9 tipp a boldog és kiegyensúlyozott otthonért a fengsuj szerint

Amikor egy-egy fárasztó nap után hazaérünk, a legtöbben magunk mögött szeretnénk hagyni munkahelyi bosszúságainkat és hétköznapi gondjainkat.

Mentális és fizikai egészségünk érdekében fontos, hogy képesek legyünk relaxálni – a kínai kultúrában pedig hamar ráébredtek arra, hogyan érhetjük ezt el a leghatékonyabban. Egy olyan tér, ahol jól érezzük magunkat, pozitívan hathat életünk sok más területére is – ezért annyira népszerű a fengsuj ősi kínai gyakorlata, amit már a lakberendezők is évezredek óta alkalmaznak. A fengsuj – ami magyarra fordítva szelet és vizet jelent – filozófiája a föld, a fém, a víz, a fa és a tűz elemeire épül, melyek különböző formákként, felületekként, színekként és anyagokként jelennek meg otthonainkban. Ha ezek az elemek összhangban vannak egymással, otthonunk olyan biztonságot adó szellemi térré változhat, ami még a stresszoldásban is segítségünkre lehet.

Az egyik legfontosabb tényező a helyiségben lévő csí, vagyis az energia. Joanna Lily Wong fengsuj szakértő és az Ennate Design & Development alapítója szerint a csít úgy érdemes elképzelni, mint a víz áramlását, ami a mozdulatlanságtól egészen a szélsebes áramlásig terjedhet:

„Egy nagy helyiségben, ahol nincs sok bútor, az energia szökőárként zúdulhat ránk, és a túl sok berendezési tárgy sem előnyös választás, hiszen nem ad elég teret a csí mozgásának”

– felelte Wong a Better Homes & Gardens kérdésére. De mégis hogyan teremthetjük meg otthonunkban a pozitív energiák az összhangját? Utánajártunk. 

Számolj le a rendetlenséggel!

Szakértők szerint, ha fáradtnak, levertnek és motiválatlannak érzed magad, valószínűleg túl lassan áramlik a csí az otthonodban – amit bizony a zsúfolt bútorok mellett még a rendetlenség is előidézhet. Próbáld meg tehát minimalizálni a káoszt, különösen az ajtók és a folyosók környékén: távolíts el minden olyan akadályt, ami megnehezíti a mozgást, rendszerezd a dolgaidat felcímkézett dobozokba, és szabadulj meg minden olyan tárgytól, amit már nem használsz.

Ha szükséges, rendezd át a szobát!

A nappaliban például kerüld, hogy a kanapé hátulja a szoba bejárata felé nézzen, és ha szögletes dohányzóasztalod van, érdemes megfontolni a cseréjét is. „A lekerekített sarkak bútorok esetében előnyösebbek, mint az éles szélek, mert szabadabb energiaáramlást tesznek lehetővé a szobában” – javasolja Wong.

A bejárati ajtó nagyon fontos a fengsujban

Az első reakció, amit a küszöböt átlépve tapasztalsz, nem más, mint maga az energia. Ha szeretnéd, hogy az első benyomás is pozitív legyen, helyezz növényeket a bejárati ajtó közelébe, javítsd meg a beragadó ajtókat és nyikorgó zárakat, illetve gondoskodj némi fényről is, ha nem szeretnél teljesen sötét lakásba érkezni.

És ha már növények…

A növények frissességet és energiát kölcsönöznek a térnek, és szó szerint összekapcsolnak bennünket a természettel. Ne sajnáld tőlük a helyet a lakásban, de ügyelj arra, hogy olyan fajtákat válassz, amelyek otthoni fényviszonyaidnak is megfelelnek (itt írtunk arról, milyen növényeket érdemes elkerülni). Wong szerint a kerekebb, puhább levelű növények segítik igazán a nyugtató energiák áramlását, így ha lehet, kerüljük a kaktuszokat és tüskés leveleket.

Az öt elem

Ha egy adott helyiség nem tartalmazza minden elemét a fengsujnak (fa, föld, tűz, fém, víz), gyakran érezhetjük, hogy elfogyóban van az energiánk. A fa a növekedést, az intuíciót és az érzelmek kifejezését, a tűz az inspirációt, a föld az alapokat és a stabilitást, a fém a logikát, a víz pedig a bölcsességet, a belátást és a spiritualitást idézi elő, segítve ezzel belső egyensúlyunk megteremtését. Ha minden elemet szeretnél egy helyen tudni, érdemes beszerezned olyan dekorációs kellékeket (például képeket), amelyek egyszerre képviselik szimbolikusan az öt elemet.

Fotó: Getty Images

Kerülj egyensúlyba a színek segítségével!

A kínai térrendezés tudománya szerint minden szín jelentéssel, energiával és hatással bír: a tompa, természet ihlette árnyalatok nyugalmat, míg az élénkebb színek pezsgő energiát árasztanak. Wong szerint a világos padló sötét falakkal kiegyensúlyozatlan érzést kelthet, és azt javasolja, hogy a sötétebb árnyalatokat tartsuk inkább alacsonyan a szobában – magyarán akkor érhetjük el a legkiegyensúlyozottabb hatást, ha a csak a szőnyeg, illetve egy-két alacsonyabban fekvő bútor sötét színű a lakásban.

Viszlát, lefekvés előtti telefonnyomkodás!

Az okostelefonok, tévék és laptopok által kibocsátott mágneses hullámok káros hatással lehetnek az energiaáramlásra – sőt, még a mentális egészségünkre is. Ha eltávolítjuk ezeket az eszközöket otthonunk békére szánt helyiségeiből (például a hálószobából), nem csak fokozhatjuk a pozitív energiák áramlását, de az éjszakáink is pihentetőbben telnek majd.

A fény áramlása

Mivel a fengsuj a harmóniára összpontosít, a lelki egyensúly megtalálásában szintén lényeges szerepet játszik a tér megvilágítása. A fény a tűz elemet képviseli, és az energia egyik legerősebb megnyilvánulása, így békét teremthet minden olyan térben, ahol a legtöbb időnket töltjük – legyen szó napfényről vagy hangulatos beltéri megvilágításról.

A tükör nem csak a jót, de a rosszat is megduplázza

A tükör az étkezőben jólétet, egészséget és szellemi gazdagságot, a bejárati ajtó közelében pedig harmóniát és békét jelent – zsúfolt szobák esetén azonban érdemes átgondolni a használatát. Fengsuj szakértők szerint megnehezíti az egyensúly megteremtését, így ha mindenképp tükröt szeretnénk valahová, gondoskodjunk arról, hogy a benne visszatükröződő felületek, tárgyak, bútorok is rendezettek legyenek.

Ezoterikus kiegészítők

A füstölő és a zsálya illata például fokozhatja lelki nyugalmunkat, és megtisztítja a teret a negatív energiáktól. Miután kinyitottad az ajtókat és az ablakokat, gyújts meg egy füstölőt vagy zsályaköteget, sétálj vele lassan, szobáról szobára, hagyd égni néhány percig (soha ne hagyd őrizetlenül!), hagyd, hogy átjárja a lakást az illat, majd oltsd el.  

Kiemelt kép: Getty Images