy a karácsonyi finomságoknak is jusson hely, vedd kezelésbe először a hűtő és a kamra polcait, és válj meg már most a rég lejárt szavatossági idejű termékektől, hogy tavasszal ennyivel is kevesebb dolgod legyen. Ne feledd:

közel sem a tökéletesség, sokkal inkább az átláthatóság, az általános higiénia és a mentális egészség a cél.

Mentálisan is megtisztít az otthoni rendrakás

Ha az elménk túlterhelt – ami különösen ebben az időszakban jellemző –, könnyen lehet, hogy idővel az életterünk is zsúfolttá válik. Mindez pedig fordítva is hat: kutatásokból látszik, hogy a rendetlenség stresszhez, szorongáshoz és koncentrációs nehézségekhez vezethet.

Egy 2017-es tanulmány például megállapította, hogy a rendetlenség a halogatással, a túlterheltség érzésével és az alacsonyabb életminőséggel is összefüggésben áll. Mivel külső környezetünk aktuális érzelmi állapotunkat is leképezi, illetve befolyásolja azt, az átláthatóság, a stabilitás és a rend segítségünkre lehet a belső béke megteremtésében (ártani nem árthat, ha akár a fengsuj erejét is bevetjük ennek érdekében).

A kevés napsütés és a hidegebb idő remek táptalaja a stressznek és a szezonális affektív zavaroknak, a lakásban lévő felfordulás pedig nemcsak az általános közérzetre és az egészségünkre, de mentális jólétünkre is kihat. Ha befogjuk a család apraja-nagyját, és együtt átnézzük, mi az, amire már nincs szükségünk, nemcsak az igazán fontos dolgokra marad később energiánk, de még adományozhatunk is a kinőtt ruhákból és megunt játékokból.

Az emberek többsége ma már gyakran cseréli kütyüit, ezekből így egyre több halmozódik fel a háztartásokban. Ez viszont nem minden esetben jelenti azt, hogy a leselejtezett laptopok vagy telefonok használhatatlanok lennének: ezeket szintén érdemes elajándékozni rászoruló családoknak, gardróbunk hibátlan állapotú, de számunka feleslegessé vált ruhadarabjaival pedig szintén jó ötlet így tenni.

Semmire sincs időd? Rendet és tisztaságot 15 perc alatt is varázsolhatsz! Ide kattintva Hegyi-Nagy Lívia otthonszervezési tanácsadó hasznos tippjeit olvashatod.

Kiemelt kép: Unsplash